Els moments més rellevants de la primera setmana del mundial de Qatar
Els moments més rellevants de la primera setmana del mundial de Qatar
Els moments més rellevants de la primera setmana del mundial de Qatar
Per Pablo Mora
Publicat el 25 de novembre 2022

Hi ha qui no entén la decisió de celebrar un mundial de futbol a un país com Qatar, on la cultura "traspassa i vulnera els drets humans". També es comenta el possible rerefons obscur de la FIFA, com a principals responsables de l'esdeveniment. Per altra banda, una part del públic defensa les decisions de l'organització i les pressions del país. Pot semblar, fins i tot, que l'esport passa a un segon pla. 

D'una manera o una altra, el Mundial de Futbol de Qatar 2022 ha donat el tret de sortida i, amb el futbol, ha arribat la polèmica. Els primers dies han estat marcats, però, pel simbolisme, les protestes, alguna sorpresa i el conflicte. 

El braçalet "One Love" 

La primera setmana ha arrencat amb un dels fets més criticats en la història recent del futbol: la FIFA va cedir a les condicions del país amfitrió que "vulneren drets humans", i va amenaçar amb sancions —una multa i una targeta groga al capità— a les seleccions que volien dur el braçalet "One Love". Els equips es van retirar en el seu desganat activisme i tots els capitans han acabat utilitzant el braçalet que posteriorment va establir la FIFA: el de la campanya "No Discrimination".

Els noms més sonats en la polèmica han estat Harry Kane, el capità d'Anglaterra; Manuel Neuer, el capità alemany; Alex Scott, reportera de la BBC; Nancy Faeser, la ministra d'Interior d'Alemanya i, sobretot, Gianni Infantino, president de la FIFA. Infantino, tot i ser el principal responsable de la polèmica, ha volgut esvair la boira sobre ell amb declaracions i imatges que poden arribar a ser esgarrifoses. "Avui em sento de Qatar, àrab, africà, gai, discapacitat i treballador migrant", va dir el president de la FIFA, en una roda de premsa a escasses hores de l'inici del Mundial. 


La ministra d'Interior d'Alemanya, Faeser, i Infantino, president de la FIFA, mostrant el seu suport al braçalet "One Love" /Twitter

La selecció de l'Iran rebutja el seu himne 

Abans del primer partit d'Iran a la Copa del Món, en el moment d'escoltar els himnes dels països que hi jugaven, l'afició de l'equip iranià va increpar l'himne nacional, amb la intenció de donar suport a les protestes del país. I els jugadors de l'Iran, en un acte que s'ha classificat com "de valentia i solidaritat", van optar per callar mentre sonava l'himne. 

Un suport simbòlic a la crisi social del país, que alguns usuaris de xarxes han criticat, ja que creuen que "és el mínim", i d'altres, mitjans i usuaris, han destacat positivament. Les comparacions no han tardat en arribar. La valentia iraniana, sense por a les represàlies, i la flaquesa de les seleccions amb el braçalet "One Love", per tal d'evitar una targeta groga.

En una aparent mostra de suport a les protestes en curs a casa, els 11 jugadors titulars de l'equip iranià de la Copa del Món es van quedar en silenci mentre sonava l'himne iranià a l'estadi internacional Khalifa de Qatar.

La selecció iraniana mereix el nostre respecte i solidaritat. Amb els ulls del món a sobre, abans del seu primer partit de la Copa del Món, els jugadors iranians es van quedar en silenci durant el seu himne nacional en protesta contra el règim del país. Això va suposar un acte d'autèntica valentia. La FIFA hauria de prendre nota.

Un aficionat de l'Equador provoca la grada

El primer partit del Mundial de Qatar va ser, precisament, entre l'Equador i l'amfitrió. Entre els moments que aquesta trobada va deixar, com el càntic de "volem cervesa", o els jugadors sud-americans expressant el seu cristianisme obertament, destaca l'aficionat equatorià que va dirigir-se a la grada rival. Va fer el gest de "calés" directament a aficionats qatarians i un d'ells va esclatar, enfadat. 

En un moment d'especial tensió, poc després del segon gol que va donar la victòria a l'Equador, els aficionats rivals es van enfrontar. A Twitter s'ha criticat que l'equatorià anava acompanyat de la seva família i el seu comportament va ser "inadequat". 

Victòria èpica del Japó i una celebració encara més èpica 

El Japó arriba fort al Mundial. Occident acostuma a menystenir l'afició al futbol dels països asiàtics, però després d'una remuntada de pel·lícula contra Alemanya, la festa japonesa va ser èpica. Tant a l'estadi com al país. Però el que encara va sobtar més a Occident, acostumats a la cultura hooligan, és que els japonesos van quedar-se a recollir les seqüeles de la seva celebració. 

Després d'una famosa victòria al Mundial, fans del Japó es van quedar a recollir. 

La cultura japonesa, molt criticada en alguns sentits, però exemplar en d'altres, va lluir la seva millor cara al Mundial, com ja va passar a Rússia el 2018. Llavors vam conèixer que la formació japonesa recollia els vestuaris després dels partits per estalviar feina a l'staff. Ara, ho han tornat a fer. No només això, la festa va arribar als carrers japonesos i allà, una vegada més, l'ordre va primar.  

Esclata la tensió entre països cosins 

L'Argentina i Mèxic es veuran les cares demà dissabte i, tot i que encara no han jugat, la tensió entre les aficions augmenta per moments. És un partit clau per a les dues seleccions. Però el problema rau en el fet que Mèxic té l'oportunitat d'eliminar l'Argentina del Mundial i, de rebot, sabotejar l'últim mundial de Messi. Una motivació que enerva els seguidors albicelestes. Per això, els seguidors que han viatjat a Qatar ja estan començant a generar conflicte.  

 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —