Els investigadors han coincidit en assenyalar que serà "pràcticament impossible" eradicar el virus i que aquest serà estacional
Per EFE
Publicat el 15 de setembre 2021

Alguns dels principals científics que durant els últims mesos han estat més involucrats en la recerca contra el SARS-CoV-2, responsable de la pandèmia, han alertat avui de la importància d'aconseguir una immunitat "planetària". 

Els investigadors han observat que aquest és un virus "fàcil", que amb prou feines "varia" -ho fa deu vegades menys que el virus de la grip- i que desenvolupar vacunes per combatre'l ha estat també relativament fàcil, i en aquest sentit han advertit que no existeixen encara vacunes per a d'altres malalties infeccioses causades per virus, com la tuberculosi o la sida.

Què ha après la ciència sobre el virus? Els investigadors han coincidit en assenyalar que serà "pràcticament impossible" eradicar el virus i que aquest serà estacional, però han incidit en la importància d'augmentar els nivells de protecció i immunitat a tots els països.

En la primera taula han intervingut Margarida del Val, viròloga i immunòloga del Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC); el director científic de l'Institut de Recerca de l'Hospital Universitari La Paz (Madrid), Eduardo López-Collazo; i l'investigador del CSIC a l'Institut de Biomedicina de València, Iñaki Comas.

Margarita del Val ha valorat el poc rebuig que existeix a Espanya cap a les vacunes i considera per això que no veu necessari fer-les obligatòries, ha assegurat que el SARS-CoV-2 no és un virus "especialment perillós", però enfront del qual la humanitat no tenia cap "muralla de contenció", i ha incidit en la importància de la vacunació i d'extremar les mesures per cuidar la qualitat de l'aire.

Entre les noves i futures amenaces per a la salut pública, López-Collazo i Iñaki Comas han alertat que la desforestació i el canvi climàtic estan propiciant el desplaçament d'insectes capaços de transmetre malalties fins ara desconegudes en alguns llocs del món, i han alertat a més contra l'abús dels antibiòtics i la resistència que això genera en el cos humà.

En una segona taula rodona, els científics Luis Enjuanes (viròleg del CSIC), José Ramón Arribas (especialista en medicina interna de l'Hospital Universitari de la Paz), Ricardo Pujol (immunòleg de l'Institut de Recerca de la Vall d'Hebron) i Adolfo García-Sastre, viròleg del Mount Sinai de Nova York, han destacat "els aprenentatges" d'aquesta pandèmia i han analitzat els reptes del futur.

Pujol s'ha mostrat confiat que probablement aquest serà "l'últim hivern que ens donarà guerra la pandèmia" però "el que hem après d'ell quedarà per al futur i ens ajudarà a evitar la propagació de la Covid-19 i d'altres virus respiratoris".

L'ús de mascaretes, per exemple, s'ha demostrat que és crucial i que serveix per frenar els contagis. "Abans d'aquesta pandèmia no estàvem segurs de si funcionarien o no", ha dit García-Sastre, però ara sabem que són molt útils, tant que a partir d'ara haurien d'utilitzar-se sempre als hospitals, han coincidit Arribas i García-Sastre.

Però la pandèmia no solament ha demostrat que les distàncies i barreres "funcionen", sinó que també ha canviat la forma d'atendre els pacients, amb assistència a distància i visites molt més breus en les quals "hem guanyat tots, el centre i el pacient", ha destacat Pujol.

Quant a les teràpies del futur, els quatre científics han coincidit que cal fer assajos clínics que avaluïn i afinin els tractaments contra la Covid perquè encara que s'ha avançat molt en la comprensió del germen, se segueix sense entendre bé com és la resposta immune en els pacients, sobretot, en els casos moderats i severs, "quan el virus ja no és el principal actor", ha detallat Pujol.

Però, per a Enjuanes, en el futur, "el pas definitiu" es donarà quan s'aconsegueixi fer vacunes intranasals segures perquè en garantir la immunitat des de les mucoses, seran molt més efectives i esterilitzants.

En aquest sentit ha recordat que els fabricants de Pfizer i Moderna ja estan treballant per aconseguir que les seves vacunes es puguin administrar per via nasal amb totes les precaucions.

— El més vist —
- Comentaris -
- Etiquetes -
— El més vist —