La caiguda del bitcoin impacta en el futbol - Diari de Barcelona

El col·lapse d'FTX, empresa dedicada a l'intercanvi de criptomonedes, explica la caiguda del bitcoin, de 19.000 euros a poc més de 16.000. DigitalBits, patrocinador de l'Inter, no va complir amb els terminis de pagament. El Barça no ho veu clar.
Una prova d'això és el futbol espanyol, en el qual la majoria dels equips de Primera Divisió té patrocinis de criptomonedes. “Aquestes empreses tenen molt múscul financer. Han passat de zero a milers de milions en poc temps. Volen arribar a un públic molt ampli i el futbol és una plataforma perfecta per a això”, explica a EFE José Parra Moyano, professor de blockchain en la Copenhagen Business School.
El gegant nord-americà FTX patrocina des del 2021 la Universitat de Califòrnia a canvi de 17,5 milions de dòlars per posar-li el nom al seu estadi, el FTX Field of California Memorial Stadium, durant 10 anys. Però la situació actual provoca que el patrocini estigui clarament en perill.
Encara que el problema que es pot originar va molt més enllà d'un patrocini concret i també pot tenir un efecte negatiu en els d'altres empreses de criptomonedes que es veurien afectades per la caiguda d'FTX.
“Es parlava que Binance, un altre gegant de l'intercanvi de criptomonedes, podia comprar FTX. Però ara sembla ser que s'ha retirat de la compra i, per aquest motiu, s'ha produït aquest descens en el valor del Bitcoin. La fallida d'FTX per al món de les criptomonedes és com si fes fallida un banc per al mercat tradicional”, informa Moyano.
Segons el professor de blockchain de la Copenhagen Business School, “aquesta situació és fatal per al món de les criptomonedes i molta gent perdrà molts diners”. Però, a mitjà termini, considera que pot convertir-se en un fet positiu “si provoca que les empreses apostin pels intercanvis de criptomonedes descentralitzats, la qual cosa sanejaria una mica l'ecosistema”.
Aquest tipus de notícies provoquen que alguns clubs esportius, com el FC Barcelona, encara es resisteixin a relacionar-se amb el sector de les criptomonedes. Actualment, a la junta directiva del club blaugrana hi ha un debat sobre si acceptar o no les ofertes d'empreses de criptomonedes d'entre 15 i 20 milions d'euros que està rebent per patrocinar la màniga esquerra de la samarreta de joc.
WhiteBIT i Nexe són algunes de les empreses interessades en els últims temps i, en el passat, d'altres també ho van fer pel frontal de la samarreta de joc, que finalment va ser per a Spotify, malgrat oferir quantitats menys elevades.
Els temors que provoquen que encara no s'hagi acceptat cap d'aquestes ofertes del sector de les criptomonedes per part del Barcelona és que una part de la junta, en la qual s'inclou el president Joan Laporta, considera al sector com a “especulatiu, de risc, molt variable i poc ètic”.
L'Inter de Milà, entre els afectats
De fet, l'Inter de Milà ja ha sofert una garrotada a causa d'un patrocinador del sector, la nord-americana DigitalBits, que no va complir amb els terminis de pagament signats amb l'entitat milanesa. Ara, les dues parts es troben en negociacions per arribar a una solució i la marca encara apareix en el frontal de la samarreta de l'Inter, com es va poder veure en el triomf contra el Bolonya d'aquest dimecres.
“Les empreses de criptomonedes estan apostant més pel futbol que el futbol per les empreses de criptomonedes”, explica Moyano. “Als clubs els van arribant regularment ofertes procedents d'aquest sector”, afegeix.
Un dels motius pel qual els clubs no sempre les veuen amb bons ulls, més enllà dels explicats anteriorment, és que “en el sector financer la majoria de la gent perd diners, tan sols guanyen uns pocs”. Així, Moyano considera que els clubs “poden tenir por d'associar-se amb empreses que generaran frustració en els seus aficionats”.
El cop d'FTX per al sector de les criptomonedes just acaba de succeir. Tan sols les properes setmanes, i sobretot els propers mesos, determinaran quin serà l'abast al món de l'esport de l'afectació com a conseqüència d'aquest succés.
Per Sergi Escudero

