El vicepresident executiu de la Comissió Europea, Frans Timmermans, en una roda de premsa
El vicepresident executiu de la Comissió Europea, Frans Timmermans, en una roda de premsa
El vicepresident executiu de la Comissió Europea, Frans Timmermans, en una roda de premsa
Per ACN
Publicat el 18 de març 2023

La Comissió Europea (CE) ha presentat aquest dijous un pla per impulsar la producció de tecnologies netes a la Unió Europea (UE). La proposta, que busca competir amb els subsidis massius dels Estats Units, la Xina i altres potències per a projectes d'energia verda, pretén que el club comunitari produeixi tecnologies netes que cobreixin almenys el 40% del seu consum anual.

L'anomenada Llei d'Indústria Zero Emissions planteja "crear millors condicions per a projectes de zero emissions a Europa i atraure inversions", apunta l'executiu comunitari, amb l'objectiu "d'incrementar la resiliència" europea en tecnologia verda.

La proposta de la Comissió Europea planteja mesures per afavorir el desplegament de les energies renovables a través de la reducció de la càrrega administrativa per als projectes, així com la simplificació dels processos de concessions i permisos. A més, el pla contempla que els projectes que es considerin estratègics en aquesta matèria puguin beneficiar-se de terminis de permisos més curts i procediments simplificats.

Descarbonització de les tecnologies

Concretament, la norma presentada per l'executiu comunitari se centrarà a augmentar la producció de vuit tecnologies considerades estratègiques en la descarbonització. Es tracta de les tecnologies solars i fotovoltaiques, l'energia eòlica, les bateries, les bombes de calor i energia geotèrmica, electrolitzadors i plaques de combustible, biogàs i biometà, tecnologies de xarxa i la captura i emmagatzematge de carboni.

Aquestes són les tecnologies considerades estratègiques, però n'hi ha d'altres que l'executiu comunitari també inclou per contribuir a reduir les emissions i que també obtindran facilitats, entre les quals hi ha les tecnologies avançades per produir energia nuclear amb deixalles mínimes, reactors modulars petits o combustibles alternatius.

La proposta de Brussel·les també preveu que les autoritats públiques hagin de tenir en compte criteris de sostenibilitat i resiliència per a les tecnologies netes en la contractació pública i les subhastes, així com mesures per fomentar la formació de professionals en aquesta matèria.

Finalment, el pla energètic de l'executiu europeu també planteja crear un Banc Europeu d'Hidrogen amb l'objectiu d'enviar "un senyal clar" que la UE és "el lloc on produir hidrogen".

En el pla industrial verd, la Comissió Europea ja va anunciar les primeres subhastes pilot sobre la producció d'hidrogen renovable sota el Fons d'Innovació aquesta tardor. Els projectes seleccionats rebran una ajuda fixa per cada quilogram d'hidrogen que produeixin durant un màxim de 10 anys.

Per Nazaret Romero

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —