[#if caratula??]
  [#if caratula?is_hash]
    [#if caratula.alt??]
      ${caratula.alt}
    [/#if]
  [/#if]
[/#if]
Per Redacció
Publicat el 04 de febrer 2021

Als carrers de les ciutats d'arreu del món s'hi amaguen mil històries. Els artistes recullen algunes d'elles en la seva música. Avui us portem 10 cançons que parlen sobre carrers, places i avingudes, o sobre els records que es van crear en aquests indrets. 


1. Meridiana - Enric Montefusco

Meridiana (2016) és el primer disc en solitari d’Enric Montefusco, exlíder del grup Standstill. I Meridiana és també el nom d’una de les seves cançons i del barri on va créixer. Meridiana és la confluència entre la vida personal i el context social i polític. 

La cançó narra el despertar d’un dia qualsevol en aquest barri: el primer raig de sol, l’olor de cafè, el so de la ràdio, l’esmorzar… "Mira las casitas de colores", canta també Montefusco. Una escena innocent, en aparença.  Parla de Singuerlín, a Santa Coloma de Gramenet: "de gran, entens les connotacions que té, pel que fa a la pobresa econòmica i cultural que resideix en elles”, explica Montefusco en una entrevista a la revista Arquitectura y diseño.

 

2. Penny Lane - The Beatles

El febrer de 1967, els Beatles publicaven Penny Lane, en forma de senzill de doble cara A, juntament amb Strawberry Fields Forever. La cançó fa referència a l'encreuament del carrer Penny Lane amb Smithdown Road, un punt important de transbord d’autobusos a la ciutat de Liverpool. 

Es tracta d’una cançó nostàlgica, sobre els records de Paul McCartney i John Lennon a la seva ciutat natal. Els dos membres del grup, que vivien a prop de Penny Lane, se solien reunir a l’estació de busos per moure’s per Liverpool. McCartney descriu a la cançó una escena innocent i simple: una barberia amb fotografies dels seus clients, una infermera que ven flors, un banquer sense impermeable i un bomber amb un retrat de la reina a la seva butxaca. 

El nom del carrer faria referència a James Penny, un comerciant d’esclaus del s. XVIII. Per això, a mitjans de la dècada dels 2000, Barbara Mace, regidora a l’Ajuntament de Liverpool, va proposar canviar el nom del carrer, però finalment, davant la reacció de la gent, la iniciativa es va fer enrere.

 

3. Cornelia Street - Taylor Swift

"I’d never walk Cornelia Street again", canta Taylor Swift a la cançó que porta per títol el nom del carrer i que forma part de l’àlbum Lover, publicat l’any 2019. No és una cançó sobre el carrer en sí, sinó sobre "els records de les coses que van passar en aquest lloc concret", va explicar la cantant en una entrevista al programa de ràdio Elvis Duran Show. I és que tal i com la cantant explica, moltes vegades a les nostres vides, vinculem els nostres records amb els llocs on hi van tenir lloc. 

Durant un temps, la cantant va llogar un apartament a Cornelia Street, un petit carrer del barri Greenwich Village a la ciutat de Nova York, i en aquells moments començava una relació amb la seva parella. A la cançó Swift canta que si tot s’acabés, "mai tornaria a caminar pel carrer de Cornelia".

 

4. El carrer dels Torrats - Sopa de Cabra

Oficialment és el Carrer Nou del Teatre, però popularment és conegut com el carrer dels Torrats. És un carreró al Barri Vell de Girona, zona d’oci nocturn, que va esdevenir el punt de trobada d’un grup de joves que acabarien formant els Sopa de Cabra. "Era el lloc de trobada; quatre bars en aquest trosset petit", va explicar  en Gerard Quintana al Tot es mou de TV3. Alguns d’aquests bars eren Los Padules, El Salsitxa, el Potser  i el Freaks. 

A les dècades dels 80 i dels 90, aquest carrer va aplegar els moviments alternatius gironins, un amalgama de joves de tot tipus. "Allà hi coincidíem tots: els punkies, els ionquies, els heavies, els rockers…" explica Josep Thió, el guitarrista dels Sopa de Cabra, al llibre d’Oriol Rodríguez Tocats de l’ala. El carrer dels Torrats és un carrer que, tal i com Gemma Busquets escriu, representa "l’essència underground de la Girona de fa trenta anys". 

 

5. Gran Via - Antonio Flores

El 1988, Antonio Flores dedicava una cançó a la Gran Via de Madrid, un dels carrers més importants i emblemàtics de la ciutat. “Gastada la acera por la gente al pasar, pies acostumbrados a la velocidad”.  Flores descriu la vida frenètica a la capital, el pas d’un tranvía, la seva entrada a un bar, les sirenes d’un cotxe de policia i el fum de la gran ciutat. 

Gran Vía és també el nom del tercer àlbum d’estudi del músic madrileny. Algunes de les cançons que incloia eren Yo quiero atrasar el reloj, Gata encerrada i Luces de alcohol, aquestes últimes en col·laboració amb Antonio Vega i Nacho García Vega, de Nacha Pop.

 

6. Tenth Avenue Freeze-out - Bruce Springsteen.

Aquesta cançó de l’any 1975 explica la història de The E Street Band, el grup que va acompanyar a Bruce Springsteen des de 1972. El carrer E de Belmar, Nova Jersey dona nom al grup i, precisament, a la cantonada d’aquest carrer amb la desena avinguda (Tenth Avenue) era on el grup solia assajar. 

Res més començar la cançó, Springsteen parla "Bad Scooter", que és un pseudònim d’ell mateix, i al tercer vers parla d’un tal "Big Man" que "es va unir a la banda". Aquest últim fa referència a Clarence Clemons, el saxofonista del grup. 

 

7. Les Champs-Élysées - Joe Dassin

Les Champs-Élysées és una cançó de Joe Dassin publicada l’any 1969, dedicada als Camps Elisis, la famosa avinguda de París, que va des de l’Arc de Triomf fins a la plaça de la Concòrdia, en un recorregut de més de dos quilòmetres. 

Així i tot, la cançó original va ser interpretada pel grup britànic Jason Crest l’any 1968, en anglès i sota el títol Waterloo Road. Una cançó d’una banda poc coneguda i que va tenir molt menys èxit que la nova versió.

 

 

8. Un año más - Mecano

I tornant a Madrid i a l’any 1988, la cançó Un año más del grup Mecano és un reflex de les celebracions de cap d’any la Puerta del Sol. Una tradició que va començar fa uns 150 anys i que des de 1962 es retransmet a Televisió Espanyola (TVE). Des de llavors, milers de persones es concentren en aquesta plaça cada 31 de desembre per prendre el raïm. 

A la Puerta del Sol hi trobem l’antiga Real Casa de Correus de Madrid, el rellotge de la qual dona les campanades cada any, a més de l’estàtua del Oso y el Madroño i la Placa del Kilòmetre Zero, que indica el punt on comencen les carreteres radials espanyoles.

 

9.Amagada Primavera - Txarango

"Havíem quedat a quarts de quatre a la plaça Felip Neri, on els carrers hi aboquen l’encanteri". Així comença Amagada Primavera de Txarango, una cançó que descriu una cita el dia de Sant Jordi en aquesta plaça del barri Gòtic de Barcelona. 

"Asseguda a la font sota l’ombra dels arbres, ja m’esperaves amb un vestit de flors", segueix la cançó. Una font d’aigua i una església barroca presideixen aquest racó de la ciutat. Des de 2012 i durant vuit anys, Txarango va actuar  en directe, cada 23 d’abril, a la plaça Felip Neri.

 

10. La Rambla - Quimi Portet

La Rambla és una cançó escrita l’any 1997 i descriu Les Rambla de Barcelona de finals dels anys 70 i de principis dels 80, abans de l’arribada del turisme massiu a la ciutat. Tanmateix, la nova versió de la cançó i el nou videoclip, inclosa al seu disc Si plou, ho farem al pavelló (Live in Cincinnati), publicat el passat novembre de 2020, mostra en certa manera l’actualitat de la cançó. És curiós que al videoclip de 1997, els músics ja apareixen amb mascaretes...

 

 

Bonus track: l'espot publicitari del Carrer de Sants

I per acabar amb les 10 cançons, us deixem amb el mític "Sants, Sants, Sants, carrer de Sants", de l'espot publicitari d'aquest carrer comercial (el més llarg d'Europa), protagonitzat per Núria Feliu.

 

— El més vist —
- Comentaris -
- Etiquetes -
— El més vist —