Can Recasens
Publicat el 14 de març 2023
Què fa que Barcelona sigui Barcelona? Les rajoles amb la flor de quatre pètals, el metro aclaparador de les 8.00 hores del matí, el modernisme, els coloms de Plaça Catalunya... hi ha moltes coses que podríem incloure a la llista, però segurament no mencionaríem noms de grans supermercats, cadenes de restaurants o botigues de fast fashion. Avui, però, per sort o per desgràcia, Barcelona també és això.

D’aquí ve que molts petits comerços de tota la vida hagin hagut de tancar i que només en quedin un grapat. Lluiten per resistir apujades de lloguer, pèrdues de clients i pressions externes, per continuar essent un trosset de Barcelona. Són els resistents. 

Olor de pernil, llonganissa o formatge que fa salivar, música de fons i veïnat de la zona. A la Rambla del Poblenou amb carrer Pallars es conserva a l'hora que s'estén Can Recasens, un dels negocis històrics del barri. Es tracta d'una carnisseria centenària amb un encant especial i una reconeguda trajectòria. Però no només és això. S'ha convertit també en un restaurant on degustar els seus embotits gurmet en una atmosfera única.

Cinc generacions

La família Recasens va obrir l'establiment el 1906, enmig d'una època marcada per una forta conflictivitat social i la consolidació de l'obrerisme a Barcelona. En un inici, era una botiga d'embotits i de carns, i una altra de queviures. El comerç es trobava a la planta baixa de la finca de la família, i al primer pis hi havia la llar on vivien. En aquests més de 100 anys ja han passat cinc generacions pel negoci i actualment és en Jaume qui el regenta.

La seva besàvia va ser la qui va iniciar l'aventura de Can Recasens. "Sempre van apostar en qualitat al barri", explica al Diari de Barcelona el Jaume. En aquella època la família també feia elaboració pròpia i les botifarres i alguns dels embotits els fabricaven ells mateixos. Els obrers de la zona sovint visitaven el comerç a partir de les 6.00 hores del matí, abans d'entrar a la fàbrica, per fer la comanda.



Durant la Guerra Civil el negoci va seguir obert tot i que el local de queviures va romandre tancat. Amb el temps, l'àvia d'en Jaume va passar a dirigir l'establiment: "Els primers records que tinc són venint de petit a veure els avis, amb la meva àvia radiant al taulell", rememora el Jaume. Sosté que malgrat estar ubicat en un barri obrer com el Poblenou, la gent de la zona "s'estava de moltes coses, però del menjar venien a buscar qualitat".

Quan va morir l'àvia, el 1980, la mare de l'actual propietari no va continuar amb la botiga i la va cedir als seus fills: el Jaume i el seu germà gran. "Jo estudiava i venia les tardes a netejar per guanyar-me algun caleró", relata. Així comença la seva trajectòria a Can Recasens, allargada fins ara amb la intenció habitual de mantenir el producte i ampliant les mires del negoci.

La varietat de productes que es pot trobar a Recasens és àmplia i tots són de proximitat: la carn, de Girona; i els embotits, d'arreu de Catalunya. "L'arrel de la besàvia era la carn. Al barri també ens coneixen com a carnissers", assenyala el Jaume. Amb una excepció: els formatges, pels quals té especial devoció. Ofereixen més de 200 varietats de diferents països i cada vegada s'especialitzen més.


En Jaume Recasens és el propietari del negoci i un enamorat dels formatges

El Celler de l'Art i el bon menjar

A l'empresa de conservar l'essència de la botiga, el Jaume va decidir fer una passa més enllà. Va apostar per obrir un restaurant ara fa 25 anys, encara que la seva àvia ja havia posat en marxa "algunes històries fent esmorzars amb els obrers de Can Ribera". La idea d'en Jaume: començar a fer degustació. El producte ja el tenien amb els seus embotits i formatges, només faltava afegir quelcom que el fes més atractiu.

Va optar per batejar-lo com "El Celler de l'Art i el bon menjar". La segona part és fàcil d'entendre, però d'on surt l'art? La resposta és en els pares d'en Jaume que, tot i que no van regentar el negoci, han servit d'inspiració per adornar-lo. "A casa sempre hem respirat la música. El meu pare portava l'orfeó del Centre Moral del Poblenou i era l'organista de la Basílica de Santa Maria del Mar", conta el Jaume. A Can Recasens, mentre es tasten embotits es gaudeix de música en directe.

La melodia de fons no és l'únic distintiu. El local està decorat amb obres d'art, perquè la seva mare i la seva germana són pintores. També crida l'atenció la decoració floral que acompanya tot l'establiment. En aquest cas té a veure amb els mateixos interessos del Jaume, que va estar a l'Escola d'Art Floral, i no dels seus familiars. "He anat combinant el menjar amb les plantes i les flors", reconeix.


Dimarts i dimecres a la nit hi ha música en directe al restaurant

L'encarregat de dirigir el restaurant és l'Edgar, nebot d'en Jaume. "La màgia que hi ha no és el menjar que et posin, sinó l'entorn, les energies que hom viu quan està assegut, el que et desprèn la casa", expressa l'Edgar. Per ell, la casa és "la vida, el cor del negoci. I sempre hem mantingut aquesta essència viva". Les taules on poden sopar els comensals estan col·locades en tota la llar on vivia la família Recasens. Pujant les escales, hi ha una de les sales del celler. "Això era l'habitació d'estiu, perquè tenia un sostre molt alt i fotia molt fred. Tots dormien a la part de dalt", apunta el Jaume.

El propietari assenyala on dormien els seus avis o la minyona, l'habitació de la seva mare i el seu tiet, i on quedava el menjador i la cuina: "Allò era un poti-poti, però era l'època". El restaurant és, per tant, la fusió de la casa i la botiga de tota la vida. L'Edgar manifesta que el lema dels Recasens és que "el boca a orella és el que funciona. Si una persona queda contenta, l'endemà en vindran tres".


Una de les habitacions de la família Recasens, ara reconvertida en una sala del restaurant

Els clients

Malgrat que el Poblenou ha crescut, la base dels clients de Can Recasens continua estant formada per veïns del barri. Ara bé, és habitual la visita de turistes, especialment a l'estiu. El restaurant apareix en algunes guies gastronòmiques i és atractiu pels estrangers que estan de pas a Barcelona. "La gran majoria de clients sempre han sigut de la zona. El barri ha anat creixent i el nom també, i et ve gent de tot arreu", indica el Jaume.

Cada comerç té la seva heterogeneïtat de consumidors. Can Recasens també ha experimentat la presència de persones "variopintes". Entre els clients de tota la vida, es troba una senyora que anava a comprar cada dia i portava una granota al davantal. "Porto aquí 40 anys i he anat veient tot un procés de gent. Des dels avis, als pares i ara em venen els nets, que havien vingut de petits", assevera el Jaume.

Sobre aquest canvi de generacions, l'Edgar afegeix: "Venen al restaurant i et diuen: 'Recordes que venia jo de petit i que tu em donaves el fuet?'". Fins i tot part del personal del restaurant havia freqüentat l'establiment de nens.


Els embotits que venen són ecològics i de proximitat

La família Recasens també ha rebut la visita de personatges il·lustres com Lolita Flores o alcaldes de Barcelona com Joan Clos, Xavier Trias o Ada Colau. Fins i tot durant un temps va servir d'espai de trobada per a un grup d'artistes del Poblenou que feien tertúlies mentre tastaven les torrades més mítiques del local.

En l'actualitat, a més de servir taules d'embotits i pa artesà sense parar a turistes i d'acollir als clients de tota la vida, el Jaume està enfocat en l'obertura d'un nou restaurant a Sant Cugat: "El lloc serà com un conte de fades, estarem al mig del bosc. Tenim el Recasens de la ciutat, i aquest serà el Recasens de la natura".


El restaurant està decorat amb motius florals i obres d'art

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —