María Pombo i el seu home, Pablo Castellano
María Pombo i el seu home, Pablo Castellano
Publicat el 17 de maig 2023

Vet aquí que, en aquell temps, quan les bèsties parlaven i les persones callaven, una princesa... “A la meva escola venien princeses de l’Aràbia Saudita. Quan va sortir Élite, tant jo com els meus amics vam dir 'Anda, que guay! Una sèrie sobre un cole com el nostre'. Però quan la vam veure, vam pensar ‘Què és això? Això no és res. És classe mitjana-alta de Pozuelo. No tenen ni idea del que estan parlant’”, explica Fran de Solas, tiktoker. “La realitat sempre supera la ficció”, diu. 

Del mite al logos

“Quan vaig començar a TikTok, ningú parlava d’això. De tota la vida, a la gent l'ha meravellat els diners, la classe alta, les marques, la vida elitista, la jet set… És una mena de fascinació per allò aspiracional. Però, fins fa poc, no estava ben vist parlar-ho des de dins cap a fora. No es mostrava, no s’exposava”. De Solas, per a qui els bitllets grocs o púrpura no són una llegenda urbana, va voler explicar a les xarxes socials quina és la veritat que hi ha darrere d’obres de ficció com Élite o Gossip Girl, darrere dels contes de princesa. 

Des que ell va donar el tret de sortida, els rich kids, en totes les seves variants, són tendència a TikTok. “Com passa amb les tribus urbanes, hi ha diferents tipus de rich kids a cada país. A l’Argentina, hi són les milipilis i els niños linos. A Espanya, els cayetanos”, destaca el creador de contingut al DdB. Cada una d’aquestes subcategories té una estètica concreta, un estil de vida específic i en alguns casos, fins i tot, una ideologia predominant. 

Les cayetanas i cayetanos

“Todos mis amigos se llaman cayetanos, zapatillas Pompeii, alguno tiene barco”, cantava Carolina Durante, retratant amb to de burla la classe alta espanyola. Ells, sabates Pompeii. Elles, Converse o Golden Goose. Sempre ben uniformats: “A les cayetanas, se les reconeix pels pantalons de campana i, a l’estiu, pels seus vestits de flors”, assegura De Soles. Aposten, explica, per marques nacionals com Renatta, Brownie, Zadig o Scalpers. 

El tiktoker afegeix, a més, que és “una estètica per passar desapercebut”. “Són marques espanyoles bastant assequibles. Potser porten algun element de dissenyador,” —dubta— “però no és habitual, perquè a Espanya el luxe no està superacceptat”. Posa d’exemple a Zadig&Voltaire, la marca de bosses de mà insígnia de les cayetanas, que “tot i que puja una miqueta de preu, no és una marca cara”. 

Com a anècdota personal, De Solas afegeix, en relació amb aquest tema, que a Madrid ell ha conegut famílies “amb molts diners” que, per no cridar l’atenció, portaven cotxes com el Nissan Qashqai per anar a casa de Dron (sí, també hi ha música cayetana). En canvi, a Marbella, on es respira un ambient més internacional, “el Porsche Cayenne és el cotxe de les nannies”. 

@roxanazurdo

Jajaja reclamacion cayetana

♬ sonido original - RoxanaZurdo

El cas espanyol, d’altra banda, és excepcional perquè l’estètica es troba associada a una ideologia molt concreta. Parlant clar i català: els cayetanos i cayetanes són votants del PP. “Polseres amb banderes d’Espanya, bous, misa… No m’imagino així cap rich kid -nen ric- d’un altre país. Les milipilis, per exemple, són força trencadores” indica el tiktoker

@weeddi_

IG// weeddi_💕✨

♬ sonido original - weeddi_🔥

Niños linos i milipilis

Els niños linos i les milipilis són nadius de l'Argentina. Els niños linos, més semblants als cayetanos, aposten per una estètica simple i minimalista. Prefereixen teixits naturals com el lli i colors clarets. Les milipilis, en canvi, són més modernes. “Vesteixen roba ajustada, ensenyen més la pell. S'inspiren en l’estètica de festivals com el Lollapalooza i porten un rotllo alternatiu, futurista, techno”, ens explica Fran De Solas.

@orianabarquet #pegar un video de @basycojerez #greenscreen ♬ MERCHO (feat. Nico Valdi) - LiL CaKe & Migrantes
@candekol0 NIÑA/O LINO 🤍✨ #greenscreen #tendencia #ropa #niñalino #lino #cleanlook #moda ♬ sonido original - candela

Pel que fa al maquillatge, tant les niñas linos com les cayetanas aposten per un maquillatge molt natural. Les espanyoles María Pombo o Roxana Zurdo en són un exemple. “Les cayetanas he vist que no se saben maquillar molt. No sé si és perquè solen ser molt joves”, rumia l’expert en la matèria. Les milipilis, en canvi, assenyala que són més transgressores i juguen, per exemple, amb ombres o delineats gràfics. 

Els pijos

Així mateix, Fran De Solas remarca al Ddb que hi ha una quarta subcategoria, “la gran oblidada” i la seva preferida, els pijos. Abans, aquest era un terme ofensiu. Ara, en canvi, serveix per autodefinir-se: “passa el mateix amb el mot maricón”. “Es prenen la moda de manera més seriosa. Sento que les cayetanas o les milipilis van totes iguals. Als pijos, en canvi, els hi agrada la moda, arrisquen, segueixen un ventall més ampli de tendències”, explica. 

Cayetanas, niños linos o milipilis són tendències nacionals, estils molt localitzats, que regnen dins de les fronteres espanyoles o argentines. Els pijos, per contra, són un fenomen internacional que es replica en tots els països, el fenomen Gossip Girl. Prefereixen Sant Tropetz a Les Balears, Cartier o Jimmy Choo a Renatta and Go o Brownie. “És poc probable que una espanyola que emigri acabi adoptant un estil cayetano”, diu De Solas, posant com a exemple a la creadora de continguts Alexandra Pereira, que ara viu a Dubai.

@alexandrapereira Preparándome para la apertura de la nueva tienda Louis Vuitton en Marbella y mi look es……✨ #GRWM #louisvuitton #style #mystyle ♬ original sound - Alexandra

El tiktoker conclou, però, recordant que “qualsevol de les estètiques de les quals parla, tot i que neixen en classes socials altes, es poden adaptar a tots els pressupostos. No necessàriament has de ser ric per sentir-te milipili o cayetana, per tenir aquest vibe, per emanar aquesta energia”. Ho has de ser, però, per estudiar a ICADE o sopar a Nobu

@frandsolas Volvemos con “who are you wearing?” En ICADE. He de decir que esperaba más chicos españoles en el vídeo pero eran muy vergonzosos #icade #richkids #cayetanos #cayetanas #zadig #moda #outfits #oldmoney #madrid #estudiantes ♬ Succession Main Theme (From "" Succession"") - Geek Music

I vet aquí un gat, i vet aquí un gos, que aquest conte de princeses ja s’ha acabat. X.O.X.O, Gossip Girl.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —