Les ciutats respiren un aire més pur que mai - Diari de Barcelona
DESCONTAMINATS
Les ciutats respiren un aire més pur que mai
La Barcelona confinada del mes d’abril ha registrat mínims històrics de contaminació des que hi ha dades registrades
Algunes de les mesures de confinament, com ara la limitació del trànsit i les restriccions de mobilitat per frenar la pandèmia, tenen, malgrat la crisi, un gran beneficiari arreu del món: el medi ambient. Això s’ha notat més a les ciutats, on la disminució dels gasos contaminants a l’atmosfera ha deixat imatges inèdites: cel clar, aigües cristal·lines… Barcelona ha estat una d'aquestes ciutats.
L'abril va ser el primer mes sencer de confinament total a Barcelona. Resultat? La contaminació ha tingut la baixada més notable de les últimes dècades. La causa d'aquesta disminució tan dràstica ha estat l’estricta i continuada limitació al trànsit i a la mobilitat, però també a d’altres activitats, com ara la industrial i la portuària. A més, el temps, amb diversos dies de pluja abundant i vents forts a l’abril, han afavorit la dispersió de la contaminació. De fet, els experts asseguren que és, amb diferència, el registre més baix d’un mes d’abril des que hi ha dades. Altres ciutats catalanes com ara Amposta, Reus, Igualada, Terrassa, Girona o Granollers presenten la mateixa tendència, tal com recullen les dades del Departament de Territori i Sotenibilitat.
Acaba un mes d'abril amb mínims històrics de contaminació, especialment al NO2, però fins i tot a les partícules PM10. Consulteu-ho en detall aquí: https://t.co/yAdC7LcTr4 pic.twitter.com/cFcn5tq3P8
— Contaminació a Barcelona (@contaminaciobcn) May 3, 2020
El mateix passa a les ciutats d’arreu de l’Estat, on la contaminació es va reduir un 58% de mitjana entre el 14 de març i el 30 d’abril, segons un informe d’Ecologistes en Acció. Recollint dades oficials de 26 ciutats espanyoles, l’estudi ha demostrat que la reducció dràstica del trànsit s’ha traduït en una millora sense precedents de la qualitat de l’aire. Vegeu aquestes dues imatges, que comparen el mateix període (del 15 de març al 28 d'abril) entre l'any 2019 i l'any 2020.
Contaminació per NO2 a Espanya. Foto: Ecologistes en Acció
De fet, els nivells de pol·lució d’aquestes setmanes són els més baixos de les últimes dècades. Les dades recollides estan molt per sota dels límits legals i les recomanacions de l’OMS, mentre que en dies de tràfic normal les ciutats superaven el llindar de l’OMS dia sí i dia també.
La confederació d’ecologistes espanyols també apunta que les precipitacions i la inestabilitat climàtica pròpies de la primavera haurien contribuït a millorar la qualitat de l'aire, ja que ha estat un març humit i un abril amb pluges.
La contaminació també es redueix a Europa i al món sencer
Pel que fa a Europa, durant els mesos de març i abril, coincidint amb un confinament a gairebé tots els països, les principals ciutats del sud i del nord d’Europa, com París, Milà, Roma, Londres, Brussel·les o Frankfurt, també han vist reduir la contaminació al voltant d’un 50% menys respecte el mateix període de l’any passat, segons els satèl·lits de l’Agència Espacial Europea.
Further analyses of @CopernicusEU #Sentinel5P data made by @KNMI show that NO2 concentrations remain low as Europeans stay at home: #Madrid, #Milan and #Rome saw decreases of around 45%, while #Paris saw a dramatic drop of 54%.
— ESA EarthObservation (@ESA_EO) April 16, 2020
More: https://t.co/qiQjKFwv0J#COVID19 #Quarantine pic.twitter.com/YkfQn9IUxI
Pel que fa a la resta del món, la dinàmica de baixades en picat de la contaminació es repeteix; des de Nova Delhi, fins a Los Angeles, Wuhan, Seül o Ciutat de Mèxic, entre molts d’altres. Un dels casos que més crida l’antenció és el de la Xina:
Paradoxalment, l'aturada de l’activitat humana per frenar una crisi sanitària mundial té un efecte positiu en la salut del planeta i, sobretot, en l’aire que respirem. Ara bé, alguns experts ja adverteixen que la sortida d’aquesta situació podria conduir a un augment de la contaminació atmosfèrica igual o pitjor que la d’abans. Per això, aquesta ocasió es presenta com una oportunitat única per repensar la tradicional normalització de la contaminació a les ciutats, els llocs que acumulen la gran part de població mundial.