Biden recolza tornar a complir el pacte nuclear amb Iran si el respecta
Per EFE
Publicat el 31 d’octubre 2021

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha avançat aquest dissabte la seva voluntat de tornar a l'acord nuclear amb l'Iran sempre que Teheran el respecti, en una trobada amb els líders d'Alemanya, França i el Regne Unit en el marc de la cimera del G20 de Roma.

"Celebrem que el president Biden hagi clarament demostrat el seu compromís de retornar als Estats Units al total compliment del JCPOA (sigles en anglès de l'acord nuclear iranià) i continuar fent-ho íntegrament mentre l'Iran faci el mateix", assenyala un comunicat conjunt de les potències.

L'acord nuclear va ser signat en 2015 entre l'Iran i sis grans potències (els EUA, Rússia, la Xina, França, el Regne Unit i Alemanya), però va ser abandonat en 2018 unilateralment per Washington, que va tornar a imposar sancions contra Teheran.

Preguntat pels periodistes a Roma sobre quan pretenia reprendre les negociacions amb l'Iran, Biden ha respost: "Estan programades", després de reunir-se amb el president francès, Emmanuel Macron, el primer ministre britànic, Boris Johnson, i la canceller sortint d'Alemanya, Angela Merkel.

Les quatre potències sostenen que aquesta solució negociada només és possible si "l'Iran canvia de rumb" i per això demanen al president iranià, Ebrahim Raisi, que "aprofiti aquesta oportunitat" i secundi "de bona fe" el tancament urgent de les negociacions.

"Aquesta és l'única forma segura d'evitar una escalada perillosa, que no està en l'interès de cap país", han asseverat Biden, Johnson, Macron i Merkel, que han agraït els esforços diplomàtics dels seus socis del Golf per reduir les tensions.

Represa després de Trump

L'acord sancionat en 2015 limitava el programa atòmic iranià a canvi de l'aixecament de les sancions internacionals, per la qual cosa la decisió dels EUA de reintroduir mesures punitives en 2018, en l'era de Donald Trump, el va deixar molt afeblit.

L'abril passat van començar negociacions a Viena amb sis grans potències, entre elles els Estats Units de manera indirecta, per a aconseguir el retorn de Washington al pacte i que l'Iran torni a complir l'acord, però van quedar en suspens amb l'arribada en poder a l'agost de Raisí.

Els líders reunits a Roma han manifestat la seva voluntat que l'Iran "mai" pugui desenvolupar una arma nuclear i han compartit la seva preocupació que, després de sortir al juny de les negociacions, l'Iran "ha accelerat el ritme de passos nuclears provocadors". Entre aquests la producció d'urani altament enriquit o la menor transparència i cooperació amb l'Organisme Internacional d'Energia Atòmica, la qual cosa dificulta el retorn a les negociacions.

"La situació actual subratlla la importància d'una solució negociada que proporcioni el retorn de l'Iran i els Estats Units al ple compliment del JCPOA i proporciona la base per a un compromís diplomàtic continu per a resoldre els punts de controvèrsia restants, tant les nostres preocupacions com les de l'Iran", han resolt els líders.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —