Il·lustració de Mercè Riba en el llibre del seu germà Pau Riba.
Il·lustració de Mercè Riba en el llibre del seu germà Pau Riba.
Per ACN
Publicat el 25 d’agost 2022

L'editorial empordanesa Edicions Cal·lígraf publicarà aquest setembre el poemari de Pau Riba 'Trànsit. Prosopopeia de la infància'. No és un inèdit, però gairebé, ja que és força desconegut i conté sis poemes llargs escrits a mitjans dels anys 80 dels que tan sols n'existeix una curta edició de bibliòfil -se'n van fer 50 exemplars- de l'any 1985. En aquestes làmines de gran format que anaven en una caixa de fusta amb el frontal de vidre ja hi havia dibuixos a llapis i gravats de la seva germana Mercè Riba. Aquell mateix any, aquesta creació es va presentar i exposar a la Galeria Palau de Caramany de Girona i, des de l'editorial, Ramon Moreno corrobora que d'aquella "obra d'art" aquesta és la primera edició que se'n fa en format llibre.

El recull consta de sis poemes llargs, que sumats amb els dibuixos i gravats conformen un volum de 54 pàgines. I, tot i que aquest conjunt de poemes no va ser la primera ni l'última incursió de Pau Riba en la poesia, sí que és l'única col·laboració artística coneguda entre els dos germans. Riba s'havia iniciat en aquest gènere amb el seu primer llibre publicat: 'Cançons i poemes', de l'any 1968 (amb pròleg de Raimon) i 'Màximes maximalistes' (Arola, 2006) va ser la seva darrera aventura poètica. En 'Prosopopeia de la infància', els poemes s'inspiren en tres binomis de personatges: els nans i els gegants; els cucs de la gana i l'àngel de la son; i l'home del sac i l'angelet de les dents. Tots tres han estat objecte d'històries que habiten en la imaginació infantil i creen o foragiten temors, a la vegada que contenen mostres de saviesa ancestral.

L'editor de Cal·lígraf, en declaracions a l'ACN, puntualitza que han comptat amb la complicitat de Mercè Riba, la germana escultora i grabadora de Pau Riba, autora dels dibuixos que acompanyen els poemes. Però desconeix si ella li va arribar a comentar al mateix Pau Riba que l'editorial tenia la intenció de publicar els poemes i els seus dibuixos en un llibre, ja que es va començar a treballar en aquest projecte abans de la mort de l'artista. Ara, amb el beneplàcit de la seva germana i autora de les il·lustracions, finalment publicaran el recull coincidint amb la 'rentrée' literària i, també, amb el 10è aniversari de l'editorial.

Un desè aniversari que Edicions Cal·lígraf celebrarà publicant, també a la tardor, el poemari 'Us escric des d'una presó de Grècia' d'Aléxandros Panagulis durant el seu captiveri en temps de la dictadura dels coronels, que ha estat traduït per primera vegada al català. A més, també veurà la llum la interpretació del poeta mallorquí Pere Suau del clàssic 'Himnes Òrfics', també inèdit en català. I finalment, el segell recupera 'Elogi de la mentida' de l'escriptor i filòsof Josep Torres Tribó; i de nou, per primer cop en català, 'L'habitació de Jacob' de Virginia Woolf, en el centenari de la publicació d'aquesta obra.

 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —