- vídeos -
Regulació
Per Elisabet Luna Ibáñez , Gissel·la Palma Ruiz i Dúnia Drudis Picazos
Publicat el 26 d’octubre 2024

Ximena Luna és psicòloga clínica i viu a Catalunya des de fa tres anys. Va arribar per una oferta de treball —sense contracte— a Lleida. En finalitzar aquesta etapa, la Ximena es va traslladar a Barcelona. Amb una filla de tres anys, es va trobar amb dificultats per accedir a un treball, atès que no comptava amb els seus papers regularitzats. És per això que va estar treballant d’allò que podia, majoritàriament tasques domèstiques, fins que va contactar amb Càritas. 

Càritas col·labora amb ACOL, un programa de formació i inserció laboral dirigit als migrants en situació d’especial vulnerabilitat, i que està subvencionat per la Generalitat i el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC). La importància de la iniciativa és que permet aconseguir regularitzar-se, ja que actualment es necessita un contracte laboral: aquest és el pas més complicat, ja que les empreses no contracten persones sense tenir els papers. 

Concretament, l’ACOL proporciona una estada durant un any mentre es gestionen els tràmits administratius. A més, durant aquest període els beneficiaris reben formació contínua en relació amb el lloc de treball que exerceixen. L’objectiu principal és facilitar la inserció laboral de la persona quan acabi la seva estada. En el cas de la Ximena, l’acompanyament també li ha permès inciar els tràmits per homologar el seu títol de psicologia. Luna explica: “El programa en sí és una oportunitat, ja que et permet recuperar destresa i poder entrar al mercat laboral”. 

Les traves administratives 

Més de 600 migrants es van beneficiar de la iniciativa durant l’any 2023. Tot i això, és difícil accedir-hi per l’exigència dels tràmits. D’aquesta manera, Càritas alerta que les persones administrativament irregulars han augmentat un 30% en sis anys. Davant d’això, Desirée Garcia, responsable del programa de Formació Laboral de Càritas, demana que s’agilitzin els tràmits burocràtics per poder facilitar la sortida d’aquesta situació vulnerable i que les empreses puguin realitzar les acollides. “Les persones que nosaltres rebem es troben en situació irregular, això vol dir que volen treballar, però no hi tenen accés”, assegura Garcia. 

A l’altra cara de la moneda s’hi troben les empreses que acullen els migrants en el marc del programa. La cooperativa Biciclot va intentar col·laborar-hi l’any passat, però cap dels dos perfils que van presentar van ser seleccionats. Des de l’entitat, expliquen que les dues persones que van proposar no es trobaven en una situació “suficientment vulnerable”, de manera que tot i presentar un projecte complet, no van poder participar en la iniciativa. En aquest sentit, enguany, els criteris de selecció han canviat. Ara, per prendre la decisió es posa el focus en el projecte de vacant i formació que ofereix l’empresa, en comptes del migrant que l’ocuparà.
 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
- vídeos -
— El més vist —