Palestina
Per EFE
Publicat el 09 d’octubre 2022

Quatre adolescents palestins han mort aquest cap de setmana a Cisjordània ocupada en enfrontaments amb l'exèrcit israelià i una soldada hebrea de 18 anys ha mort víctima d'un atac a Jerusalem de l'est, un nivell de violència sense precedents en la zona des de 2015 que ha aixecat les alarmes de l'ONU. Des de gener, 114 palestins han mort en incidents violents o en enfrontaments armats amb forces de seguretat israelianes i colons a Cisjordània ocupada, inclòs Jerusalem de l'est, segons el recompte del Ministeri de Sanitat palestí, la qual cosa converteix 2022 l'any més sagnant des de la "Intifada dels ganivets" de 2015.

"La creixent violència a Cisjordània ocupada està alimentant un clima de por, odi i ira. És crucial reduir les tensions immediatament per a obrir espai a iniciatives crucials encaminades a un horitzó polític viable", indica en un comunicat el coordinador de l'ONU per al procés de pau a Orient Mitjà, Tor Wennesland.

Quatre adolescents i una soldada morts

El seu missatge arriba després d'un cap de setmana especialment violent en la zona. Dos menors -Abdel Daoud, de 14 anys, i Mahdí Ladaouda, de 17- van morir el divendres en sengles enfrontaments amb tropes israelianes en Qalqilya i Ramallah, respectivament; mentre que Ahmed Daraghmeh, de 16, i Mahmud Moayed Al Sous, de 18, ho van fer el dissabte a la ciutat de Jenín. Els dos últims eren membres de les Brigades Al-Quds, braç armat del gihad islàmica i amb particular presència en el camp de refugiats de Jenín, bastió del moviment milicià palestí i lloc on es concentren la majoria de les batudes israelianes que acaben en violència.

No obstant això, molts dels palestins armats que responen a les incursions israelianes en els territoris israelians no estan vinculats a milícies ni a faccions polítiques tradicionals, sinó que actuen pel seu compte i es mobilitzen gràcies a les xarxes socials. El seu descontentament no respon només a l'ocupació israeliana, sinó també a la corrupció i inacció de l'Autoritat Nacional Palestina (ANP) i a la falta d'expectatives per a una sortida política al conflicte.

Els atacs palestins contra objectius militars o colons també s'han multiplicat en les últimes setmanes, com l'ocorregut d'ahir a la nit en l'entrada al camp de refugiats de Shuafat, a Jerusalem est ocupat, que es va saldar amb la mort d'una altra adolescent, la soldada israeliana de 18 anys, Noa Lazar, que exercia com a agent de la Policia de Fronteres.

Un palestí va disparar contra un lloc de control a l'entrada del camp de Shuafat, deixant ferit greu a un guarda de seguretat civil -va ser operat de matinada i roman connectat a un ventilador- i amb ferides lleus a altres dos agents de la policia de fronteres, que opera la meitat oriental de la ciutat i en els assentaments.

El moviment Hamàs va lloar l'atac com una "operació heroica" com a reacció a les constants "agressions de l'ocupació", mentre que el primer ministre israelià, Yair Lapid, va condemnar aquesta "severa agressió terrorista" i va garantir que les forces de seguretat estan en alerta màxima per a una tranquil·la celebració de la festivitat jueva de Sucot, que comença aquesta nit.

Rècord des de 2015

L'exèrcit israelià va intensificar fa set mesos les batudes i "operacions antiterrorisme" a Cisjordània com a resposta a una ona de cinc atacs entre març i abril en sòl israelià en els quals van morir 18 persones -inclosos dos policies-, la qual cosa ha provocat un augment de les agressions violentes de joves palestins armats, sobretot a Jenín i Nablus. Tres soldats israelians han mort en confrontacions posteriors, inclosa Lazar.

Mentrestant, més de 110 palestins -inclosos civils desarmats com la periodista Shireen Abu Akleh i desenes de menors- han mort aquest any de manera violenta a Cisjordània, xifra que no se superava des de 2015, quan 147 palestins van morir fruit de la violència en la zona i 26 israelians, 24 d'ells civils.

A més, uns 2.000 palestins han estat detinguts des de principis d'any com a "sospitosos de terrorisme". La majoria de les morts de 2015 es van registrar entre octubre i desembre, en els primers mesos de la intifada dels ganivets, que va respondre a un moment de tensió similar a l'actual. "El poble palestí enfronta una guerra total d'Israel, que no s'ha detingut ni un sol moment”, va afirmar aquest cap de setmana el Nabil Abu Rudaineh, portaveu del president palestí, Mahmud Abbas; mentre que Hamàs va instar a "continuar i escalar la resistència armada" i el Gihad Islàmic va encoratjar a provocar una tercera intifada. 

 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —