El CAC reitera que l’Avantprojecte de llei de comunicació audiovisual "no fomenta" la diversitat cultural i lingüística
Per ACN
Publicat el 13 de juliol 2021

El Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) insisteix aquest dilluns que l’Avantprojecte de llei general de comunicació audiovisual "no fomenta" la diversitat cultural i lingüística de l'Estat. L'ens reclama que el control i supervisió de les plataformes de vídeo a demanda sigui compartida amb els reguladors independents de l'Estat i també que la taxa de l'1,5% que se'ls vol imposar per contribuir a finançar RTVE es faci extensiva al conjunt de corporacions públiques de radiotelevisió, com la CCMA a Catalunya. El president del CAC, Roger Loppacher, diu que el nou text és una oportunitat perduda i que no ha tingut en compte les seves al·legacions a la primera consulta pública.

El Ministeri d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital ha iniciat un nou tràmit d'audiència i informació pública sobre l'Avantprojecte de llei general de comunicació audiovisual, una norma que transposarà la directiva europea en la matèria, que entre altres dona cabuda a la realitat de les plataformes de vídeo a demanda.

És el segon període d'al·legacions que el govern central obre. El CAC ja ho va fer en el primer període, i ara ha aprovat un nou document amb les seves propostes perquè entén que no es van escoltar aleshores.

Entre altres, el CAC reclama que el control i supervisió de les plataformes de vídeo no sigui una competència exclusiva de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) sinó compartida amb els reguladors audiovisuals independents de l’Estat.

També reitera la proposta per incrementar del 5% al 10% la quota de finançament d’obres europees per als serveis de vídeo a petició, seguint el model de França (un mínim del 20%) i d’Itàlia (un mínim del 12,5%).

“El nou text és una nova oportunitat perduda per complir el mandat constitucional de promoure decididament la diversitat cultural i lingüística de l’Estat. La presència de la llengua castellana està garantida, però no incorpora cap percentatge específic per les llegues oficials de les comunitats autònomes", ha manifestat el president del CAC.

Loppacher recorda que, segons informe del mateix ens, només el 0,5% dels continguts de Netflix són en llengua catalana, HBO té només el 0,1% des seu catàleg en català, Disney+ el 0,8% i Amazon Prime Video, l’1,3%. Filmin ofereix el 18,9% del catàleg en català i és l’únic que té la interfície en català.

A més, reitera que les plataformes no han de contribuir únicament a finançar el servei públic audiovisual que presta RTVE, sinó també el que fa la CCMA a Catalunya i, en general, tots els ens territorials de l'Estat. Loppacher fa notar com les corporacions autonòmiques han notat també la davallada d'ingressos per publicitat precisament per causa del seu desplaçament a les plataformes.

Les organitzacions en defensa del català reclamen canvis a l’Avantprojecte de llei 

La Federació d’Organitzacions per la Llengua Catalana (FOLC) reclama canvis l’Avantprojecte de llei general de comunicació audiovisual, actualment en segona fase d'al·legacions. La FOLC recorda al govern espanyol que la Directiva europea de la qual deriva el text anima a "respectar" la diversitat lingüística i "expressa la necessitat de promoure-la". Al respecte, proposen un decàleg de canvis: que faci menció al pluralisme lingüístic com a bé a promoure, que marqui un percentatge de produccions en català (com es fa amb el castellà, dins la quota d'obra europea exigida a plataformes i televisions) i que els continguts incorporin les distintes versions lingüístiques (doblatge, subtitulació i audiodescripció) que existeixin en aquell moment.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —