Xi i Biden
Per EFE
Publicat el 15 de novembre 2023

El pròxim cara a cara entre els presidents de la Xina i els EUA, Xi Jinping i Joe Biden, és una fita important en el desglaç que han protagonitzat els seus països en els últims mesos, però no és ni de lluny la solució definitiva a les friccions entre les dues potències. "Es tracta de parlar, però de poc més", assenyala a EFE el director de l'Observatori de la Política Xinesa, Xulio Ríos, qui considera que "ningú es fa il·lusions d'un canvi d'estratègia en cadascuna de les parts".

La reunió, que tindrà lloc en els marges de l'APEC a San Francisco, serà la primera en un any entre els dos líders després de la que van mantenir durant unes tres hores el novembre de 2022 a Bali (Indonèsia) durant la cimera del G20.

Gestionar una relació difícil

"Pot haver-hi alleujament relatiu en algun aspecte però no cap reconstrucció de la confiança mútua. Aquest temps va passar, probablement de manera irreversible", sentència Ríos. La guerra comercial i sancions a empreses xineses als EUA, les tensions en l'Estret de Taiwan i la Mar de la Xina Meridional o la creixent proximitat de la Xina a Rússia malgrat que la invasió d'Ucraïna han estat alguns dels assumptes que en els últims anys han aprofundit la bretxa entre Pequín i Washington.

També ho veu així Amy P. Celico, codirectora del programa d'Àsia a l'Albright Stonebridge Group, qui no creu que "ningú esperi que aquesta reunió millori les relacions entre els Estats Units i la Xina" però sí "que condueixi a una major estabilitat en la gestió d'una relació molt difícil".

"Hauríem de tenir baixes expectatives sobre una reunió que té com a objectiu continuar aquest procés de gestionar la competència estratègica dintre d'uns certs límits", considera al seu torn en declaracions a EFE Rick Waters, fins al juny passat sotssecretari adjunt del Departament d'Estat per a la Xina i Taiwan.

Un senyal a la resta del món

Encara que no esperin grans titulars ni un mitigament immediat, els analistes sí que creuen que la trobada servirà almenys per enviar un senyal positiu a la comunitat internacional que les dues majors economies del món estan tractant d'alleugerir tensions.

Celico destaca les nombroses anades i vingudes d'alts càrrecs de tots dos governs en els últims mesos per dialogar, fet que a diferència de la reunió de Bali, amb la relació sota mínims, fa que els líders arribin a la trobada de San Francisco amb una "visió realista i clara d'on poden i no fer progressos".

Sobre la taula, tots els temes que han enquistat la relació en els últims temps i sobretot Taiwan, assumpte especialment sensible per a la Xina i on se celebraran el gener de 2024. Unes eleccions presidencials que determinaran el rumb de les relacions entre tots dos costats de l'Estret de Formosa.

L'abundància de temes, no obstant això, contrasta amb els comptats acords que esperen els experts.

Molts temes, pocs acords

Bloomberg informa que Biden i Xi anunciaran un acord pel qual la Xina multiplicarà la seva lluita contra la fabricació i exportació de fentanil, un dels temes candents en la relació.

Més complicat serà aconseguir pactes sobre Taiwan o les topades en la Mar de la Xina Meridional, on Pequín i diversos països de la regió mantenen disputes territorials, o sobre els conflictes d'Ucraïna i Orient Mitjà, on les dues potències aspiren a rebaixar les tensions, però, han tancat files amb fronts oposats.

"Amb les eleccions a Taiwan molt a la vora és fonamental que aquest diàleg es parapeti de forma molt sòlida conjurant-se davant una hipotètica crisi que pogués arribar a ser major que la viscuda l'agost de 2022 amb la visita de Nancy Pelosi a Taipei", indica Ríos.

Per Rick Waters, "qualsevol acord que es faci o el to que surti de la reunió serà posat a prova en el futur pròxim, en les eleccions a Taiwan, la competència tecnològica i eventualment en les mateixes eleccions dels Estats Units".

L'ombra electoral

La cita estarà marcada també per la proximitat dels comicis presidencials als EUA el 2024, en els quals Biden aspira a una reelecció que pot veure's perjudicada per qualsevol concessió que faci a Pequín.

"Sabem que la relació entre els Estats Units i la Xina estarà plena de tensions el 2024", assevera Celico, qui recorda que la competència amb el gegant asiàtic serà "un tema candent" en la campanya i anticipa un Biden previngut "per a no alienar a un electorat encara molt sensible sobre els efectes de la globalització".

Aquesta postura farà, per als analistes, que Xi no pugui portar a bon port qualsevol intent que Washington suavitzi o elimini les sancions que pesen sobre empreses o particulars xinesos en nom de la seguretat nacional estatunidenca.

"Els EUA ha deixat clar que té interès en la cimera, però també que això no vol dir que no continuï assetjant la Xina en matèria tecnològica o d'inversions, de seguretat o estratègiques. La rivalitat amb la Xina és l'eix de la política exterior de Biden: això no canviarà i Xi no abaixarà el cap", sentència Xulio Ríos.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —