Gilmore Girls
Publicat el 05 de maig 2023

Gilmore Girls és una sèrie televisiva de comèdia (i una mica de drama) dels 2000, creada, escrita i dirigida per Amy Sherman-Palladino. S’explica la història de Lorelai Gilmore (Lauren Graham) i la seva filla adolescent, Rory Gilmore (Alexis Bledel), que viuen a Stars Hollow, un petit poble idíl·lic dels Estats Units. Després que la Lorelai es quedi embarassada amb 16 anys, decideix marxar de casa per criar sola la seva filla, però quan la Rory creix, la mare es veu obligada a demanar ajuda econòmica als seus pares, amb la condició imposada que ambdues es comprometin a sopar amb ells un cop a la setmana. Qüestions familiars, d’amistat, sentimentals, educatives i professionals apareixen al llarg de les set temporades, on se segueix la bona relació que tenen mare i filla, mentre es mostra el transcurs de les seves vides.

Primera raó: les Gilmore

Gilmore Girls és d’aquestes sèries que es caracteritzen pels personatges que la componen. Cadascun d’ells té alguna particularitat que permet que la història estigui completa, inclosos el caixer del supermercat del poble o el cambrer de la cafeteria més freqüentada. Ara bé, la unicitat per excel·lència se l’emporten les dues protagonistes, principalment per la relació mare-filla que tenen. Lorelai i Rory Gilmore no són la típica mare ni la típica filla, i és que semblen dues amigues que arrosseguen molts anys d’amistat i, de vegades, totes dues obliden que existeix com una mena de rol de poder entre elles. No estic dient que això sigui bo, ni dolent, sinó més aviat controvertit. Quants cops heu desitjat tenir una millor relació amb la vostra mare? Segurament més dels que us agradaria admetre. Això a elles no els hi passa… però, no ho sé, no sempre és tan idíl·lic com sembla, ni molt menys envejable. De vegades costa saber qui és la mare i qui és la filla, i molts cops voldries travessar la pantalla i dir quatre coses a cadascuna. I ja paro, que no vull (ni puc) fer cap spoiler, però sé que aquells que hagin vist la sèrie saben a què em refereixo. I pels que no ho heu fet, a què espereu?

Segona raó: si ets un desastre, no t’ho sentiràs tant

Que sí, que t’ho passes molt bé mirant-la, però també pateixes una mica. Aquesta gent és tan graciosa com dramàtica (i ja ens agrada!), però s’ha de dir que tant mare com filla són un autèntic caos. Per molts objectius clars que tinguin a la vida, sempre pesen més els que no, però no les vindré a jutjar per això, jo, que no tinc massa coses clares a la meva vida. Ara bé, és un matís a destacar quan et sents identificada amb elles. Rory és una persona molt perfeccionista i ràpidament es desespera quan les coses no li surten com voldria, però que s’equivoca, i molt, és un fet. El seu personatge ens ajuda (o almenys a mi) a sentir que no passa res si no sempre fem les coses bé, que el món no s’acaba i que si ens perdem pel camí, ja trobarem una drecera que ens torni a ubicar. 

Tercera raó: avançada als seus temps i allunyada de clixés

Es considera que la creadora de Gilmore Girls va fer una de les sèries avançades als seus temps per moltes raons. Una d’elles és que mostra de primera mà una família monoparental, on no hi ha una figura paterna que la mantingui. És la Lorelai qui es posa al capdavant de totes les adversitats i lluita perquè a la Rory no li falti de res. La forma que s’usa per tractar això s’allunya completament de la idea de “família desestructurada” a la que se’ns acostuma quan aquesta no és la convencional. Deixant fora tota mena de clixés, es mostra la imatge de la dona independent que no ha necessitat un home per formar-se una vida i per sortir-se’n de les dificultats. De la dona forta, alhora que vulnerable, que té les coses clares i no para fins a aconseguir-les i callar a tothom que no va confiar en ella per ser “massa jove” per fer això, “massa adulta” per fer allò altre, “massa tímida” per sobresaltar, “massa ostentosa” per passar desapercebuda. La dona que és totes elles i alhora no n’és cap, t’endinsa en la història perquè l’acompanyis en les seves caigudes, però sobretot, quan es posa dempeus. 

Quarta raó: és l’ocasió ideal per passar estona en família

Fa uns dies algú em va demanar que li recomanés alguna cosa per poder veure amb la seva mare. Alguna cosa, la que fos. Tant li donava si era una sèrie o una pel·lícula. Pensant-ho ara fredament, no sé com no vaig caure en Gilmore Girls, perquè és la típica que poso sempre quan estic al sofà de casa amb els meus pares. És un bon moment per passar una estona junts i desconnectar una mica de l’angoixa que suposa la rutina. El meu pare riu molt amb el personatge de la Lorelai, i sempre em diu que “aquesta tia té unes sortides que són l'hòstia”. Raó no li falta, i a mi em fa il·lusió veure que gaudeix amb coses de les quals també en gaudeixo jo. Sé que la meva mare també ho fa, potser més per compartir temps juntes i veure’m comentar els capítols, que no pas per ells mateixos. Sigui pel motiu que sigui que accedeixen a veure aquesta mena de coses amb mi, ja em sembla bé que ho facin. A la persona que em va demanar recomanacions, ara rectifico i et proposo que aprofitis que el dia de la mare s’apropa per començar a veure Gilmore Girls amb la teva. 

Cinquena raó: és la comfort sèrie perfecta 

Personalment, m’he mirat Gilmore Girls un parell de cops i m’he revist capítols concrets en dies concrets, en moments no tan concrets. És la sèrie a la qual sempre acudeixo quan arribo a casa després d’haver tingut un dia horrible, però també quan n’he tingut un de bo. Quan estic de bon humor i vull veure alguna cosa, només pel simple fet de “veure alguna cosa”, recorro a Gilmore Girls. També ho faig aquells dies que no em ve de gust veure res perquè el món em cau a sobre; i deixo que caigui, però m’acompanyo del món de les Gilmore, que es converteix en el meu. Per la Lorelai, Stars Hollow va ser un refugi quan necessitava fugir de casa. Per la Rory, ho és quan necessita una nit de pel·lícules amb la seva mare perquè la vida adulta li va gran. Ara, també ho és per a mi. Veure Gilmore Girls és tornar a casa.

 

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —