La companyia Fac-òF, intepreta un dels esquetxos del seu nou espectacle, 'Divina de la muerte', a El Maldà
La companyia Fac-òF, intepreta un dels esquetxos del seu nou espectacle, 'Divina de la muerte', a El Maldà
La companyia Fac-òF, intepreta un dels esquetxos del seu nou espectacle, 'Divina de la muerte', a El Maldà
Per ACN
Publicat el 23 de novembre 2022

El Maldà ha presentat aquest dijous els seus propers espectacles fins a Nadal, d'entre els quals destaca Divina de la mort, de la jove companyia Fac-òF, un espectacle "polític" i punyent sobre les pressions estètiques i els estereotips de gènere relacionats amb la bellesa.

Des de finals de novembre i de dimarts a diumenge les intèrprets ompliran la sala amb els seus esquetxos i cançons sobre "violència estètica", en clau de comèdia i dirigides per Juanjo Cuesta.

L'espectacle és un cabaret que, a través d'un llenguatge "informal, però punyent", posa sobre la taula els comportaments i hàbits estètics que la societat estableix, "i com aquesta pressió acaba convertint la recerca de la bellesa en un procés grotesc, fins i tot ridícul". Utilitzar l'humor de manera crítica és marca de la casa de la companyia, segons remarca Calzada: "Oferim un espectacle divertit, però deixant anar certs missatges que no deixen de ser crus", diu.

El text és original del grup i, com ja havien fet abans, es van posar en mans d'un director extern perquè acabés de perfilar l'espectacle, en aquest cas Juanjo Cuesta. Un dels al·licients del muntatge és que les intèrprets tindran sovint un convidat sorpresa que participarà amb algun número dins de la mateixa funció.

La programació nadalenca es completa amb l'homenatge de The Feliuettes a Núria Feliu, Ja us he reconegut, durant tres diumenges de desembre, i Nadales, un clàssic d'aquest teatre de la mà d'Iban Beltran, Carles Pedragosa i Josep Pedrals.

Un cabaret basat en l'experiència 

Divina de la mort va néixer a partir d'una experiència personal de "violència estètica" viscuda per Joana Castellano, actriu de la companyia Fac-òF. L'actriu explica que un dia va voler dur un vestit sense tirants, però com és comú estava dissenyat per a noies amb una talla de pit més gran, i per portar-lo li calien uns sostenidors d'augment.

Indignada per aquesta discriminació, l'actriu va compartir-ho amb les seves companyes, i plegades van començar a recordar experiències similars de pressions estètiques i cànons de bellesa lligats al gènere. De seguida van veure clar que aquest seria el tema del seu proper espectacle, comentava aquest dimarts Julia Calzada.

The Feliuettes tornen als orígens

Unes de les convidades seran el trio The Feliuettes, que passaran un dia pel cabaret Divina de la mort amb un número recuperat del seu espectacle Akelarre. Al marge d'aquesta intervenció, la companyia de Laura Pau, Maria Cirici i Laia Alsina també estrenaran a El Maldà l'obra Ja us he reconegut els tres primers diumenges de desembre.

L'obra és un tribut a la desapareguda Núria Feliu, que va inspirar el nom de la companyia i el seu primer espectacle. De fet, Ja us he reconegut és una revisió d'aquell primer xou (que es titulava senzillament The Feliuettes), però en clau d'espectacle-concert. Així, el xou proposa un recorregut per les cançons més representatives de la popular cantant, esquitxades amb la presència d'alguns dels personatges i situacions d'aquell primer espectacle.

Tornen les Nadales d'El Maldà

Finalment, El Maldà acollirà una nova edició de les seves ja clàssiques Nadales, de la mà del trio format pel director d'escena Iban Beltran, l'actor i compositor Carles Pedragosa i el poeta Josep Pedrals. Del 27 de desembre i fins al 8 de gener, amb funcions cada dia, els protagonistes repassen i alhora revisen les tradicions nadalenques, incloses, és clar, les cançons que sempre les acompanyen, "per veure com caldria encarar el Nadal del segle XXI". 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —