-
Per Guillem Soler i Guillem Pont
Publicat el 19 d’abril 2023

L’emmagatzematge a gran escala d’energia fotovoltaica és actualment la solució més eficient per donar una segona vida a les bateries dels cotxes elèctrics. Les bateries d’ió-liti, les més utilitzades, tenen una vida útil d’entre 8 i 10 anys, i quan són retirades del vehicle, la seva capacitat de càrrega es troba entre el 50% i el 70%. En aquesta situació, encara són vàlides per ser utilitzades en altres àmbits en lloc de convertir-se en residus. Andrés Cano, enginyer tècnic i CEO de Som Confort Solar, una cooperativa d’energies renovables, remarca al Diari de Barcelona la importància d’aquest reciclatge, ja que “contribueix a evitar les emissions generades en la fabricació de noves bateries”.

En la majoria dels mercats energètics, la demanda màxima es produeix després de la posta del sol, quan l’energia solar de les instal·lacions fotovoltaiques ja no es troba disponible. Aquest fet augmenta el consum d’energia provinent de fonts no renovables. Cano explica que “és en aquesta situació on la instal·lació de bateries reciclades de cotxes elèctrics serveix per emmagatzemar l’energia renovable que seria desaprofitada”, fet que permet “administrar-la i repartir-la de manera més eficient”.

Aquesta pràctica ja és molt present en diversos països europeus. Un exemple n'és Alemanya, on una mina de carbó en desús és utilitzada per emmagatzemar l’energia solar i eòlica recol·lectada, convertint la mina en una "bateria gegant" capaç d’abastir uns 400.000 habitatges. 

Reduir emissions 

Cano també comenta que el reciclatge de les bateries “contribueix a evitar les emissions generades en la fabricació de noves bateries, cosa que redueix molt la petjada de carboni d’una instal·lació de bateries”. La reducció d’aquestes emissions es troba a l'agenda de les grans potències internacionals; a la Xina hi ha polítiques que obliguen les empreses a reciclar les bateries i evitar que siguin dipositades en abocadors, mesures que els Estats Units i la Unió Europa es plantegen aplicar en un futur pròxim. En el cas dels europeus, es preveu un enduriment de les exigències de l’ús de components reciclats a partir de 2030, amb un augment progressiu de la presència d’aquests amb els anys.

Jorge Ríos, director general de l’empresa reusenca Etecnic, especialitzada en la mobilitat elèctrica, explica que estan desenvolupant un projecte innovador on “particulars i indústries amb instal·lacions fotovoltaiques podran emmagatzemar el gran volum d’electricitat generada per aquestes en bateries obsoletes de cotxes elèctrics per després poder-la vendre al mercat elèctric de la mobilitat a un preu molt més elevat”.

En l'àmbit internacional, també existeixen nombrosos casos d’empreses que han desenvolupat diversos projectes per donar una segona vida a les bateries de cotxes obsoletes. A Amsterdam, l’estadi Johan Cruyff Arenal, del club de futbol Ajax, utilitza bateries reutilitzades de vehicles elèctrics Nissan Leaf que, juntament amb 4.200 plaques solars, abasteixen d’energia tot l’estadi. Altres usos que es plantegen són utilitzar-les com a sistemes de recàrrega de cotxes elèctrics, condicionar-les per vehicles lleugers o, com fan al Japó, per alimentar d’energia semàfors i fanals. 
 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —