- entrevistes -
Per Pau Saiz
Publicat el 01 de febrer 2024

Clàudia Malagelada (Sant Feliu de Llobregat, 2007) està vivint un somni del qual no vol despertar-se. Amb només 16 anys està nominada als premis Gaudí i Goya a actriu revelació gràcies al seu debut a la interpretació donant vida a la Mila adolescent a Creatura, estrenada el setembre passat. La seva maduresa i naturalitat van captivar milers de pantalles i l’han impulsat a aterrar a les catifes més altes del cinema català i espanyol. 

Malagelada estudia al Conservatori Professional de Dansa de l’Institut del Teatre i confessa que malgrat que la fama vol acabar la seva formació, però sobretot, continuar aprenent en el nou món que ha descobert: la interpretació. Tanmateix, la seva arribada a aquest camp es va produir per un cop de sort, va presentar-se al càsting de la pel·lícula per un anunci a Instagram

Creatura, que ja va ser guardonada el mes de maig com a millor film europeu de la Quinzena de Cineastes de Canes, tracta el cos femení i el desig sexual com a estigma sobre la Mila. La protagonista principal, també interpretada per la directora del film Elena Martín, pateix bloqueig emocional. El rodatge i el suport de Martín han estat claus perquè l’actriu hagi viscut un procés de creixement personal i poder haver desbloquejat preguntes i tabús.

 

Com portes haver estat nominada als premis Gaudí i Goya? Estàs vivint un somni?  
Estic emocionada i contenta, amb ganes de la gala. Intento gaudir al màxim els dies previs, que també són un procés una mica llarg, i van des que saps que estàs nominada fins al dia dels premis. 

D’on va sorgir la idea de presentar-se al càsting? Va ser difícil interpretar quan mai ho havies fet? 


Gairebé no tens formació en aquest camp. Creus que fixar-te en alguns referents pot intoxicar el teu estil? 
Hi ha persones que em diuen que m’he de formar, i a mi m’encantaria per poder fer això sense la necessitat d’estar treballant. També n’hi ha d’altres que em comenten que hi ha molts perfils d’actors que el factor especial és la innocència de no saber el que estàs fent o anar-ho descobrint amb un personatge que és el que interpretaràs. Estic en una línia que no sé què fer, però crec que m’acabaré apuntant els dissabtes a fer teatre perquè això d’interpretar a algú i posar-te en el paper d’alguna altra persona amb els seus pensaments i les seves idees m’agrada moltíssim. No puc esperar a trobar feina, necessito fer-ho més sovint. 


"M'agrada moltíssim poder interpretar i posar-me en el paper d'alguna altra persona amb els seus pensaments i idees" 


Et va costar interpretar a la Mila adolescent? És molt diferent de la teva vida? 


Creatura t’ha ajudat a reflexionar sobre el desig de la dona? Creus que només és apreciada com un objecte que és admirat? 
Plenament, en tots els aspectes. Parlo amb les meves amigues que el tipus de conversa que hem anat tenint ha evolucionat molt de cop a través de la pel·lícula, però també el meu discurs intern de com jo ho he viscut parlant amb l’Elena sobre les seves experiències i les meves. Des que vaig fer els càstings fins ara considero que he passat per un recorregut en el qual he estat moltíssimes persones diferents i he canviat. Moltes preguntes i pensaments els he anat desbloquejant, ja que abans del rodatge no els tenia. Ha estat un canvi de xip i de maduresa. 

Al film veiem com les vivències infantils o adolescents són una motxilla que duem per tota la vida. Gràcies al curt has pogut reflexionar sobre algun moment del passat? 


Un altre element central de l’obra és la relació de la Mila amb els seus pares. S’entenen moltes situacions a partir d’aquest lligam? Quina és la teva?
Els records de la Mila es basen en la figura del pare, de la mare no té memòria. A partir d’aquí moltes famílies es van sentir interpel·lades i identificades amb aquest tipus de relació. Amb la meva família tinc una relació molt maca. La pel·lícula m’ha ensenyat la conversa que les mares tenen amb les seves filles, on els diuen d’anar amb precaució amb la seva sexualitat i els adverteixen com funciona la gent dins d’aquest món.  


"S'ha de tractar la sexualitat sense cap mena de repressió tant per la comoditat dels adults com dels nens" 


Tens la sensació que els adolescents no reben una bona educació sexual? 


Com valores haver rodat amb grans professionals com l’Elena Martín o l’Oriol Pla?
Tenir uns referents tan grans a part de sentir-me molt agraïda fa que també pugui aprendre d’ells, com la Clara Segura. El mínim feedback intentava xuclar-lo per anar-me formant a la meva manera. Amb l’Elena hem tingut una relació bonica des del principi. No sabia com agrair-li tot i vaig decidir fer-li un diari perquè m’agrada escriure, i en comptes d’escriure un diari com la Clàudia, vaig pensar a escriure’l com la Mila en concordança amb les escenes que hi havia a la pel·lícula. Va ser la manera d’entregar-li tot el que havia significat la Mila per a mi. Va ser com viure al complet un personatge, poder-te ficar a fons. 

De quina manera gestiones la fama a una edat tan curta? Aterrar en aquest món t’ha canviat la vida? 


És difícil estudiar i ser una actriu emergent a la vegada?
Al principi ho duia molt bé. El rodatge va coincidir amb l’estiu i em va anar genial. Vaig tornar el setembre i vaig començar el meu curs a 4t d’ESO i el vaig poder dur amb molta calma. Ara ja he entrat a primer de batxillerat i el mètode de treball és molt diferent, més autònom, estic més enfeinada i les tardes les tinc ocupades perquè estic al conservatori. Em falta temps, sobretot amb totes les preparacions dels premis: proves de vestuari, moments de fotografies, anar a Madrid i tornar. M’estic intentant explotar al màxim per tampoc saltar-me classes d’institut. Per tant, esprémer al màxim el temps per no perdre’m res i estar en tot. En alguns moments pot ser una mica angoixós. 


Clàudia Malagelada a 'Creatura'


"A les escoles s'explica molt poc què és el consentiment i el plaer" 


Què demanes pel futur? 
Vull acabar els meus estudis complets i no haver-ho de deixar. Alhora formar-me potser fent teatre els dissabtes o per experiències, però seguir en aquest món que m’ha fascinat. Vull intentar conèixer-lo al màxim també des d’altres punts de vista, altres feines i personatges. Tinc moltes ganes d’investigar i intentar continuar fent això que m’ha agradat tant des de l’inici. 

Finalment, l'actriu no s'ha resistit a contestar les 10 preguntes del Diari de Barcelona

@diaridebarcelona Les 10 preguntes del Diari de Barcelona a Clàudia Malagelada (@claudiiiiiiiii), nominada als premis Gaudí i Goya a actriu revelació #premisgaudí #premiosgoya #creatura #fyp #actriu #barcelona ♬ sonido original - diaridebarcelona
— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —