Biden.
Per ACN
Publicat el 10 de juny 2021

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha arribat a Europa amb la intenció de reforçar l'aliança occidental davant la Xina. En la seva primera visita oficial al vell continent, Biden aspira a enfortir un bloc alternatiu al gegant asiàtic amb les democràcies més riques del món i les insta a invertir més en infraestructura als països en vies de desenvolupament per guanyar influència. Tanmateix, la Unió Europea es mostra reticent a posicionar-se clarament en el bàndol nord-americà contra Pequín. D'altra banda, el president dels EUA també buscarà suport a una investigació sobre l'origen de la pandèmia en la trobada amb el G7 i la UE. L'aixecament de les patents de les vacunes estarà igualment sobre la taula.

Downing Street serà la primera parada de Biden en el primer viatge que fa a l'estranger des que va arribar a la presidència dels EUA. Aquest dijous es reunirà amb el primer ministre britànic Boris Johnson per "reafirmar la relació especial" entre els dos estats. Des de Londres es desplaçarà a Cornwall on participarà en la cimera del G7 fins diumenge.

La relació amb la Xina i la pandèmia centrarà la reunió del selecte grup de democràcies riques format pels EUA, el Canadà, Alemanya, França, Itàlia, Regne Unit i el Japó.

Relació amb la Xina

Vinculant a la política exterior els seus plans domèstics per augmentar la despesa en infraestructures, Biden demanarà al G7 que també apostin per finançar projectes alternatius a la nova ruta de la seda del seu rival asiàtic. "Oferirem una alternativa d'alt nivell a la Xina per millorar les infraestructures físiques, digitals i sanitàries més resistents que donin suport al desenvolupament global", defensava Biden aquesta setmana en una columna d'opinió a The Washington Post.


"Compartim els mateixos valors, però tenim maneres diferents d'afrontar la relació"


"No crec que aquesta iniciativa tingui èxit", apunta en declaracions a l'ACN l'expert del think tank German Marshall Fund, Jacob Kirkegaard. Aquest analista creu que els europeus tenen reticències al respecte, en part perquè si les inversions fossin necessàries "en termes de mercat" ja s'haurien fet.

De fet, Brussel·les està intentant rebaixar el to de confrontació amb Pequín que busca Biden al G7. "Compartim els mateixos valors, però tenim maneres diferents d'afrontar la relació", remarquen fonts diplomàtiques europees, anticipant "un llarg debat" sobre la Xina aquest cap de setmana. La UE intentarà convèncer els EUA que cal "equilibrar els interessos i valors" a l'hora de tractar amb la Xina, asseguren les mateixes fonts.

Pandèmia

La pandèmia serà l'altre gran tema de la reunió del G7. Biden espera aconseguir el suport dels seus aliats per reclamar una nova investigació sobre l'origen de la pandèmia, ja que desconfia que la Xina hagi interferit en la investigació dirigida per l'Organització Mundial de la Salut.

Pel que fa a les patents, la UE assegura que ha fet una "contribució tangible" amb la seva contraproposta que planteja petits canvis a l'acord actual sobre propietat intel·lectual. A Brussel·les no aclareixen com afrontaran aquesta discussió amb Biden, però li demanen que detalli quina és la seva proposta per suspendre temporalment les patents. "Esperem veure propostes concretes", diuen fonts pròximes a la reunió del G7.

Avantsala de la cimera amb l'OTAN i l'UE

Després de passar pel Regne Unit, Biden viatjarà a Brussel·les per participar en la cimera de l'OTAN dilluns i després a la de la UE dimarts. Fonts diplomàtiques europees asseguren que hi ha "bon ambient" en les reunions preparatòries amb els Estats Units. "És totalment diferent" de quan hi havia Donald Trump com a president, admeten les mateixes fonts.

Ara que Biden ja ha demostrat una actitud més positiva cap a la UE, l'analista Jacob Kirkegaard diu que els europeus intentaran corroborar en la cimera si la nova agenda política nord-americana "és creïble". Brussel·les vol que Biden passi de les "bones intencions" a "accions concretes", va dir dimecres el vicepresident econòmic de la Comissió Europea i responsable de comerç, Vladis Dombrosvskis.

Com que el G7 ja haurà tractat la pandèmia i la qüestió de la Xina, les disputes comercials agreujades per l'era Trump haurien de centrar la reunió de dimarts amb les institucions de la UE. S'espera que Brussel·les i Washington escenifiquin el seu compromís per aixecar els aranzels a l'acer i l'alumini abans de finals d'anys i per treballar plegats per resoldre les seves diferències.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —