-
Per Redacció
Publicat el 08 de gener 2023

Milers de persones s'han manifestat aquest diumenge a Brasília contra el president del país, Luiz Inácio Lula da Silva, i a favor del ja expresident del país Jair Bolsonaro. Segons diversos mitjans locals, centenars d'aquests manifestants han superat el perímetre de seguretat del Congrés del Brasil i han ocupat la seu del poder legislatiu federal, on han fet algunes destrosses.

Posteriorment, també han assaltat el Tribunal Suprem i han reclamat una intervenció militar per derrocar Lula da Silva, que va prendre possessió diumenge passat, 1 de gener. El flamant president va guanyar les darreres eleccions però des dels comicis hi ha hagut protestes de seguidors de Bolsonaro que no han acceptat la derrota i diverses crides a un cop militar. 

La reacció de Lula da Silva

El president del Brasil, Luiz Inácio Lula da Silva, ha assegurat que els assaltants que aquest diumenge han ocupat el Congrés del Brasil, el Tribunal Suprem i el Palau de Planalto, seu de la presidència, "pagaran amb la força de la llei aquest gest d'irresponsabilitat i antidemocràtic".

En una intervenció pública des de São Paulo, on és de visita, s'ha referit als manifestants de Brasília com a "feixistes fanàtics" i ha avisat que seran "trobats i castigats". També els membres de les forces de seguretat que hi hagin col·laborat i els organitzadors de la marxa, ha advertit, que "no poden quedar impunes".

Lula ha decretat la intervenció per part del govern federal del districte de Brasília i ha denunciat la innació per "incompetència, mala voluntat o mala fe" de la policia del districte federal, que "estava guiant" els manifestants, ha dit.

Alhora, ha responsabilitzat dels fets el seu antecessor i rival, Jair Bolsonaro, que és fora del país i a qui ha retret que no assistís a la seva presa de possessió diumenge passat, 1 de gener. "Va fugir per no col·locar-me la faixa", ha criticat, i l'ha titllat de "genocida". També ha explicat que tornarà a Brasília i que té intenció de visitar les tres institucions.

Ha lamentat també que els assaltants "com autèntics vàndals" han entrat a les tres seus "destruint el que s'han trobat davant". "Han fet el que mai ha estat fet en la història d'aquest país", ha deplorat, i ha recordat que l'esquerra brasilera mai s'ha comportat així ni després de perdre Lula les eleccions ni malgrat tenir "gent torturada, morta i desapareguda".

 

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —