La vida abans que el capital
Publicat el 21 de maig 2020

Després de setmanes sense mobilització social a causa del confinament, la reivindicació política torna de mica en mica als carrers de Barcelona. Aquesta setmana, per exemple, han arrencat a la ciutat la campanya "La vida abans que el capital", que des d’una òptica anticapitalista pretén recuperar el carrer com a espai de vida i reivindicació en ple estat d’alarma. També bastir una resposta a la dura crisi econòmica i social que ningú dubta que seguirà a la crisi sanitària de la Covid-19.

“Una crisi que està afectant la gent humil i treballadora. L’estem pagant les classes populars en lloc dels grans capitals“, explica al Diari de Barcelona Lluc Gayà, portaveu nacional d’Endavant. Aquesta organització de l’Esquerra Independentista (EI) ha impulsat la campanya en coordinació amb els col·lectius socials ja mobilitzats als barris, com ara les xarxes de suport mutu.

“Estem veient com el govern, les grans empreses i els sindicats s’estan aliant, enviant més d’un milió de treballadors dels Països Catalans a l’atur a través d’ERTOs i altres tipus d’acomiadaments”, denuncia. Tot recordant el paper de la sanitat privada, “amb llits buits” i cobrant “un dineral” per proves PCR. “Grans beneficis a costa de les nostres vides”, resumeix.

Gayà considera que cal aprofitar el moment de crisi per veure "què és important per reproduir a les nostres vides i què no. Repensar les nostres ciutats, el nostre país, a favor de la vida”. En altres paraules, per qüestionar la necessitat de tants cotxes, turistes i serveis que “no ens serveixen ni per ser més feliços ni per tenir una vida millor”. D’aquí que els drets socials, els drets col·lectius i els individuals siguin al centre de la campanya.

Tot i que els primers passos s’han fet a Barcelona, la idea és assolir un marc “ampli de reivindicació i mobilització conjunt de les classes populars", i estendre la mobilització arreu dels Països Catalans. De fet, aquest matí s'ha presentat el manifest de la campanya en què es demana concentrar-se cada dimarts a les vuit del vespre a les places de barris i pobles. S'hi han adherit una cinquantena d'entitats, entre les quals l'ANC, la CUP, algunes assembles de la PAH i xarxes de suport mutu.

De moment, la crida s'ha fet amb la perspectiva de mobilitzacions de petit format, amb distàncies de seguretat “que no posin en perill” la salut. Ara bé, sense perdre el pols del desconfinament i aprofitant les properes setmanes i mesos per activar la mobilització consensuadament amb els col·lectius socials, més enllà de l’espai polític de l’EI. L’estiu, doncs, s’albira calent al carrer.

Inici marcat per les mesures de prevenció i l’actuació policial

L’inici de la campanya va tenir lloc dimarts amb concentracions a diversos barris de Barcelona i va estar marcada per dos fets: d’una banda, el format, condicionat per les mesures de prevenció contra el virus i que va deixar imatges inèdites.


De l’altra, les topades amb els Mossos d’Esquadra que es van desplegar per intentar impedir els actes de protesta. Per exemple a la Vila de Gràcia, on es va detenir una manifestant i es van fer diverses identificacions.

Tot i així, ahir les concentracions es van repetir.

Sobre els fets de dimarts el portaveu d’Endavant recalca les mesures de seguretat adoptades pels manifestants i assenyala directament a Interior: “En contra del que es deia des de la Conselleria, que es permetrien concentracions mantenint les distàncies de seguretat, els Mossos d’Esquadra van decidir que no permetrien aquella gent mobilitzar-se. Clarament se’ls en va anar de les mans quan la gent va decidir que no pensaven ser víctimes d’aquesta opressió”.

Ho contraposa amb l’actitud policial davant les protestes de la dreta i l’extrema dreta aquests darrers dies contra el govern espanyol per la gestió de la crisi sanitària i a favor del desconfinament, i que s’han viscut amb certa intensitat a l’exclusiu barri de Salamanca de Madrid. Gayà denuncia doble raser: permissivitat als barris rics que es mobilitzen “pels seus privilegis individuals” i repressió de les reivindicacions socials als barris humils.

El passeig de la Bonanova, en sintonia amb Núñez de Balboa

Precisament ahir al vespre també es van sentir repics de cassoles a la part alta de Barcelona. Com al madrileny carrer de Núñez de Balboa, prop de dues-centes persones van concentrar-se al passeig de la Bonanova contra el govern de Pedro Sánchez. Els crits, els mateixos: “Sánchez vete ya” i “Viva España”.


Tot plegat, enmig d’un ambient festiu i que, segons testimonis, feia bo el tòpic sobre els pijos: senyors amb polos, grans i joves abrigats amb banderes d’Espanya i fins i tot samarretes fetes per a l’ocasió. I mascaretes.

A mitja protesta van aparèixer una trentena d’antifeixistes que van encarar-se a la concentració ultra tot reivindicant la sanitat pública. Això sí, des de la distància i ben separats per un cordó dels Mossos. Certament una distància molt més gran que la que mantenien entre ells els concentrats espanyolistes. Tanmateix, la policia, en aquesta ocasió, no va considerar necessari anar més enllà d’unes poques identificacions.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —