La CCMA va amb 10 anys de retard? - Diari de Barcelona

"Netflix" català
La CCMA va amb 10 anys de retard?
Entitats per la llengua asseguren que l'audiovisual català ha descuidat els joves i el català
"Lamentem que aquestes coses tan urgents es facin amb més de 10 anys de retard". Així opina Plataforma per la Llengua de la iniciativa que va presentar la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals el darrer dimecres. La nova plataforma de streaming de la CCMA serà el relleu de TV3 a la carta, pioner en el seu moment l’any 2004, però que ja forma part d’una altra època.
“No s’han fet polítiques i no s’ha invertit, precisament en una època on s’hagués hagut d’impulsar l’audiovisual”, expliquen fonts de Plataforma per la Llengua. Albert Lloreta, un dels impulsors del projecte La Fera, afegeix que “hagués anat bé tenir-la durant la pandèmia, quan aquestes plataformes van fer un boom”.
Ambdues celebren la notícia de la nova multiplataforma, però assenyalen que encara cal veure com s’aplicarà aquest projecte. “Reclamem que amb aquest nou projecte s’hagin resolt problemes actuals que anem denunciant des de fa anys”, reivindica Plataforma per la Llengua.
Normalitzar el català a l’audiovisual
L’oferta de continguts en català a les plataformes és pràcticament inexistent. L'única amb una oferta considerable, Filmin, no ha volgut fer cap declaració sobre aquest nou projecte de la CCMA. Des de Plataforma asseguren que “s'estan veient molts canvis” a les grans com Netflix i Prime Video, però denuncien la gran “deixadesa en les polítiques públiques” que ha fet que la gent jove es trobi en “un entorn totalment descatalanitzat”.
Font: Consell Audiovisual de Catalunya (dades de 2020 i 2021)
En l’àmbit televisiu i audiovisual es tendeix al castellà “o directament se’n prescindeix”, lamenten. “És un model on el català sempre és una llengua de segona que no val per fer aquest tipus de programes, i el castellà sí”. Per a Lloreta, la inèrcia al castellà és normal, però considera que s’ha d’aprofitar aquest espai per “renovar els vots”. “S’ha de demostrar que es poden fer programes exitosos en català, com ja ho hem vist en el passat”, afegeixen des de l'entitat.
\uD83D\uDCFA Signa i fes difusió de la nostra petició per aturar la castellanització de #TV3!
— Plataforma per la Llengua (@llenguacat) March 19, 2023
\uD83D\uDD8A\uFE0F Llegeix-la i adhereix-t'hi, com ja han fet més de 42.000 persones! \uD83D\uDC49 https://t.co/4XblLRLWvk#ProtegimElCatalàATV3 pic.twitter.com/G4pmmLB7hO
L’organització exposa també la manca d’oferta de contingut juvenil: “Sí que s’està dotant de contingut als infants des de l’SX3, però què passa a partir dels 13 anys?”. Des de La Fera, però, creuen que la CCMA “ha d’atreure un segment de població difícil de recuperar” i que ja no té “la influència de TV3 l'any 1992 amb Son Goku”.
El present és multimèdia
La CCMA “ha fet el que havia de fer”, segons Lloreta, entrant per fi al mercat audiovisual, però argumenta que no pot ser l'única manera. “El camí raonable a la llarga és que la plataforma de continguts en català no sigui d'una corporació mediàtica, sinó que hi hagi un sol espai per tot el contingut en català que vingui de diverses fonts”, apunta.
La consolidació de noves formes de fer contingut com Twitch augmenta els reptes de la indústria catalana: “Cal dotar de recursos als creadors allà on són, no portar-los al teu jardí. És el present, i ja una part del passat”, assevera.

