Protecció Pablo Hasel
Per Redacció
Publicat el 16 de febrer 2021

Els Mossos d'Esquadra han detingut el raper Pablo Hasél en un operatiu que ha començat aquest dimarts abans de les 7 del matí. La detenció s'ha produït cap a dos quarts de 9 del matí i els Mossos d'Esquadra s'han emportat Hasél enmig de crits de suport d'estudiants i altres persones que s'havien concentrat a la universitat. Els Mossos han tret un a un els estudiants que s'havien atrinxerat a l'edifici amb el raper per donar-li suport, en una tancada que va començar dilluns. Hasél està condemnat a 2 anys i 9 mesos per l'Audiència Nacional per enaltiment del terrorisme i justificava la tancada al rectorat per evitar posar "fàcil" la detenció perquè ingressi a presó. El termini per entrar en un centre penitenciari va vèncer divendres passat.

Lorena Sopena

Un dispositiu policial ampli ha envoltat l'edifici del rectorat de la Universitat de Lleida aquest dimarts a primera hora del matí. Agents antiavalots dels Mossos d'Esquadra han desmuntat les barricades que els activistes que donen suport a Pablo Hasél havien muntat amb mobiliari de la universitat als accessos de l'edifici per bloquejar l'entrada de la policia.

Un cop a dins, els agents han tret un a un els estudiants que s'havien atrinxerat amb Hasél i els han identificat, però no consten detencions a part de la del raper. No s'han produït càrregues. Quan Hasél s'ha quedat sol, els Mossos l'han detingut.

Lorena Sopena

El raper ha sortit detingut pels Mossos, que l'han emmanillat just abans d'entrar al cotxe policial. Abans, ha cridat "Mort a l'estat feixista", davant de les persones concentrades per donar-li suport.

L'Audiència Nacional va confirmar aquest dilluns l'ordre d'empresonament contra el raper, que havia presentat un recurs de súplica. El tribunal rebutja el recurs, com demanava la fiscalia, i manté vigent l'ordre d'empresonament, que donava de termini fins divendres passat a Hasél per ingressar voluntàriament a presó per complir la pena de 9 mesos per enaltiment del terrorisme amb l'agreujant de reincidència i injúries a la Corona i les forces de seguretat.

Lorena Sopena

 

Aquestes són les últimes piulades del cantant, abans de ser detingut:

 

La postura del rector 

Reaccions

El cap de llista d'ERC a les eleccions del Parlament, Pere Aragonès, ha afirmat aquest dimarts sobre la detenció de Pablo Hásel que "el Codi Penal és absolutament anacrònic, que persegueix la llibertat d'expressió i protegeix la Corona més que els ciutadans".

En una entrevista a Els matins de TV3, ha apuntat que això els enforteix en les seves "conviccions republicanes i en la necessitat de passar pàgina d’un estat espanyol que encara manté com a delicte cantar cançons". Aragonès ha dit que els Mossos d'Esquadra han actuat com a policia judicial i han hagut de complir les ordres de l'Audiència Nacional sobre l'empresonament de Hasél.

Per la seva banda, diferents organitzacions i col·lectius de l'esquerra independentista i moviments antifeixistes han cridat a la mobilització.

https://twitter.com/cupnacional/status/1361585356643196930?s=20

Aquesta nit

Centenars de persones es van concentrar ahir al rectorat de la Universitat de Lleida per exigir la llibertat del raper Pablo Hasél, condemnat a 2 anys i 9 mesos de presó, i sobre el qual pesa una ordre de cerca i captura. Hasél es va tancar al rectorat de la Universitat de Lleida per evitar posar "fàcil" a la policia la seva detenció perquè ingressi a presó. El termini per entrar en un centre penitenciari va vèncer divendres passat. "Es tracta, també, de fer més soroll i respondre de manera col·lectiva a un greu atac contra les nostres llibertats. No ens quedarem de braços plegats mentre arriben fins aquest nivell de repressió", ha assegurat en una entrevista a l'ACN. La protesta té caràcter indefinit i els organitzadors adverteixen d'una resposta al carrer si la policia "hi entra per la força".

Vídeo: Lorena Sopena.

Vegeu aquí un fragment del parlament que s'ha fet al principi de la concentració:

Vídeo: Lorena Sopena.

Hasél també ha qualificat "d'escandalós" el fet que la fiscalia, aquest diumenge al vespre, s'hagi oposat al recurs de súplica que havia presentat la defensa del raper per evitar el seu ingrés a presó, canviant el criteri de l'informe inicial, en què sol·licitava la suspensió de la pena de presó. "Ara que els han anat bé les eleccions faran aquest moviment", ha lamentat.

La tancada del raper Pablo Hasél a la UdL per mirar de frenar així la seva detenció i posterior ingrés a presó per ordre de l'Audiència Nacional arran de les condemnes que acumula per les lletres de les seves cançons continuarà de forma indefinida fins que la policia intenti entrar al rectorat. Per mirar de retardar-ho, els participants a la tancada han blocat accessos i han començat a recollir begudes i aliments per passar dies al rectorat. 

 

Des de la Plataforma s'ha assegurat que el rector Jaume Puy hauria autoritzat l'entrada dels Mossos d'Esquadra a la universitat per detenir Hasél, però fonts del centre han desmentit aquesta informació i han assegurat que el rector no ha parlat en cap moment amb la policia i que tampoc no l'han trucat. En aquest sentit, les mateixes fonts han recordat que no és cert que la policia no pugui entrar a la universitat sense autorització del rector i han indicat que ho poden fer sempre que ho necessitin.

 

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —