Catalunya urgeix reformes per treure de la marginació joves migrants
Per EFE
Publicat el 04 de setembre 2021

La Generalitat ha enviat una carta al ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, per demanar-li que no demori la reforma del reglament de la Llei d'Estrangeria i poder treure de la marginació social joves migrants que ara no poden accedir a permisos de treball i residència. La carta, a la qual ha tingut accés Efe, està signada per les conselleres d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, i de Drets Socials, Violant Cervera, i en ella diuen haver rebut amb "estupor" que el ministre hagi "paralitzat" la proposta per modificar el Reglament de la Llei Orgànica 2/2000 sobre drets i llibertats dels estrangers a Espanya i la seva integració social.

"Aquesta reforma permetria a milers de persones migrants i, especialment, als adolescents i joves sense referents familiars en la nostra societat, sortir de la marginalitat social i trencar les barreres per a les seves aspiracions a una vida digna", assenyalen les dues conselleres.

Flexibilitzar els requisits per obtenir la residència

La iniciativa de modificació del reglament recollia les demandes del govern català i de nombroses entitats socials, que demanen flexibilitzar els requisits per obtenir la residència i que els joves migrants puguin tenir accés al mercat laboral, "factors fonamentals per millorar les condicions de vida d'aquests joves i la seva millor inclusió en la societat".

"Rebem amb estupor la paralització del tan esperat anunci de modificació reglamentària", li transmeten les conselleres al ministre, al que reiteren el compromís del govern català de "seguir treballant per la inclusió social de persones en situació administrativa irregular, especialment els adolescents i joves".

L'objectiu, segons expliquen les dues responsables del govern català, és construir "una societat igualitària on les oportunitats de futur no siguin inassolibles per a la infància a la qual venim acompanyant en el compliment de la nostra responsabilitat internacional, objectius, tots ells, que l'actual normativa impedeix, generant més pobresa i exclusió". 

Per això, les dues conselleres insten Escrivà "a actuar en congruència amb l'esperit expressat en la proposta de modificació reglamentària acordada amb el Govern de Catalunya i altres governs autonòmics per facilitar la nostra tasca de promoció de la igualtat d'oportunitats entre la nostra joventut".

Les expulsions recents, a l'ordre del dia

També reclamen al Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions que "defensi els drets dels menors" contemplats en la legislació vigent i retreuen que aquests drets "en les últimes setmanes s'han vist vulnerats per les expulsions col·lectives", en al·lusió als joves expulsats de Ceuta.

"Recalquem el caràcter d'obertura i compromís amb les persones immigrades que defineix la societat catalana, mostrat novament davant l'emergència humanitària arran del conflicte d'Afganistan, i insistim, una vegada més, en la urgència d'una reforma reglamentària que permeti un millor desenvolupament de les polítiques migratòries, d'inclusió i igualtat social que ens correspon", conclou la carta.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —