El camí invisible de la maternitat - Diari de Barcelona
VÍDEO
El camí invisible de la maternitat
L’any 2023 van néixer 54.182 nadons a Catalunya, segons l’Idescat. Aquesta xifra representa una disminució del 3,9% respecte al 2022. En conseqüència, l'índex de fecunditat se situa en un mínim històric, amb 1,1 fills per dona l’any passat.
Això s’explica perquè, cada cop, és més habitual que la maternitat es posposi. María José Ortiz, llevadora del Centre maternal Marcela Mas, atribueix l'endarreriment de la maternitat a una tríada de “feina, habitatge i polítiques de conciliació molt dèbils”. Tot i que biològicament, les mares de 35 anys es consideren d’“edat avançada“, a Catalunya aquest és el moment en què, finalment, moltes dones tenen les condicions estables per a tenir un fill. Quan ho decideixen, sovint es troben amb un condicionant: la infertilitat. És per això que algunes dones decideixen començar un tractament de reproducció assistida.
Maria Climent amb el seu darrer llibre 'Mai és una paraula molt lletja'. Font: Judit Robles.
El procés d’un tractament de fertilitat no és fàcil i sovint s'allarga, i la demanda de la Seguretat Social, amb llistes d’espera llargues i límits a quaranta anys, fa que les dones hagin de recórrer a les clíniques privades. Els tractaments són costosos i, si no arriben al resultat desitjat, poden ser psicològicament desafiants: “L’impacte emocional és molt important, especialment en aquelles dones que han de renunciar als seus propis gàmetes”, explica el doctor García-Faura, ginecòleg i director científic del centre de reproducció assistida Institut Marquès. És per això que, des de fa anys, la clínica ofereix un servei de psicologia per acompanyar els seus pacients.
Els casos en què després de molts intents no és possible arribar a un embaràs, les dones s’enfronten a un dol sovint invisibilitzat. La Gloria Labay, llevadora i terapeuta especialitzada en dol, il·lustra l’exemple de moltes dones que han hagut de patir aquest dol en solitari i plantejar-se nous models de vida. Després de set anys de tractaments i quatre avortaments espontanis, va haver de renunciar a ser mare. Ara, a través de la seva plataforma La vida sin hijos, es dedica a ajudar a altres dones per a “acompanyar el dol de la no-maternitat deguda a dificultats reproductives o altres circumstàncies”.
Foto portada: Unsplash (freestocks)
Resistents
Galvesport: una botiga amb pedigrí ciclista i una comunitat de devots
14 de gener de 2025