PURPURINA
PURPURINA
Per EFE
Publicat el 27 de setembre 2023

La Comissió Europea (CE) va adoptar aquest dilluns mesures per restringir els microplàstics afegits intencionadament, amb les quals evitaran l'alliberament al medi ambient del voltant de mig milió de tones de microplàstics.

Sota el Reglament de registre, avaluació, autorització i restricció de substàncies químiques (REACH per les seves sigles en anglès) de la Unió Europea (UE), es prohibirà la venda de microplàstics com a tals i de productes als quals s'hagin afegit microplàstics intencionadament i que els alliberin quan s'utilitzin.

Una restricció amb excepcions

En el cas que estiguin "degudament justificats", s'aplicaran excepcions i períodes de transició perquè els afectats s'adaptin a les noves normes, va informar l'Executiu comunitari en un comunicat. La restricció adoptada utilitza una definició àmplia de microplàstics, perquè abasta totes les partícules de polímers sintètics inferiors a cinc mil·límetres que són orgàniques, insolubles i resistents a la degradació.

L'objectiu d'aquestes mesures és reduir les emissions de microplàstics intencionals de tants productes com sigui possible, i els més comuns dins de l'abast de la restricció són cosmètics -exfoliació amb microperles o obtenció d'una fragància-, detergents, purpurina solta, joguines o medicaments, entre altres.

Les primeres mesures, com la prohibició de purpurina solta i microperles, començaran a aplicar-se quan la restricció entri en vigor d'aqui a 20 dies, mentre que en altres casos s'aplicarà després d'un període més llarg per a donar temps a les parts afectades a desenvolupar i canviar a alternatives.

Les mesures per afavorir el medi ambient

El maig de 2021, la Comissió va adoptar el Pla d'Acció de Contaminació Zero, amb el qual va fixar l'objectiu de reduir la contaminació per microplàstics en un 30% per a 2030.

L'Agència Europea de Substàncies i Mescles Químiques (ECHA) va concloure en un informe que els microplàstics afegits intencionadament s'alliberen en el medi ambient de manera descontrolada i va recomanar restringir-los.

Per això, la CE va elaborar una proposta de restricció en el marc de REACH que va ser aprovada pels països de la UE i va superar amb èxit el control del Parlament Europeu i del Consell abans de la seva adopció.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —