Turbina eòlica
Per ACN
Publicat el 10 d’agost 2023

CCOO ha instat al Govern a impulsar l’energètica verda a Catalunya i a prioritzar la producció al territori per compensar la pèrdua d'electricitat que deixaran de produir les centrals nuclears la dècada vinent.  "El retard de Catalunya en la transició energètica té moltes causes, però una de les més rellevants és la manca de lideratge polític", han afirmat en un comunicat.

El sindicat ha recordat que l'empresa aragonesa Forestalia s’ha preparat per portar a l’àrea metropolitana de Barcelona electricitat renovable amb línies d’alta tensió amb un impacte paisatgístic "important" i que multipliquen el cost si es volen soterrar. "Que hàgim d’importar energia elèctrica de l’Aragó no és una bona notícia", apunta el sindicat.

En el comunicat, CCOO insisteix que la prioritat de l’executiu hauria de ser produir-la aquí i "aprofitar les oportunitats que això suposa en generació de rendes i ocupació", sobretot per les comarques on es facin les implantacions de parcs eòlics i les que aportin més energia fotovoltaica de la que necessiten.  "Si no produïm energia, vindrà de fora", han insistit. 

Segons l'organització, és "impossible" generar tota l’electricitat renovable en teulades o espais antropitzats, i ha recordat que la superfície necessària estimada per instal·lar fotovoltaica i eòlica no arriba al 2,5% del territori català.

Els problemes de la xarxa de transport

El sindicat també considera que la xarxa de transport hauria de ser "una de sola i pública". Per aquest motiu, plantegen dues alternatives o bé revertir el procés de privatització de Red Eléctrica d’Espanya (REE) i que aquesta empresa actuï a les comunitats autònomes atenent a les orientacions del Govern de cadascuna d’elles, o impulsar-la des de l’energètica pública catalana.

Aquests canvis en la xarxa de transport, afegeixen, no evitaria la necessitat d’aquesta línia procedent de l'Aragó a mitjà termini, però s'assegurarien que "si calen noves línies que no ho facin per una sola funció". 

La distribució de competències

CCOO de Catalunya afegeix que el repartiment de competències entre la Generalitat, que autoritza els parcs renovables fins a 50 megawatts i l’estat espanyol, que dona llum verda als més grans i tots els marins, "no permet dissenyar una transició energètica adequada per Catalunya".  

Per això, reclamen a l'executiu estatal que delegui les competències que calgui al Govern i, al seu torn, que les institucions catalanes "tinguin, de debò, la voluntat de dur-los a terme".

"El retard de Catalunya en la transició energètica té moltes causes, però una de les més rellevants és la manca de lideratge polític", han apuntat des del sindicat.

A tall d’exemple, CCOO ha denunciat que la Taula del diàleg Social de les Renovables espera conclusions des del novembre de l’any 2022, i que la llei de Transició Energètica, que és un mandat de la Llei de Canvi climàtic del 2017 i un compromís del Pacte Nacional per a la Indústria, "no avança".

Per Maria Aladern (ACN)

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —