-
Per Arnau Inés
Publicat el 17 de setembre 2022

El nombre de manifestants donats per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i la Guàrdia Urbana de Barcelona (GUB) en la celebració de la Diada s'ha convertit en els últims anys en un tema controvertit. La manifestació de l'any passat, que va omplir la Via Laietana i va desfilar des de la Plaça Urquinaona fins a l'Estació de França, va reunir a 400.000 persones segons l'entitat organitzadora i 108.000 segons el cos policial.

Els números de la Diada del passat diumenge, que va omplir l'Avinguda del Paral·lel des del Carrer de Tamarit fins a la Plaça de les Drassanes són molt més dispars: 700.000 persones va calcular l'ANC i 150.000 la GUB. El 2021, la diferència era de quasi quatre vegades. Aquest any, en canvi, gairebé s'ha quintuplicat.

Tot fa pensar que aquesta disparitat d'assistència és deguda a la metodologia emprada per les dues entitats. Tanmateix, segons expliquen fonts de l'ANC i de la GUB al Diari de Barcelona, el sistema de recompte és gairebé idèntic: calcular la densitat de manifestants per metre quadrat i multiplicar-ho per la superfície total ocupada.

La metodologia de la GUB i la inversemblança de l’ANC 

Segons fonts de la Guàrdia Urbana, per tal de fer el recompte d'assistents a una manifestació s'estableixen uns criteris segons la densitat d'ocupació per metre quadrat. Aquesta estimació determina que una densitat d'ocupació baixa varia entre zero i una persona per metre quadrat; una alta, entre dues i tres i una molt alta, quatre persones.

Mitjançant la informació de base i cartografia de l'Institut Municipal d'Informàtica, el cos policial calcula les zones d'ocupació. Es diferencien els espais practicables per a les persones, com calçades, voreres o carrers transversals, i els no practicables, com parterres amb tanques, parades de transport públic, monuments o mobiliari urbà, entre d'altres.

Per tal de determinar la densitat de persones per metre quadrat, la Sala Central de Comandament visualitza els punts del recorregut de la manifestació coberts per les càmeres de control de trànsit i també es fa un seguiment de les imatges que es transmeten en directe des dels mitjans policials, com els helicòpters o les unitats mòbils. Si és necessari, el cos afirma que també es pot fer ús de les imatges dels mitjans de comunicació. El càlcul d'assistència definitiu ve determinat pel moment de màxima afluència, mitjançant una forquilla horària segons estigui programada la manifestació.

Aproximadament, des de l'Avinguda Paral·lel amb el Carrer de Tamarit (final de la manifestació) fins a la Plaça de les Drassanes (capçalera de la manifestació) hi ha una superfície de 33.800 metres quadrats. Per tant, segons el càlcul d'assistència de la Guàrdia Urbana, es va determinar una densitat d'ocupació molt alta, de 4 persones per metre quadrat, en el moment de màxima afluència.

Recorregut de la manifestació de la Diada 2022 | Arnau Inés mitjançant l'ICGC.cat

Pel que fa a l'entitat organitzadora, l'ANC, aquest diari ha intentat posar-se en contacte amb algun encarregat de mobilitat. Tanmateix, la resposta rebuda ha sigut que des de l'organització es calcula la densitat de manifestants per metre quadrat i es multiplica per la superfície total, el mateix sistema que el de la Guàrdia Urbana.

No obstant això, si es pren la xifra d'assistència donada per l'ANC (700.000 persones) i es divideix per la superfície total ocupada pels manifestants a l'Avinguda Paral·lel (33.800 metres quadrats), el resultat és d'aproximadament 21 persones per metre quadrat. Un resultat del tot inversemblant.

Una xifra alternativa

Les dades oficials d'assistència donades per l'ANC, entitat organitzadora, i la GUB, cos policial de la ciutat, no són les úniques que es coneixen. El setmanari de comunicació català La Directa també va dedicar-se a fer el seu propi recompte de manifestants: 272.000 persones. Una xifra que, segons els presents a la Diada, s'acosta més a la realitat.

El periodista encarregat de fer aquest recompte, en Jesús Rodríguez, explica al DdB que el sistema emprat pel mitjà es basa en el càlcul de la densitat de manifestants per metre quadrat i la superfície ocupada, però amb alguns matisos.

En lloc de fer ús de càmeres de control de trànsit, helicòpters o mitjans de comunicació com la Guàrdia Urbana, La Directa fa el càlcul a partir de trams amb periodistes situats en tot el recorregut. Tal com detalla en Jesús Rodríguez, el recorregut de la manifestació de la Diada va dividir-se en 14 trams, entre ells l'Avinguda del Marquès d'Argentera o la Plaça de Colom. En el moment de màxima afluència, les 17:50, cada periodista determina la densitat de manifestants segons un document publicat pel profesor G. Keith Still, especialista en seguretat i control de multituds.

Aquest article, anomenat Anàlisi de Seguretat i Riscos de Multituds (Crowd Safety and Crowd Risk Analysis) determina la densitat de superfície ocupada en una multitud en moviment, com pot ser una manifestació. Posteriorment, mitjançant l'eina MapChecking, La Directa fa un càlcul de la superfície total i es duu a terme la multiplicació que resulta en la xifra d'assistència. El periodista fa especial èmfasi en el fet que no es calcula tan sols els trams del recorregut (Avinguda Paral·lel), sinó també altres carrers adjacents on hi ha aglomeracions, com poden ser la Ronda de Sant Pau o el Carrer de Rocafort.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —