Can Culleretes: 238 anys de cuina a foc lent a Ciutat Vella - Diari de Barcelona
RESISTENTS
Can Culleretes: 238 anys de cuina a foc lent a Ciutat Vella
Tres generacions han dirigit el restaurant més antic de Catalunya
Entrar a Can Culleretes és tornar a la Catalunya de fa tres segles quan la calefacció no existia, ni els mòbils, ni tampoc la llum elèctrica. Arribem i la porta és oberta. D’allà surt un tub perquè els anys es noten i han de desembossar. L’ambient és fred i el menjador és buit, només es veuen els treballadors passejant d’un lloc a un altre amb els aliments per començar a preparar el menú del dia.
El restaurant és el més antic de Catalunya. Han passat diferents propietaris, però tots del mateix gremi. Va començar com a xocolateria el 1786 i el 1958 van agafar la paella pel mànec els pares de la Montse, en Francisco Agut i la Sussi Manovens. Des de llavors, Can Culleretes no ha parat de cuinar.
La Montse i l’Alícia Agut, les copropietàries de Can Culleretes, són la segona generació del restaurant que porta actiu més de dos segles. Està situat al carrer d’en Quintana número 5, a Ciutat Vella, i ofereix un recorregut gastronòmic de menjar de forquilla que ha anat evolucionant al llarg dels anys.
Cuina d’aquí tot i la varietat de cuines a Barcelona
La cuina catalana és la seva especialitat. Els canelons en concret són el seu best-seller. Un diumenge qualsevol en poden arribar a fer entre 200 i 300 racions. N’hi ha per llogar-hi cadires: els cuiners a les 9 del matí ja són produint en cadena com si es tractés d'una fàbrica de cotxes. Tant és l’èxit d’aquest plat que una hora més tard, mentre el DdB els entrevista, es presenta un senyor a Can Culleretes per demanar-ne una ració per emportar.
Treballadors del restaurant preparant canelons a les 9 del matí
Aquest, però, no és l'únic plat que ofereix un restaurant amb tant de bagatge; també hi ha el civet de senglar, garrinet a la catalana, el xai, la graellada de peix, etc. Amb un menú de 19 euros al migdia i 25 els dies festius. Una oferta molt àmplia que necessita també un espai a l’altura.
Aquest, però, no és el cas: a Can Culleretes fan miracles. L’espai de la cuina per a 10 treballadors és molt petita per elaborar cada plat. Uns netegen el peix, d’altres preparen les salses de guarnició, uns preparen els canelons i un altre s’encarrega de cuinar-ho. La bona coordinació d’equip s’evidencia en l’èxit del restaurant.
Personalitats a Can Culleretes
El restaurant més antic de Catalunya abraça un ampli ventall de clients. La Montse remarca que hi va molta gent de Barcelona i en general de Catalunya, però que a les nits són els turistes els qui omplen la sala. Les parets del restaurant també revelen la història que porta a l'esquena.
Josep Carreras, Charlene Tilton, Jordi Pujol, Núria Feliu o Jordi Sánchez són alguns dels noms propis que han pogut gaudir de la cuina catalana que fa a Can Culleretes. De fet, la Montse evoca al DdB els anys de la dictadura franquista: “Teníem un grup de polítics que es reunia una vegada al mes, i que llavors era clandestí”.
Fotografies de les propietàries amb les personalitats que han passat pel menjador de Can Culleretes
Sembla que alguns parlamentaris han trepitjat més Can Culleretes que el Parlament o la Sala de Plens. La copropietària explica que l’establiment el freqüenten els polítics. Alguns, de vegades, es pensaven que el sou municipal els incloïa el plat a taula, com pretenia una vegada l’equip del regidor Collboni. L’exalcaldessa Colau no va ser mai pas tan agosarada, revela. En tot cas, la Montse ho deixa clar: “A Can Culleretes paga tothom”.
És possible que Can Culleretes deixi de bullir?
Actualment, a Can Culleretes ja hi treballa la tercera generació, és a dir, els fills de les dues germanes. Què farà la quarta generació, però, és incert. La Montse explica que les seves netes són infermeres que treballen i que normalment tenen feina. “Si en algun moment els va molt malament potser vindran, però és difícil”, conclou.
La incertesa, però, no frena les germanes Agut, que tot i estar jubilades, continuen amb el negoci familiar que cada generació ha anat cuinant a foc lent. Perquè Can Culleretes segueixi sent el restaurant més antic de Catalunya.