Biden dona suport a la suspensió de les patents de les vacunes contra la Covid-19
Per EFE i ACN
Publicat el 06 de maig 2021

El govern dels Estats Units ha donat suport a la proposta de suspendre la propietat intel·lectual de les vacunes contra la Covid-19. Es tracta d'una petició presentada dimecres per diversos països davant l'Organització Mundial del Comerç (OMC), després que l'Índia i Sud-Àfrica ho plantejessin fa mesos. Fins ara, havia obtingut l'oposició dels països rics, pero els Estats Units han fet un canvi de timó i la Unió Europea s'ha obert a debatre la proposta. 

Biden ha complert amb la seva promesa de campanya de donar el seu suport a la suspensió de patents, però només ho ha fet quan el ritme de vacunació als Estats Units cau en picat i el país està en poder de desenes de milions de dosis encara per administrar.

Propietat intel·lectual contra producció

La Representant de Comerç Exterior dels Estats Units, Katherine Tai, ha informat que Washington considera necessari augmentar la producció de vacunes per acabar amb la pandèmia a tot el món, malgrat deixar clar que continua creient "fermament" en la protecció de la propietat intel·lectual. "Aquesta és una crisi de salut global i les circumstàncies extraordinàries de la pandèmia de la Covid-19 exigeixen mesures extraordinàries", ha argumentat Tai.

La decisió de Biden es produeix després de dies d'intens debat dins del govern, que ha sofert la pressió d'alguns grups empresarials i gegants farmacèutics dels Estats Units. El sector farmacèutic s'oposa a la suspensió temporal de patents perquè considera que podria danyar el seu model de negoci. A més, al·lega que no solucionarà els problemes de distribució a curt termini, perquè es necessiten mitjans i coneixements tècnics molt específics per a produir les vacunes anticovid.

Anthony Fauci, epidemiòleg cap de la Casa Blanca, va respondre a l'anunci afirmant en declaracions al mitjà Politico que Estats Units té "l'obligació moral com a país ric d'ajudar aquells que d'una altra manera moririen". L'Índia i Sud-àfrica, secundats per desenes de nacions en desenvolupament, porten des d'octubre de l'any passat demanant a l'OMC que suspengui les patents de vacunes, tests i tractaments contra la Covid-19 amb la finalitat que puguin produir-se en altres països.Fins ara, els Estats Units i altres productors d'aquests fàrmacs, com la Unió Europea, el Regne Unit i Suïssa, s'havien oposat a la suspensió de patents en al·legar que la propietat intel·lectual funciona com a incentiu per al desenvolupament de vacunes i altres productes contra aquesta i futures pandèmies.

Actualment, els membres de l'OMC estan avaluant una nova proposta de l'Índia i Sud-àfrica, el contingut exacte de la qual no s'ha revelat però amb la qual esperen captar el suport dels països fins ara reticents. En concret, aquesta proposta podria incloure uns límits temporals estrictes sobre el període en el qual les patents estarien suspeses, explica avui en una roda de premsa el portaveu de l'OMC Keith Rockwell.

La OMS aplaudeix la decisió

El director general de l'Organització Mundial de la Salut, Tedros Adhanom, ha celebrat el suport del president dels Estats Units, Joe Biden, a l'aixecament temporal de les patents de les vacunes contra la Covid-19. "És un exemple potent del lideratge nord-americà per fer front als reptes sanitaris globals", ha assegurat Adhanom, que ha titllat la decisió "d'històrica".

Per la seva banda, Metges Sense Fronteres també ha felicitat els EUA per canviar la posició sobre la suspensió de la propietat intel·lectual de les vacunes i ha instat la Unió Europea a fer el mateix. "La UE ha de decidir si vol posar la salut de les persones per davant dels beneficis farmacèutics", ha alertat Avril Benoît, directora de Metges Sense Fronteres als Estats Units.

Brussel·les s'obre a debatre

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha assegurat que està "preparada per debatre" la proposta d'alliberar la propietat intel·lectual de les vacunes contra la Covid-19. En un discurs a l'Institut Universitari Europeu pel Dia d'Europa, Von der Leyen s'ha obert a "debatre" aquesta proposta un dia després que Estats Units canviés de posició sobre aquesta qüestió, que s'està debatent a l'Organització Mundial del Comerç (OMC).

Així, Von der Leyen ha assegurat que debatran si la proposta, que fa mesos van plantejar Sud-àfrica i l'Índia a l'OMC i que fins ara ha trobat l'oposició dels països rics, "por ajudar a assolir l'objectiu" de fer front a la crisi "d'una manera efectiva i pragmàtica".Enfonsaments en borsa

Immediatament després de conèixer-se la notícia, els títols d'aquestes empreses es van desplomar en el mercat. Moderna, que durant la major part de la jornada havia registrat lleugers avanços, va tancar amb una caiguda del 6,19%, mentre que Novavax va perdre un 4,94% i l'alemanya BioNTech es va deixar un 3,45%. Pfizer també va caure amb força en primera instància, però va aconseguir recuperar el verd i va acabar la sessió amb un avanç mínim, del 0,05%, lluny de la cotització que havia marcat durant bona part del dia.

Vacunes de sobres

Estats Units ha vacunat ja amb almenys una dosi 148,5 milions de persones (un 44,7% de la població), de les quals 107,3 milions (un 32,3%) estan ja completament inoculades, segons els Centres de Control i Prevenció de Malalties (CDC, en anglès). Al país nord-americà no existeixen des del 19 d'abril cap mena de restriccions per a accedir a la vacuna, accessible de manera gratuïta per a tots els majors de 16 anys.

El ritme de vacunació ha caigut des d'un mitjana màxima de 3,4 milions diàries el 13 d'abril fins a 2,1 milions a data d'aquest dimecres. Actualment Estats Units acumula més de 70 milions de dosis distribuïdes als estats i encara sense administrar de les vacunes de Pfizer, Moderna i Johnson&Johnson. A més, té milions de dosis emmagatzemades de la vacuna d'AstraZeneca, que no ha rebut aprovació als Estats Units.

— El més vist —
- Comentaris -
- Etiquetes -
— Hi té a veure —
— El més vist —