L'associació Progat Sabadell i l'Ajuntament de Sabadell han adaptat i instal·lat dotze contenidors de vidre vells a diferents punts del municipi per allotjar els gats de carrer
Per EFE
Publicat el 08 d’abril 2021

L'associació Progat Sabadell i l'Ajuntament de Sabadell han adaptat i instal·lat dotze contenidors de vidre vells a diferents punts del municipi per allotjar els gats de carrer i ajudar al control de les colònies felines.

El consistori ha subvencionat l'adaptació d'aquests cathotels, com han estat batejades aquestes casetes amb forma d'iglú que busquen protegir alguns dels més de 1.300 gats i gates salvatges de 104 colònies controlades que es calcula que habiten als carrers de Sabadell.

Progat és una entitat sense ànim de lucre que dedica la seva activitat a la defensa, protecció i control de les colònies urbanes de gats a través del mètode de captura, esterilització i retorn (CER), encara que també gestiona l'acolliment i adopció d'alguns d'aquests animals.

Amb la iniciativa cathotels, engegada per l'associació el 2019, busquen donar refugi als gats ferals. Instal·len a l'interior de l'iglú prestatgeries de metall, caixes de plàstic i llits petits per dormir, així com menjadores i garrafes per distribuir el menjar i l'aigua, i eviten així que es mullin.

Els gats hi poden entrar i sortir per tres petits orificis inferiors, mentre que els alimentadors de la colònia compten amb una porta amb clau per poder accedir a l'interior de la instal·lació.

Actualment, la ciutat compta amb dotze contenidors adaptats per a gats, encara que el consistori preveu instal·lar-ne sis més, i aconseguir-ne els 18, entre els mesos d'abril i maig.

"Són contenidors de vidre rodons als quals traiem l'estructura interior que tenen. Es netegen, es desinfecten, es tapa el forat pel qual entren els vidres i es col·loquen al punt d'alimentació de la colònia", explica a EFE el president de Progat Sabadell, Quino Cordero.

Els barris Raval de l'Amàlia, Ca Roqueta, El Poblenou i Torre-romeu, tots ells situats a la perifèria de Sabadell, són els que disposen d'un major nombre d'aquests cathotels, i des de Progat esperen sumar-n'hi més els propers mesos.

"Al principi vam tenir dubtes perquè vam pensar que potser una colònia de gats era millor tenir-la oculta, com és típic, però finalment vam voler donar-li visibilitat amb una aposta arriscada per sensibilitzar la població, i que així coneguin el que és tenir gats al carrer", afegeix Cordero.


El president de Progat celebra el bon acolliment que els sabadellencs han donat a aquesta iniciativa, però lamenta que la situació dels gats de carrer segueix sent "molt penosa".

"Tenim 104 colònies de gats controlades, és a dir, esterilitzades i amb una alimentadora que cada dia els posa menjar, però la situació és lamentable per la massificació i l'abandonament", afegeix.

Per al president de Progat, aquest projecte és un benefici per a tota la comunitat: "Com a ciutadans no podem estar sense ells; els gats són part de l'ecosistema d'una ciutat, no acaben amb la fauna, sinó que en són part".

Aquests felins ferals, recorda Cordero, no poden habitar en un domicili, en no estar acostumats al contacte humà, per la qual cosa la seva supervivència depèn de la cura rebuda per part de les entitats i els ciutadans.

És per aquest motiu que, com explica a EFE la segona tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Sabadell, Marta Morell, la participació del consistori és essencial per garantir el "compromís clar de la ciutat amb el benestar animal".

"Com amb les àrees de joc per a gossos, volem un espai públic en el qual tots i totes puguem conviure, per això posarem mínim un contenidor més als diferents districtes de la ciutat seguint aquest model de cura", explica la també regidora de Feminisme, Benestar Animal i Participació de Sabadell.

Morell remarca la importància de sensibilitzar la ciutadania i donar a conèixer que els contenidors adaptats són un lloc segur per als gats ferals de la ciutat.

A més del suport pressupostari als contenidors de Progat, el consistori destina una partida a l'esterilització.

"Al final, quan l'Ajuntament pot, és bo ajudar les entitats, perquè l'espai públic és de tots i hem de ser capaços de conviure en aquesta ciutat", conclou Morell.

Des de Progat recorden, en qualsevol cas, que és responsabilitat del consistori la protecció de les colònies de gats de la ciutat, tal com recull l'ordenança municipal.

— El més vist —
- Comentaris -
- Etiquetes -
— El més vist —