Exterior de l'edifici 'La Borda' de la cooperativa d'arquitectes LaCol.
Exterior de l'edifici 'La Borda' de la cooperativa d'arquitectes LaCol.
Publicat el 27 d’abril 2022

L'estudi d'arquitectura català LaCol va guanyar ahir el Premi d'Arquitectura Emergent Mies van der Rohe 2022 pel seu projecte 'La Borda', un habitatge cooperatiu situat al barri de La Bordeta de Barcelona. Els Premis Mies van der Rohe, atorgats per la Comissió Europea i la Fundació Mies van der Rohe, premien cada dos anys dos projectes d'arquitectura contemporània de la Unió Europea. Enguany, el projecte que s'ha endut el primer guardó, el Premi d'Arquitectura Mies van der Rohe 2022, ha estat el projecte 'Town House – Kingston University' de l'estudi d'arquitectes irlandesos Grafton Architects. Pel que fa al projecte català, el jurat ha destacat el caràcter "transgressor" del seu model, basat en la copropietat i la cogestió dels recursos.

"Estem súper contents i emocionats, és un reconeixement a molta feina i a una manera de treballar", explica al Diari de Barcelona Carles Baiges, membre de la cooperativa LaCol. Baiges celebra que es tracta d'un reconeixement internacional, ja que locals ja n'havien rebut anteriorment, de molt prestigi i de part de la pròpia professió. "A vegades és difícil que et valorin la resta de companys", comenta.

Tant el projecte de 'La Borda' com 'Town House' es beneficiaran de 60.000 euros i han estat escollits d'una llista de 532 obres de 41 països. En el cas de l'edifici de LaCol, el jurat ha subratllat que el model va "més enllà" de ser un habitatge cooperatiu perquè l'estudi funciona també com una cooperativa formada per catorze professionals, els quals treballen per "promoure un canvi polític i urbà" basat en la sostenibilitat social, ecològica i econòmica.

En aquest sentit, Baiges creu que és un premi "a l'interès i a tot el que aporta aquest model, a aquesta manera d'acostar-se a l'habitatge i a aquestes alternatives". "Els premis d'arquitectura últimament estan visibilitzant i valoritzant una mirada de l'arquitectura que fins fa uns anys era minoritària o molt poc considerada", opina l'arquitecte. El soci de LaCol apunta que aquest premi ajuda a consolidar i sobretot a pujar a un altre nivell "la visibilitat i el reconeixement que té tot plegat, des de la feina com a arquitecte fins a l'habitatge cooperatiu, col·lectiu i sostenible".

Carles Baiges defensa que "la sostenibilitat forma part del disseny", és a dir, que "no és que li doni un plus a un edifici sinó que hauria de ser un requisit avui en dia". "Forma part de les solucions que hem d'aportar com a dissenyadors i com a arquitectes", afegeix. "Anys enrere el tipus de projectes que es premiaven en aquests certàmens eren projectes que consumien recursos econòmics i ecològics sense cap mena de mirament, i potser no era realment el que s'havia de premiar perquè estàvem anant en una direcció oposada a la que hauríem". 


Interior de l'edifici 'La Borda' al barri de La Bordeta de Barcelona. Foto: Álvaro Valdecantos.

Transformant l'habitatge des de 2009

La cooperativa d'arquitectes LaCol va començar a crear-se el 2009, quan alguns dels seus socis inicials encara estudiaven la carrera a la universitat. "Pels volts de 2011 vam decidir començar a treballar plegades i va ser el 2014 quan vam crear la cooperativa. Des de llavors hem anat creixent poc a poc fins a arribar on som ara, a l'espai de La Comunal de Sants que compartim amb altres cooperatives", explica Baiges. "Si mires dins les empreses d'arquitectura, les cooperatives som la minoria perquè encara es valora el model més estès, el d'empresa convencional o e gent autònoma o petites empreses", destacava l'arquitecte al reportatge titulat Una veu, un vot (I): una panoràmica del cooperativisme català actual del DdB.

Pel que fa 'La Borda', el projecte va néixer bastant en paral·lel a LaCol. "El 2012, dins les reivindicacions per recuperar la fàbrica de Can Batlló i convertir-la en part del barri de La Bordeta de Sants, va sortir un grup motivat i preocupat pel tema de l'habitatge que és el que va arrencar aquesta promoció i que va aconseguir primer la sessió del solar d'habitatge protegit de l'Ajuntament i després el finançament per dur a terme aquest projecte", detalla Baiges. Finalment, la construcció va acabar entre el 2018 i el 2019, pel que fa tres anys que està en ús.

L'edifici consta de 28 habitatges, uns 300 metres quadrats d'espais comunitaris i un local comercial llogat a una cooperativa de consum ecològic, l'Economat Social. Al reportatge Una veu, un vot (II): el model que ens podria salvar del Diari, Carles Baiges exposava: “Creiem que el futur, perquè vagi bé, hauria de passar per fórmules cooperatives, perquè aquí és on pot haver més control democràtic dels recursos i on es pot posar realment les persones, les cures i el planeta al centre, i no el benefici pel benefici i per uns pocs”.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —