Portada de 'Red, white and royal blue'
Portada de 'Red, white and royal blue'
Portada de 'Red, white and royal blue'
Publicat el 11 d’agost 2023

Què passa quan el Primer Fill dels Estats Units s'enamora del Príncep de Gal·les?

Red, white and royal blue (Vermell, blanc i sang reial) explica la història de l’Alex Claremont-Diaz, fill de la presidenta dels Estats Units. És guapo, carismàtic i un geni —or pur per la Casa Blanca des que la seva mare va ser elegida al càrrec. Només hi ha un problema: quan els tabloides desvelen una foto que implica un altercat entre l’Alex i el Príncep Henry, les relacions entre els Estats Units i Anglaterra empitjoren.

Els caps de família i d'Estat dissenyen un pla per a minimitzar els danys i posen en marxa una treva. Però el que comença com una amistat falsa i 'instagramable' esdevé més perillós del que l’Alex o en Henry podrien haver imaginat. Aviat es trobaran en un romanç secret que podria fer descarrilar la campanya presidencial i ofendre a dues nacions senceres. 

Una nova generació de comèdia romàntica

La novel·la que ens presenta McQuiston no deixa de ser una comèdia romàntica, amb la famosa trama “d’enemics a amants” i els típics moments vergonyosos tan característics d’aquest gènere. Així i tot, Red, white and royal blue trenca amb alguns estereotips de la comèdia romàntica que demostren un avenç cada vegada més recurrent en la literatura i el cinema. 

Les pel·lícules i llibres que hem vist durant els 80, 90 o 2000 repetien uns patrons molt clars: el romanç entre un noi popular i suposadament insensible, que s’enamora de la noia, al principi poc atractiva, fins que el seu amor per ell l’anima a canviar, arreglar-se més i, inclús, deixar de ser la ‘bona nena’ que era. 

Al llibre de McQuiston no trobem que els protagonistes canviïn l’un per l’altre, al contrari, fan canviar tot allò de fora que els impedeix ser qui volen ser, sense abandonar les seves vides per amor. 

Una realitat més diversa

La història ocorre durant el 2019, però l’autora fa un gir al context de l'època, afegint o modificant els elements que fan del llibre més inclusiu i divers. 

McQuiston crea una realitat més feminista, no només amb una dona com a presidenta dels Estats Units, sinó pel paper que els hi dona als personatges femenins: ambicioses, capaces i en llocs de poder, iguals o més que els homes de la trama. 

Alhora, trenca amb la tendència de col·locar personatges ‘no blancs’ com a personatges secundaris fent, precisament, que el mateix protagonista sigui llatinoamericà. L’autora crea una realitat molt diferent dels actuals Estats Units, però una realitat que seria possible i més representativa del que és avui dia.

La profunditat de la trama

A primera vista, Red, white and royal blue sembla una novel·la lleugera i amb un final més aviat previsible. No deixa de ser un romanç i cal tenir en compte que aquest gènere sempre comporta cert ‘clixé’. 

Sense fer espòilers, la trama política darrere de la seva història d’amor entre el palau de Buckingham i la Casa Blanca, tot i que secundària, ha aconseguit sorprendre i captivar a molts dels lectors més escèptics. 

Viure per un mateix

La novel·la de McQuiston deixa entreveure molt més que una història d’amor complicada. La trama porta a reflexionar sobre la pressió, no només la que ens posen els altres, sinó també la que ens fem patir nosaltres mateixos. Els protagonistes es troben des de ben petits amb l’obligació de complir unes expectatives molt altes, que només empitjoren en adonar-se que no poden gaudir lliurement de la seva relació. 

Red, white and royal blue parla de superar la por a no complir el que s’espera de nosaltres i de viure lliures. En el fons, ens fa reflexionar sobre el lloc que li donem a la nostra felicitat en relació amb la resta de les nostres vides. 

Sempre el llibre abans que la pel·lícula

La pel·lícula que adapta aquesta novel·la està disponible des d'aquest divendres a Prime Video. Tot i que en un primer moment els fans van mostrar un gran desacord amb l’elecció dels actors, amb l’estrena del tràiler la plataforma ha generat molt bones expectatives per a aquesta adaptació. 

Tanmateix, és ben sabut que tot llibre és més complet que una pel·lícula o una sèrie. L’agost és un bon moment per llegir aquesta curta novel·la i poder gaudir després amb més il·lusió la nova estrena.

 

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —