La Joana, la Berta, la Núria, l'Ona i la Laila
La Joana, la Berta, la Núria, l'Ona i la Laila
La Joana, la Berta, la Núria, l'Ona i la Laila
Publicat el 26 de desembre 2022

La Joana, l’Ona, la Berta i la Núria son les quatre noies, d’entre vint-i-u i vint-i-dos anys, que hi ha darrere de Can Putades, el compte d’èxit de TikTok Catalunya. La majoria d’elles son amigues de tota la vida, de la Garrotxa, i quan van començar la Universitat, van decidir anar viure juntes a Barcelona. 

A l’època del post-confinament, passaven molta estona juntes al seu piset i un dia que feien broma entre elles, van gravar-se traduint paraules del català al castellà i van penjar un parell d’aquests vídeos al TikTok. L’endemà, al llevar-se, van veure que tenien cinquanta mil reproduccions a un dels vídeos.

En aquell moment eren cinc integrants al pis. La cinquena era la Laila, que va marxar d’Erasmus i quan se li va acabar, ja no va tornar a Barcelona. És per això que ja no apareix als vídeos de Can Putades.

@canputades ✨cigrante✨ #castellano #depueblo #viral #lentejas #fyp #parati #piso #CanPutades ♬ sonido original - Can Putades

“Em contactava gent que feia molt que no veia, dient-me que m’havien vist pel TikTok”, explica la Joana, que diu que és de les coses que la va sorprendre més. “Es va fer viral, en gran part, perquè vam rebre molt de hate”, segueix, “ens deien que no teníem ni la ESO i que com podíem anar pel món amb aquest nivell de castellà”.

Però aquests comentaris no els van importar gens, perquè sabien que tot allò que els deien no era veritat. Havien fet el vídeo per passar-s’ho bé i no van deixar que els comentaris de gent que no coneixien de res els impedís seguir penjant molts més vídeos, tant de la mateixa temàtica com de diferents. I així han arribat a tenir quasi cinquanta mil seguidors.

@canputades #Pov: como empezaron las flos mariae 🤌🏻🤡 #greenscreen #CanPutades #fyp #parati #estiktokat #viral #lentejas #spotify ♬ Trumpet Sax - Tik Toker

Després del primer vídeo viral, van decidir que volien seguir penjant vídeos i així ho han anat fent. A part de les traduccions al castellà, al seu compte hi ha molts altres tipus de vídeos. El seu contingut passa per ensenyar com convivien al seu pis, fer comparacions de la vida a Barcelona amb la Garrotxa, reivindicar el català, explicar històries personals fins a ensenyar com fan tràmits burocràtics, com és una instància genèrica. 

@canputades Si ho arreglen ja us ho ensenyarem #CanPutades | ig: canputades #estiktokat #catala #fyp ♬ sonido original - Can Putades

L’Ona explica que els vídeos que tenen més èxit son els que apareixen parlant elles. “A la gent li agrada el nostre accent garrotxí i la manera com parlem entre nosaltres”, comenta, “als vídeos ens mostrem tal i com som i tal i com és la nostra relació i això agrada molt”. Son molt amigues i als seus vídeos es nota. És per això que una cosa que els seus seguidors els destaquen molt és que transmeten molt bon rotllo.   

El que també defineix molt bé Can Putades, és l’orgull de comarca. Totes son molt de la Garrotxa i ho plasmen amb els seus vídeos. “El món rural és el millor que hi ha”, afirma l’Ona, que diu que això és una cosa que volen transmetre molt amb el seu compte.

També volen reivindicar la joventut, els pisos d’estudiants i la vida d’un estudiant a la ciutat de Barcelona. “Voldríem poder ajudar a persones que se sentin identificades amb nosaltres, explicant situacions que també els poden passar a elles i que se sentin compreses”, explica la Joana.

@canputades La 1a part de coses que no entenem de bcn#CanPutades | ig: canputades #estiktokat #catala #viral #fyp #lentejas #parati #facts #xyzbca #trend #narinan ♬ original sound - Can Putades

Una curiositat que tenen és que elles no eren, pràcticament, gens consumidores de TikTok. I ara tampoc gaire. “Jo abans de tot això, no tenia l’aplicació, me la vaig descarregar després de fer-nos virals”, confessa la Joana. Comenten que això els fa estar una mica desconnectades del tipus de contingut que es consumeix i que els costa saber quin tipus de contingut fer. “Al TikTok em surten vídeos d’acudits i coses que m’agraden a mi, no em surten tiktokers catalans parlant, per exemple. Llavors no sé què és el que es porta ara a la plataforma”, admet l’Ona. Comenten, fent broma, que, si volen seguir fent vídeos, potser s’hauran de posar deures de mirar TikTok una horeta al dia. 

@canputades Aquí teniu la PART 3 💖🤠 #Garrotxa 🍃 | ig: canputades ✨ #CanPutades #estiktokat #catalunya #catala #parati #pertu #fyp #viral #xyzbca ♬ sonido original - Can Putades

Ser 'tiktoker'

Amb la popularitat que han aconseguit, diverses marques o institucions s’han posat en contacte amb elles. Amb el seu TikTok no era la primera vegada que apareixien a les xarxes socials. Van sortir en dos capítols del programa de YouTube ‘Pisos d’estudiants’ del Joan Grivé, més conegut com a Sir Joan, per Adolescents.cat i van tenir forces reproduccions. Per tant, quan es van fer el TikTok, ja eren una mica conegudes i va haver marques que les van contactar des d’un principi. Als inicis, les marques els regalaven productes a canvi de fer vídeos, però ara ja cobren diners. 


Han col·laborat amb marques com La Fageda, Platanomelon o Estrella Damm i han sigut ambaixadores del Sona9, el concurs musical català d’Enderrock. Fins i tot, han anat al Parlament Europeu, a fer una taula rodona en motiu de l’any de la joventut.

@canputades Can Putades al Parlament Europeu🇪🇺✌️ #CanPutades | ig: canputades #estiktokat #catala #fyp #brussels #brusseles #parlamenteuropeu #europa #brussels ♬ Cheap Thrills-Sia Sean Paul - Ellen's Betta

Les noies expliquen que no se senten gaire dins del ‘mundillo’ de tiktokers catalans (o gent coneguda dins del món de les xarxes socials, en general). Algun cop, les han convidat en esdeveniments on han coincidit amb altres personalitats més o menys conegudes i troben que no acaben d’encaixar. L’Ona afirma que elles son “com un ambient de bar”, molt naturals, “com qualsevol jove” i creu que és per això que agraden a la gent que les segueix, perquè es mostren tal com son. En canvi, en aquests ambients, creuen que no hi acaben de trobar el seu lloc, “tot son bones cares i voler quedar bé i nosaltres no som així”, afegeix la Joana.

Què els depara el futur?

Ara ja no comparteixen tants moment juntes, ja que totes treballen i estudien i tenen poc temps per reunir-se i decidir quin contingut penjar. De fet, ja no viuen totes juntes, ja que algunes estan d’Erasmus. És per això que van penjant vídeos sobre la marxa, sense tenir-los ni pensats ni programats. Abans era molt fàcil que els sortissin idees, però ara diuen que estan una mica estancades. 

Tenen clar que volen continuar amb el compte. La Joana explica que ara estan fent contingut, sobretot, d’entreteniment, “vídeos de xorrades, sense pensar-los massa ni planificar-los”, però que en un futur esperen fer un contingut més elaborat. Els agradaria fer vídeos on els joves se sentin identificats i els ajudin amb les situacions quotidianes de la vida. “Veure que una persona està vivint una cosa que tu també estàs vivint et pot ajudar molt”, afirma la Joana, és per això que és un tipus de contingut que tenen ganes de fer, tot i que no volen deixar de penjar vídeos d’entreteniment i divertits.

Més endavant, esperen tenir més temps per dedicar-li al compte. De moment, dins els seus plans més propers està acabar la carrera i després ja veuran com encaren l’activitat a TikTok. Potser no segueixen vivint juntes, potser ja hauran deixat el pis, però tenen clar que volen donar un futur a Can Putades. 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —