[#if caratula??]
  [#if caratula?is_hash]
    [#if caratula.alt??]
      ${caratula.alt}
    [/#if]
  [/#if]
[/#if]
Per EFE
Publicat el 27 de desembre 2020

Més enllà d'augmentar la velocitat de connexió a Internet, la tecnologia 5G pot revelar informació de fins a l'últim pam de terra d'un camp o posar fi a un dels "mals de cap" dels agricultors: trobar personal capacitat per podar els arbres en una d'aquelles operacions "en què et jugues la collita".

Aquest va ser el punt de partida del projecte pilot 5G Rural, el precursor de l'Àrea 5G de les Terres de Ponent, que va consistir en una poda que incorporava aquesta tecnologia; de manera que un operari al camp compartia mitjançant un visor la imatge in situ de l'arbre, i un tècnic des de l'oficina l'indicava per on tallar les branques.

L'Àrea 5G de Lleida forma part del projecte Àrees 5G que impulsen conjuntament el Departament de Polítiques Digitals de la Generalitat juntament amb Mobile World Capital Barcelona i la fundació i2CAT i del qual s'han desplegat ja quatre àrees territorials. En el cas de Lleida se centra en la indústria agroalimentària, en la ramaderia, en la gestió de l'aigua i en l'àmbit comercial i logístic.

"Si vols que un operari et podi correctament un arbre li has d'explicar l'estratègia que has de seguir, quin tipus de branques pots trobar, com vols tenir aquesta disposició, els punts de tall que vols buscar...", explica a EFE Víctor Falguera, Research Manager d'AKIS International i membre de l'Àrea 5G de Lleida.

Falguera afegeix que trobar personal que tingui coneixements de poda és complicat: "Primer has de perdre un temps en formar-los, després el personal et va rotant, deixa de venir, has d'agafar-ne a d'altres o no et funcionen prou bé i els vols canviar..."

Amb la tecnologia 5G, aquest procés es simplifica fins al punt que l'operari només ha de seguir les instruccions que li dóna un tècnic, que veurà en temps real tot el procés des de l'oficina. I és aquí on un delay pràcticament de zero, una de les principals característiques del 5G, cobra tota la seva utilitat: "O tens temps real o el sistema no funciona", assegura.

Aquest visor que va servir com a prova pilot, explica Falguera, "no està tan enfocat a ser una solució per explotar comercialment", sinó que ha de servir com a exemple per demostrar que "amb 5G en l'agricultura també es poden fer coses".

El cas de la poda és una de les múltiples aplicacions que pot tenir la tecnologia 5G en l'àmbit agroalimentari; però no l'única. Altres poden ser la recollida massiva de dades dels camps mitjançant sensors o arreglar maquinària agrícola amb assistència remota d'un mecànic.

El director del Programa 5G de Mobile World Capital Barcelona, Eduard Martí, considera que un dels avantatges del 5G és que permet "deslocalitzar" la tecnologia i fer-la arribar a diferents zones que tinguin les seves necessitats específiques. "Al món 5G sempre estem buscant el cas d'ús que faci veure que la tecnologia 5G pot ser una eina que permeti millorar el problema que tenim", afegeix Martín.

Falguera considera que les solucions per al sector agroalimentari que possibiliti el 5G no han de quedar-se a Lleida, sinó que han de servir per generar "models de negoci completament nous que es puguin exportar a la resta del món".

A aquesta visió se suma el director general d'Innovació i Economia Digital de la Generalitat, Daniel Marco, que explica que un dels objectius d'aquestes àrees 5G és promoure una "transformació" compartida de l'economia prenent com a base els sectors predominants dels territoris.

"Una de les coses que hem mirat ha estat identificar quines són aquelles fortaleses o àmbits diferencials de cada territori perquè, incidint sobre la tecnologia sobre aquests entorns, puguem desenvolupar nou teixit empresarial", resumeix. A tall d'exemple, Marco explica que, en el cas de Lleida, en treballar sobre l'àmbit agroalimentari, "les empreses Agrotech han de sortir d'allà, perquè són les que tenen el coneixement prop".

"Si toquem una àrea temàtica en una zona concreta, que tot això sigui repetible, multiplicable o pugui impactar en altres àrees. Cada àrea ha d'aportar una cosa diferenciable però que alhora sigui reaprofitable per a les altres", subratlla, per la seva banda, el director de Tecnologia i Innovació de la fundació i2CAT, Sergi Figuerola.

— El més vist —
- Comentaris -
- Etiquetes -
— El més vist —