[#if caratula??]
  [#if caratula?is_hash]
    [#if caratula.alt??]
      ${caratula.alt}
    [/#if]
  [/#if]
[/#if]
Per Abril Ballesteros
Publicat el 08 de febrer 2021

Aquesta matinada de dilluns, milions d’ulls d’arreu del món estaran posats al Raymond James Stadium, a Florida. A les 00.30 (18.40 als Estats Units) comença la 55a edició de la Super Bowl, la final de la NFL (National Football League), que es podrà seguir des del Canal #Vamos de Movistar +. Enguany, els Tampa Bay Buccaneers de Tom Brady rebran als actuals campions de lliga, els Kansas City Chiefs, a casa seva. És la primera vegada a la història que la Super Bowl es disputa al camp d’un dels finalistes.

El duel entre els dos ‘quarterbacks’, Brady i Mahomes, protagonitza la majoria de titulars de la gran final. El món està expectant pel cara a cara entre la llegenda del futbol americà i la jove promesa, considerada per molt com el seu hereu. Brady, de 43 anys, disputarà la seva desena Super Bowl en 21 anys. Aquesta és, però, la primera amb els Tampa Bay Buccaneers, equip pel qual va fitxar el darrer març després de més de 20 temporades amb els New England Patriots.

Patrick Mahomes, amb tan sols 25 anys, pot fer trontollar el setè anell de Brady. Considerat per molts el millor jugador de la lliga, arriba a la final liderant una ofensiva al màxim nivell.

Jornada per batre rècords
Tant Brady com Mahomes poden fer història. El veterà es juga la seva setena Super Bowl, tot i que ja ha aconseguit portar als Bucs a la final per primera vegada en 17 anys. D’altra banda, Mahomes lluita per revalidar el títol dels Chiefs com a campions de la NFL.

Si, com pronostiquen les apostes, els de Kansas City s’acaben imposant, es convertiran en el darrer equip en guanyar dos anells consecutius, títol que, des de 2004, sostenen els Patriots.

L’Enric Garriga, el Ferran Àngel i el Raül Arribas són part de l’equip darrere de NFL en Català, un compte de Twitter que des de fa dos anys i mig segueix la lliga a través del podcast ‘Tots al Blitz!’. Ells també veuen força clara la victòria dels Chiefs, que arriben a la final “amb un atac pletòric”. “No recordo una ofensiva tan superior a la resta en els darrers 20 anys; si juguen com als play-offs, a la mitja part el partit podria estar sentenciat”, destaca Garriga. La clau del partit serà, doncs, la capacitat que tingui la defensa de Tampa Bay per aturar Mahomes i l’atac dels Chiefs.

Des de NFL a Sack, en canvi, no ho tenen tan clar. Tres dels seus integrants aposten pels Chiefs i els altres dos, pels Buccaneers. Marc Perelló, Sergi Martínez i Arnau Erta reconeixen que el partit estarà molt igualat. Si bé és cert que Mahomes i els receptors dels Chiefs tenen el millor atac de la lliga, la defensa dels Bucs és molt bona.

Garriga creu que “té més pes l’experiència en una Super Bowl que no pas el fet de jugar a casa”, i en aquest aspecte, hi surten guanyant els Chiefs, actuals campions de la NFL. Tot i això, serà clau ‘l’efecte Brady’: “no importa tant el nivell que tingui al partit, sinó el pànic que causa veure’l; és com el Cid Campeador a sobre el cavall, encara que estigués mort”, exemplifica Àngel.

Martínez, però, puntualitza que els Tampa Bay han muntat un equip amb gent amb molta experiència precisament per arribar fins aquí, i tot i que no han jugat la Super Bowl junts com a equip, molts dels seus jugadors sí que hi han estat prèviament i també l’entrenador.

Final atípica, allà i aquí
La pandèmia ha trastocat la usual i multitudinària Super Bowl. L’estadi, a poc més d’un terç de la seva capacitat, només rebrà 25.000 aficionats. D’aquests, 7.500 seran treballadors de la salut vacunats que la NFL ha convidat com a gest d’agraïment. L’escassa oferta d’entrades ha disparat els preus: el paquet més barat inclou dos tiquets per 5.600 dòlars.

Dins de l’estadi serà obligatori dur la mascareta i seure en grups de dues a sis persones. Per minimitzar el risc de contagi, els Chiefs no han anat a Tampa fins aquest dissabte, i no la setmana abans com era habitual. Les rodes de premsa i les entrevistes als jugadors es faran ‘online’.

Per als seguidors de la Super Bowl de fora dels EUA també serà una jornada atípica: sense festes ni trobades a bars per seguir la final, que s’allarga durant tota la matinada. Per combatre aquest aïllament imposat, NFL en Català farà un streaming a través de Twitch durant la final. “Més que un streaming, farem un grup d’autoajuda per no estar sols i fer la tertúlia que faríem al bar”, expliquen.

NFL a Sack seguirà la jornada a les instal·lacions d’Alpicat Ràdio, la ràdio municipal d’aquest poble prop de Ponent, a partir de les 22.30. Tant la prèvia com el seguiment del partit es retransmetrà a través de Twitch i Youtube.   

L’altre gran espectacle de la nit, sense Rosalía
Amb prop de 180 milions d’espectadors a escala mundial, la Super Bowl és un escenari molt atractiu per a artistes i marques. Enguany, The Weeknd és el convidat estrella que protagonitzarà l’icònic ‘show’ de la mitja part. Les expectatives sempre són altes per a l’actuació principal, però aquest any encara ho són més, després que el representant de l’artista revelés ha posat 7 milions de dòlars de la seva butxaca perquè tot sigui tal com ell vol.

Tot i les confirmacions per part de mitjans espanyols i llatinoamericans que Rosalía l’acompanyaria, no hi ha hagut cap anunci oficial fins al moment i els mitjans nord-americans tampoc no en parlen. De fet, tal com han explicat els membres de NFL en Català al Diari de Barcelona, es tracta d’una notícia falsa originada arran d’una broma que ells van començar al programa ‘Superesports’ de Rac1, ja fa més d’un any. Davant l’allau de mitjans que confirmaven l’assistència de Rosalía a la Super Bowl, van fer un tuit explicant l’origen del malentès i ‘Planta Baixa’ se’n va fer ressò.

Altres artistes que sí que estan confirmats són Miley Cyrus, qui actuarà a la prèvia del partit i es podrá veure a través de Tik Tok, i Green Day, la nit d’abans, als NFL Honors. La jove poetessa Amanda Gorman, que va causar sensació en recitar un poema seu a la investidura de Biden, també hi serà present. Eric Church i Jazmine Sullivan interpretaran l’himne dels EUA i H.E.R posarà veu a ‘America the Beautiful’.

— El més vist —
- Comentaris -
- Etiquetes -
— El més vist —