12-o
Per ACN i EFE
Publicat el 12 d’octubre 2021

Centenars de persones han participat avui de la manifestació del 12 d'octubre al passeig de Gràcia de Barcelona. Convocats per la plataforma Catalunya suma per Espanya, la marxa ha reivindicat la unió del constitucionalisme i ha concorregut com una concentració festiva i reivindicativa.

La reivindicació ha comptat amb la presència de representants de Vox i el PPC, però no de Ciutadans (Cs) que enguany ha limitat la seva presència a la jornada en instal·lar una carpa pròpia a la fira d'entitats constitucionalistes a la plaça de Catalunya. A la manifestació s'han cantat i ballat consignes a favor de unitat d'Espanya, en contra del procés independentista i del líder de JxCat Carles Puigdemont. Hi havia, segons la Guàrdia Urbana, 3.700 persones. Tanmateix, fonts de l'organització han assegurat a l'ACN que la manifestació ha estat seguida per al voltant de 100.000 persones.

La manifestació del Dia de la Hispanitat ha comptat amb la participació de dirigents de diverses entitats constitucionalistes com Societat Civil Catalana, S'ha acabat, Espanya i Catalans o Jusapol. A banda de banderes espanyoles i de països llatinoamericans, l'acte ha comptat amb balls típics de llatinoamèrica. S'han cantat cançons d'artistes com Manolo Escobar i s'han llençat consignes en contra dels indults dels presos de l'1-O.

La marxa ha arrencat al passeig de Gràcia cantonada amb el carrer Provença i ha acabat amb un breu acte a la plaça de Catalunya. Els convocants de la manifestació, Catalunya suma per Espanya, han agraït la presència de la ciutadania i han dit que Barcelona és el punt de la geografia espanyola on hi ha "millor" acollida del 12-O malgrat el poc caràcter institucional que hi ha. Després de fer homenatge a la Verge del Pilar, patrona d'Espanya, un representat de les joventuts de Catalunya suma per Espanya ha llegit el manifest signat per diversitat d'entitats constitucionalistes.

El manifestat ha reivindicat la festivitat com la defensa la "integritat d'Espanya". "Convidem als catalans que gaudeixin del dia d'Espanya a Barcelona, és l'únic esdeveniment sense un perfil institucional", han apuntat. "Cap govern podrà menysprear la pàtria comuna dels espanyols", ha destacat el manifest. Finalment, han fet una crida a "unir esforços" per exigir respecte als símbols de les institucions, la llengua comuna i la legalitat vigent.

L'Exèrcit demana "avivar el patriotisme" i defensar la indissoluble unitat d'Espanya

L'Inspector General de l'Exèrcit, el tinent general Fernando Aznar Ladrón de Guevara, ha instat a "avivar el concepte pàtria" perquè el "patriotisme" pugui "sentir-se en tots els sectors de la societat", i ha demanat "defensar la nació espanyola i la seva indissoluble unitat".

Així ho ha indicat durant el discurs que ha pronunciat amb motiu del tradicional acte d'hissat de bandera per commemorar el Dia de la Hispanitat, un esdeveniment que ha presidit a la caserna del Bruc de Barcelona i a la qual no ha acudit cap representant del Govern però sí el major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero.

"Crec sincerament que hem de recuperar i defensar el caràcter nacional d'Espanya", ha dit Aznar Ladrón de Guevara, qui ha advertit que la nació "no és el patrimoni d'una part de la societat, sinó de tots els espanyols". "Va haver-hi, hi ha i seguirà havent-hi nació espanyola, pàtria comuna i indivisible de tots els espanyols, en la indissoluble unitat dels que es fonamenta la nostra Constitució, que estableix Espanya com un estat democràtic i de Dret", ha subratllat.

El tinent general ha cridat a "avivar el concepte pàtria" i "proclamar patriotisme" el que, al seu judici, suposa transmetre "amor a nosaltres i per allò nostre, lluny de les posicions que es tornen agressives" i que, actualment, ha dit, han adquirit una "connotació negativa".

"El patriotisme ha de sentir-se en tots els sectors de la societat", ha apuntat abans d'afegir que, per aconseguir-ho, cal "defensar la nació espanyola i la seva indissoluble unitat" que gaudeixen, ha asseverat, "d'especial rellevància constitucional". "En un estat democràtic, allò determinant és ser ciutadà, pertànyer a la nació d'aquest estat, donar-se una constitució i unes lleis i estar sotmès a elles", ha puntualitzat.

Finalment, l'Inspector General de l'Exèrcit ha recordat l'efemèride del Dia de la Festa Nacional com la data en què Espanya "inicia una empresa de projecció lingüística i cultural més enllà dels limitis coneguts", un esperit que al seu entendre perviu encara.

El Govern treballa amb normalitat

D'altra banda, el Govern avui treballa amb normalitat. Així ho ha expressat la portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja, en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu, que s'ha trobat aquest dimarts com fa de manera habitual cada setmana.

Plaja ha expressat que la reunió s'ha fet "amb normalitat" perquè el Govern "no comparteix la significació d'una festa que no representa a la majoria de catalans". De fet, ha expressat que és "l'efemèride d'un genocidi" i s'ha reafirmat en l'expressió que "avui no hi ha res a celebrar".

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —