Cambray
Per ACN
Publicat el 24 de novembre 2021

El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha enviat una carta als directors dels centres educatius instant-los a no fer cap canvi en els seus projectes lingüístics, malgrat la decisió del Tribunal Suprem sobre el 25% del castellà. El conseller considera la decisió del Suprem un "greu atac" als fonaments del model d'escola catalana i insisteix que l'ensenyament de les llengües no va de percentatges.

Per tot això, assegura als directors que no han de fer cap canvi en els seus projectes i els garanteix que el Departament estarà sempre al seu costat, "donant empara" a la seva vocació de servidors públics. El conseller finalitza la seva missiva amb la frase: "L'escola a Catalunya, en català".

Cambray aprofita també la carta per agrair la tasca a directors i docents i els envia un missatge de tranquil·litat. "Tenim plena confiança en vosaltres i volem que seguiu treballant exactament com ho heu fet fins ara", detalla.

A més a més, el conseller ha explicat que des del Govern es potenciaran les eines lingüístiques que tenen els centres al seu abast en el marc del pla de promoció del català anunciat fa unes setmanes. Cambray defensa també que el model d'escola en català té un ampli consens social, pedagògic i polític, i garanteix l'aprenentatge del català i el castellà en finalitzar l'etapa obligatòria.

De fet, al mes d'agost, un cop el TSJC va emetre la sentència que ara ha estat avalada pel Suprem, el Ministeri d'Educació ja va deixar clar que no tenia intenció de sol·licitar l'execució de la sentència. Al seu entendre, fer-ho implicaria una invasió de les competències de la Generalitat, perquè regular quin percentatge de classes es fan en cada idioma correspon al Govern. 

Les amenaces del PPC

Arran de la notícia, la diputada del PP Lorena Roldán ha avisat el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, que l'últim que va dir al Parlament que desobeiria "està avui a casa seva inhabilitat".

L'Assemblea per una Escola Bilingüe s'hi oposa

Per la seva banda, l'Assemblea per una Escola Bilingüe ha reclamat al govern espanyol que no defugi de les seves responsabilitats i demani l'execució de la sentència que estableix el 25% del castellà a les aules, que aquest dimarts va confirmar el Tribunal Suprem (TS). L'organització ha demanat al Departament d'Educació que apliqui la decisió i "canviï" el sistema educatiu.

L'entitat ha rebutjat que hi hagi persecució del català i ha defensat que els discriminats són els que volen estudiar en un model bilingüe amb la presència equilibrada del català i el castellà i no ho poden fer perquè els nacionalistes anhelen un "impossible", segons ell, imposar el català. L'Assemblea titlla de "totalitari" el model d'immersió lingüística i acusa la Generalitat de practicar el "victimisme" i un discurs que té "una base supremacista inadmissible".

El govern espanyol ho deixa en mans del TSJC

En resposta a això, el govern espanyol ha defensat que la sentència del TSJC que obliga la Generalitat a impartir un 25% de les classes en castellà "s'ha d'executar" com totes les sentències, "perquè és ferma". No obstant això, ha avançat que no ho sol·licitarà expressament, perquè considera que qui ha de demanar-ne el compliment és el mateix TSJC, i no l'executiu espanyol.

Així ho han apuntat avui fonts del Ministeri d'Educació i també les ministres de Justícia i de Política Territorial, Pilar Llop i Isabel Rodríguez. Un cop les sentències són fermes, sostenen, pertoca fer que s'executi al tribunal sentenciador, i no al govern espanyol.

En tot cas ha volgut deixar clar que "correspon donar-li aquest impuls al propi òrgan sancionador", i, per tant, no al govern espanyol, ha assegurat la ministra de Justícia, Pilar Llop, en una entrevista a Antena 3. "S'obrirà un termini de dos mesos perquè es reclami a la Generalitat que procedeixi al compliment de la sentència. Veurem quina és la resposta, i despèn del que es faci s'aniran fent passos. Li hauran de requerir i veurem que passa durant la fase d'execució", ha dit.

La ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, ha apuntat en la mateixa direcció als passadissos del Congrés. Preguntada per si el govern espanyol sol·licitarà a la Generalitat que compleixi la sentència, Rodríguez ha recordat que el seu govern "no té aquestes competències". "Els jutges fan aquesta feina, i nosaltres executem", ha dit.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —