Professionals sanitaris realitzant una prova de detecció de la Covid-19 a una persona gran
Per EFE i Redacció
Publicat el 04 d’abril 2021

El ritme de vacunes contra la Covid a Catalunya va en augment i encara que divendres, que era festiu, solament es van subministrar unes 10.000 dosis. La Generalitat ha animat a tots els que tenen entre 60 i 65 anys a demanar cita, a més de comprometre's a completar la vacunació dels majors de 80 la setmana que ve.

Segons les dades facilitades per Salut, gairebé un milió de persones ja estan vacunades a Catalunya, gairebé un 13 % de la població. Paral·lelament, els indicadors epidemiològics s'han estabilitzat en les últimes 24 hores després d'empitjorar durant quinze dies seguits. A més, s'han reduït els nous casos confirmats i les defuncions, tot i que no així el nombre de pacients hospitalitzats.

Segons les dades actualitzades ahir dissabte pel Departament de Salut, entre divendres i dissabte es van confirmar 1.513 nous casos, enfront dels 1.712 la vigília, i 12 defuncions, cinc menys que el dia anterior.

No obstant això, hi ha 1.483 pacients de Covid hospitalitzats, 56 més que divendres, dels quals 421 estan greus a l’UCI, quatre més que el dia anterior. La velocitat de propagació de la malaltia (Rt) s'ha reduït una centèsima i s'ha situat en 1,20, és a dir, que cada 100 infectats contagien de mitjana 120 persones.

En total, 996.276 persones han rebut ja la primera dosi d'alguna de les vacunes anti-Covid. Així doncs, divendres només es van subministrar 9.762 dosis, però cal recordar que era festiu. Les persones amb les dues dosis sumen ja 443.225, és a dir, divendres se’n van vacunar 738.

La Generalitat preveu completar la setmana vinent la vacunació de tots els ancians de més de 80 anys, administrant dosis "com si no hi hagués un demà". A més també crida a les persones d'entre 60 i 65 anys a demanar cita.

Així ho ha anunciat en una entrevista a RAC-1 el secretari general de Salut, Marc Ramentol, que ha advertit que les UCI tornen a tenir més pacients de Covid que d'altres malalties. Això és, en part, a causa que des de març han detectat un canvi "significatiu", ja que de manera "més freqüent" es produeixen casos "més greus", tot i que encara no han pogut determinar si és per la variant britànica.

Ha destacat que dilluns que ve s'espera l'arribada a Catalunya de 193.000 vacunes de Pfizer, que permetrà "accelerar el ritme" i completar la vacunació a tota la població de més de 80 anys.

A partir del 12 d'abril, li arribarà el torn a les persones d'entre 70 i 80 anys, mentre que la Generalitat intensifica la vacunació dels que tenen entre 60 i 65 anys. Aquesta és una franja d'edat d'"altíssima prioritat", ja que la mitjana d'edat a les UCI catalanes és de 63 anys.

La Generalitat veu "probable" poder contenir el coronavirus sense fer "passos enrere" en les restriccions, per la qual cosa no especularà, com per exemple sobre la possibilitat de tornar al confinament comarcal, ja que ara com ara no és l'"escenari principal".

Les contínues crides a la prudència de les autoritats sanitàries van acompanyades de les actuacions policials i així els Mossos d'Esquadra i les policies locals han imposat 166 denúncies entre el dijous i el divendres passat, en la sortida de la segona fase de Setmana Santa, per no respectar la bombolla de convivència en els desplaçaments més enllà de la comarca.

A més, agents dels Mossos han dissolt en les últimes hores quatre festes en diverses localitats on no es complien les mesures implantades per la pandèmia del coronavirus ni s'usava mascareta.

— El més vist —
- Comentaris -
- Etiquetes -
— El més vist —