Un bomber apaga l'incendi de Ventalló.
Per ACN
Publicat el 10 d’agost 2021

Un informe publicat per l'IPCC, el comitè de científics experts vinculat a l'ONU, assegura que el canvi climàtic és un "fet inequívoc" provocat per la humanitat que ja ha causat "danys irreversibles per als pròxims segles o mil·lenni". L'anàlisi es basa "en els últims avenços en ciència climàtica" i preveu un augment generalitzat de la temperatura al planeta, fins a 4,4 C° a final de segle, així com del nivell del mar, i més desastres naturals i fenòmens meteorològics.

"L'escalfament global afecta totes les regions del planeta i molts dels canvis esdevenen irreversibles. Hem d'actuar decisivament per evitar una catàstrofe", ha afirmat el secretari general de l'ONU, António Guterres. L'IPCC avisa que el canvi climàtic és "generalitzat, ràpid i s'intensifica".

Conseqüències a tots els nivells

L'informe se centra principalment a observar els efectes físics que ha tingut l'escalfament, així com els possibles escenaris futurs del planeta segons els gasos d'efecte hivernacle que produeixi la humanitat en les dècades vinents. La concentració en l'atmosfera de diòxid de carboni (CO2), el principal gas d'efecte hivernacle, és la més alta registrada en els últims dos milions d'anys. La de gas metà i òxid nitrós, els altres dos grans responsables, no havien arribat a uns nivells tan alts en els últims 800.000 anys. Segons l'informe, els darrers cinc anys han estat els més calorosos mai registrats des de 1850.

L'informe també espera que el nivell del mar segueixi augmentant. Entre 1901 i 2018, l'augment va ser d'uns 20 centímetres. Prenent les referències més recents en aquest camp, s'espera que l'any 2100 la crescuda sigui de 40 centímetres, o fins als 80 centímetres en l'escenari menys optimista. L'IPCC explica que això contribuirà a inundacions de zones costaneres "més freqüentment", i que "esdeveniments extrems relacionats amb el nivell del mar que abans tenien lloc cada cent anys podrien ocórrer anualment a finals de segle".

La publicació d'aquest nou informe ha coincidit amb una concatenació de desastres naturals i fenòmens meteorològics inaudits arreu del món, les inundacions al centre d'Europa i la Xina, l'onada de calor extrema del Canadà... Precisament, l'informe actual hi fa referència més explícitament aquest cop. Afirma que "el canvi climàtic ja està afectant els fenòmens meteorològics a totes les regions del món". També apunten que "l'evidència dels canvis observats en onades de calor, pluges torrencials o sequeres i la seva atribució a la influència humana s'ha enfortit des del darrer informe, el 2013".

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —