CHEMSEX, sexe i drogues fora de control
Per EFE
Publicat el 13 de maig 2021

Joves d'uns 35 anys, amb títol universitari i salaris de més de 1.000 euros: així és el perfil de les persones que solen freqüentar les festes conegudes com a chemsex, perilloses trobades sexuals envoltades de drogues que, segons els experts, han augmentat perillosament durant la pandèmia.

El chemsex és l'ús de drogues psicoactives en un entorn sexual, un anglicisme que podria traduir-se com sexedopat, és a dir, la utilització de diferents tipus de substàncies per facilitar o potenciar les relacions sexuals amb l'objectiu final de desinhibir la persona.

El perfil dels usuaris que acudeixen a una chemsex acostuma a correspondre a persones joves, al voltant dels 35 anys, universitaris fins a un 69% de les ocasions i amb uns ingressos mensuals que superen els 1.000 euros, segons un estudi realitzat per 22 hospitals de la Comunitat de Madrid.

Tot i que no hi ha dades oficials de com la pandèmia ha pogut influir a la realització d'aquesta mena de pràctiques de risc, la psicòloga i sexòloga Alba Alonso ha assegurat a EFE que aquesta crisi sanitària no sols ha modificat els patrons de consum, sinó que, a més, ho ha disparat.

Alonso, que treballa amb l'ONG Imagina Más, una organització que defensa la igualtat, la salut sexual i la diversitat, assegura que “el patró de consum d'aquestes festes ha canviat”. Abans de la pandèmia aquestes pràctiques "es concentraven" durant els caps de setmana, però ara molts usuaris ens expliquen que tenen aquest consum també entre setmana", un canvi de model causat pels mesos de confinament.

El 2020 l'organització va atendre 515 casos a causa d'aquestes pràctiques i, encara que el 2021 no han recopilat dades, diuen que aquestes xifres estan augmentant de manera alarmant. Aquest tipus de reunions en què es barregen sexe i drogues van continuar realitzant-se fins i tot durant els tres primers mesos del confinament, segons explica a EFE Jesús Troia, metge especialista en malalties infeccioses de l'Hospital Infanta Leonor de Madrid.

Fins i tot "durant els primers mesos de pandèmia hi havia gent que t'enviava un correu electrònic preguntant per la possibilitat d'acudir a l'hospital perquè tenia diverses malalties de transmissió sexual”.

Sífilis, gonorrea i VIH

Troia defensa que estem davant un “problema de salut pública”, ja que "probablement els sanitaris no han sabut donar la resposta adequada ni establir les necessitats i les prioritats necessàries per afrontar-lo". “Això és un problema prou greu i important perquè hi hagi un suport institucional de primera mà, com es va fer antany amb el programa de la toxicomania per l'addicció a la cocaïna o l'heroïna. Aquí hi ha una pràctica que pot veure's com un divertiment social, però que en moltes ocasions es converteix en un problema sanitari”, afirma.

Molts dels casos que diagnostica Troia han estat lligats a festes chemsex i la majoria de les vegades els pacients que acudeixen a la seva consulta donen positiu en sífilis, gonorrea, clamídia, hepatitis i VIH, ja que el 90% d'aquestes pràctiques es fan sense preservatiu. Assegura, a més, que el chemsex sol generar una dependència molt perillosa, ja que en moltes ocasions els pacients acaben totalment desestructurats, perden el treball, acaben amb problemes familiars, al carrer i, fins i tot, “en algunes ocasions intenten suïcidar-se”.

Consumidor chemsex

El valencià Joan C. M. respon al patró de consumidor chemsex: té 35 anys i té un treball estable. Mentre atén EFE per explicar en què consisteixen aquestes pràctiques, damunt de la taula hi ha tot tipus de drogues: poper, mefedrona i alfa, una droga química sintètica de color blanc que augmenta la freqüència cardíaca i la tensió arterial.

A l'habitació hi ha una llum tènue; una cortina deixa entra algun raig de sol i molt fum. Tapat amb una caputxa negra i una màscara, fuma alfa amb una pipa de cristall. Explica que també es pot prendre via oral, esnifada o injectada, una cosa especialment perillosa. “Ara hi ha sessions d'slam, de gent que es punxa per vena", una pràctica que "vaig conèixer a Madrid, però crec que ja ha arribat a tot Espanya, encara que jo no la practico, em fa por”, diu a EFE.

De fet, la manera de realitzar aquestes chemsex ha evolucionat i els experts asseguren que l'slam cada vegada està més present en aquestes perilloses festes, una combinació d'alt risc difícil de controlar. “Un sol assistent pot arribar a transmetre fins a 15 persones l'Hepatitis C si es comparteixen xeringues”, assegura Troia, qui a més afegeix que “és important" que les persones que decideixin participar en aquesta mena de reunions es facin revisions mèdiques regulars, "especialment en Hepatitis C i VIH”.

Chemsex i aplicacions

Respecte a l'organització d'aquestes chemsex, Joan C. M. assegura que han proliferat aplicacions específiques per mantenir aquest tipus de trobades i que, per tant, es faciliten moltíssim. Ell sol quedar amb el mateix noi, consumeixen i més tard obren una app perquè hi acudeixi més gent. Assegura que ha arribat a estar fins a 72 hores sense dormir amb 17 persones a una casa privada a Madrid.

La realització d'aquestes chemsex ja no es limita a ambients marginals; ara, la disponibilitat d'aplicacions a l'abast de tots i la facilitat de l'"aquí i ara" permeten participar en aquesta mena de reunions en molt poc temps. Segons els experts, des del 2003 l'ús de drogues en l'àmbit sexual ha augmentat considerablement, però és el 2016 quan aquesta pràctica s'ha socialitzat de forma més massiva a causa del fàcil accés a les aplicacions.

“Abans estàvem acostumats a sentir parlar de cambres obscures o saunes", ambients més o menys sòrdids, però ara el desenvolupament tecnològic ha permès "socialitzar-les, és a dir, jo realitzo a la meva casa una reunió i basta una aplicació, a través de la qual faig una convocatòria, perquè diverses persones vinguin”, explica Troia. Per tot això ressalta que la combinació de sexe, drogues i xarxes socials fa necessari que es presti especial atenció al que considera un problema greu de salut pública que pot estar "passant per sota dels radars oficials".

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —