Atur joves
Per ACN
Publicat el 19 de novembre 2021

Catalunya és el segon territori de la Unió Europea on més ha pujat la taxa d'atur juvenil després del primer esclat de la Covid, amb un augment del 4,8%, entre el 2019 i el 2020. La desocupació entre joves es va disparar del 19,9% al 24,6%, molt per sobre de la mitjana europea, que va passar de l'11,4% al 12,5%. L'únic país que va veure un increment superior va ser Estònia, amb un augment del 5,2%. Catalunya es troba en la segona posició del rànquing d'augment de desocupació juvenil empatada amb Lituània. Així ho constata l'informe La situació juvenil a Europa. Anàlisi sociolaboral, elaborat per Avalot – Joves UGT. La portaveu, Elena Álvarez, ha denunciat "l'adultcentrisme" al continent, on els joves pateixen el doble d'atur, temporalitat i parcialitat.

Aquest fet és extremadament problemàtic a Catalunya, on els volums d'atur són molt més alts. Per exemple, la desocupació juvenil se situa prop del 25%, cinc vegades més que a Alemanya o amb una temporalitat del 20,5% superior a la mitjana dels 27 països europeus. 

D'altra banda, pel que fa a la parcialitat, l'informe constata que Catalunya és un dels països on més diferència hi ha entre la parcialitat de les persones joves i adultes. "Hi ha una discriminació cap als joves dins del mercat laboral i no ens podem beneficiar d'ajudes perquè només el 10% de la gent jove pot accedir a una prestació d'atur, ni a l'ingrés mínim vital, ni a la renda garantida. Si ens trobem sense feina, estem desemparats", ha alertat Álvarez.

Aquesta precarietat laboral té conseqüències en la independència residencial dels joves, que és especialment baixa a Catalunya, només el 18,6% del jovent pot emancipar-se; a diferència de països com Suècia, on la majoria de gent jove se'n va de casa als 18 anys. Després de la pandèmia, els nivells d'emancipació catalans han baixat del 20%, sent el nivell més baix fins i tot que l'assolit en el pitjor moment de la crisi financera.

L'informe també constata que s'ha detectat un augment de malalties mentals en joves, "sobretot en el cas de les dones joves, el 43% de les quals ha experimentat algun símptoma", ha lamentat Álvarez.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —