Patxot
Publicat el 13 d’agost 2020

Vint anys després d’haver-se’n fet càrrec com hereu, Antoni Brusi Ferrer havia decidit vendre’s el Diario de Barcelona, la llibreria i la impremta. Trencar amb la tradició familiar i dedicar-se a altres negocis, potser també a la política. Però a última hora se’n desdigué. Això passava el 1858. 

El mes de novembre d’aquest mateix any, el comprador frustrat, Ferran Patxot, fundaria un diari nou. El Telégrafo fou la primera competència important que patí el veterà diari fundat per Husón seixanta-sis anys enrere. Seguint la novetat d’altres diaris europeus de mitjan XIX, El Telégrafo baixà el preu de subscripció a la meitat, a la recerca d’un públic més ampli.

El segon Brusi havia aconseguit remuntar el diari, fer-ne el més important i avançat tècnicament de la ciutat i havia construït un edifici nou per acollir les noves premses.  Havia creat una companyia telegràfica, promogut l’enderrocament de les muralles i la urbanització de l’Eixample i presidia una Societat General de Crèdit per promoure inversions financeres. Era el principal suport de Ferdinand de Lesseps, antic cònsol francès a Barcelona, en la captació d’inversors espanyols en la societat constructora del canal de Suez. 

Antoni Brusi Ferrer mai no havia tingut gaire vocació pel periodisme i ja en tenia prou. La venda del negoci familiar li permetria iniciar una nova vida, menys lligada pel dia a dia esclau del Diari, com a propietari i com a director que encara n’era. Se’n va desdir a última hora, en desacord amb una darrera clàusula proposada pel comprador. 

La competència de El Telégrafo l’obligà a un nou esforç, que inclogué l’enviament de Joaquín Mola y Martínez a les guerra d’Itàlia i l’Àfrica, pocs mesos després. Foren els anys del suport de Brusi i Mañé al govern d’ Unión Liberal. N’hem parlat en les anteriors Petites històries del Diari. 

Que Brusi se’l volgué vendre és un episodi ignorat durant molt temps, que ell va deixar registrat en unes breus memòries manuscrites. Hi parla també del desig de dedicar-se més a la família. Tenia 43 anys, era l’espòs de Maria Josefa Mataró, que tenia la salut delicada, i eren pares de cinc fills.

Retrat de Ferran Patxot, comprador frustrat del Diario de Barcelona i fundador d'El Telégrafo

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —