Viva Magenta
Publicat el 30 de desembre 2022

Verde que te quiero verde de Federico García Lorca, el vermell Ferrari, el personatge Tristesa d'Inside Out o la identificació de la vocal "i" amb el groc. Els colors tenen el poder d'evocar sentiments, emocions i sensacions passades, però també d'imaginar universos i projectes futurs. Les connotacions de cada color poden fer que s'entengui millor un concepte, o per contra, que es malinterpreti.

Pantone, la marca de colors més famosa del món, és l'encarregada de materialitzar el futur cada any. El Color of the Year inspira els valors que es volen assolir per tal de crear una societat millor any rere any. Tot i que pugui semblar que el color no té cap importància a les nostres vides, Pantone troba la síntesi de les aspiracions mundials en un color.

El Color of the Year 2023 és el Viva Magenta, identificat amb el codi 18-1750 del seu catàleg. Segons Elley Cheng, la vicepresidenta i general manager de Pantone, "uneix la calidesa del món natural amb les possibilitats infinites de l'espai digital". Així doncs, el Viva Magenta representa la bisagra entre el món real i el metavers.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by PANTONE (@pantone)


El missatge rere un color

Per la ideació d'aquest color, com explica Tati Pastukhova, la cofundadora i directora executiva d'Artechouse, entitat col·laboradora de Pantone, "es volia expressar l'energia, el coratge, l'optimisme i l'alegria". S'ha arribat a un color on "l'experimentació i l'expressió d'un mateix sense límits" prenen una importància fonamental.

Un altre concepte vinculat al Viva Magenta és l'estreta relació entre el que és sintètic i el que és orgànic, que suposa una síntesi perfecta en el Color of the Year 2023. La intel·ligència artificial s'ha tornat una eina imprescindible en els últims anys per imaginar el futur i per generar-lo, i ha estat un element que s'ha fet valdre en l'elecció del Viva Magenta.

Per la vicepresidenta del Pantone Color Institute, Laurie Pressman, "com el món virtual està esdevenint una part més prominent del nostre dia a dia, vam buscar la inspiració a la natura i en el que és real", per tal d'unir els dos mons. En aquesta línia, la inspiració prové de la cotxinilla de la figuera de moro (cochineal en anglès), un insecte del qual se'n deriva de forma natural el color carmí. Per tant, el Viva Magenta ens fa reconnectar amb la "matèria original". 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by PANTONE (@pantone)


La inclusió també és fonamental per explicar el Viva Magenta. Les barreres de gènere s'han tombat per donar lloc a un espectre únic on tothom és benvingut. Segons José Manuel Fernández, el director creatiu d'estudioestudio, un estudi d'interiorisme de Barcelona, "el Viva Magenta no té un gènere molt concret, perquè no és rosa, que s'ha adjudicat de manera molt injusta al gènere femení".

En relació amb això, per Pressman, "la convencionalitat és que vivim en una situació de no convencionalitat", i d'aquí rau la decisió d'escollir un color tan versàtil, que evoca al "dinamisme i l'experimentació". La diversitat d'expressions de la identitat i l'orientació sexual donen empenta al Viva Magenta per explorar sense límits.

Eleccions difícils

Per una banda, el nom del color és "importantíssim", ja que "ha de ser capaç d'evocar i fer imaginar el color i el missatge que es vol fer arribar", segons diu Pressman al DdB. Fernández comenta que "és una elecció de nom molt intel·ligent", perquè es dona una idea de "celebració i de crit a l'alegria".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by PANTONE (@pantone)


Per altra banda, la imatge que s'escull per representar el Color of the Year "ha de posar cos a l'esperit del color", explica Pressman. En el cas del Viva Magenta, es transmet "l'exploració de la relació i les tensions que existeixen entre les noves tecnologies i la creativitat humana".

La intel·ligència artificial va ser l'eina emprada per obtenir aquesta imatge: "És la manifestació visual dels missatges i idees" que vol donar el Viva Magenta. El fet que la imatge sorgeixi d'un procés que incorpora la IA fa que s'amplifiqui el missatge de "camí cap al nou món", que s'anomena magentaverse.

De la moda al món, i viceversa

"Pantone és l'entitat més reconeguda en l'àmbit del color", reconeix Jaume Vidiella, que és estilista i el director de l'Escola de Disseny EATM, que pertany a l'ESDI. El color és la base a partir de la qual es fonamenta la moda i les tendències que es porten, no només a les passarel·les de les marques més famoses, sinó també a les botigues de moda low cost.

La col·lecció Pink PP de Valentino Tardor/Hivern 2022-2023 proposava looks monocolors del mateix to de rosa, element que ha servit d'inspiració per al Color of the Year de Pantone per aquest 2023: "És la desfilada que en l'àmbit cromàtic ha estat més influent de la temporada", comenta Vidiella. Aquesta presentació del rosa ha fet que la gamma de roses en general siguin tendència, culminant amb el Viva Magenta de Pantone.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Valentino (@maisonvalentino)


"L'èxit mediàtic" del pink de Valentino va alimentar Pantone en l'elecció del Viva Magenta, segons Vidiella; però també Pantone, amb l'elecció d'un color de la gamma cromàtica dels roses vermellosos "certifica" la tendència del moment.

Cada any canvia el Color of the Year de Pantone, de vegades amb transicions molt extremes, i el sistema ha d'incorporar-los per substituir el de l'any anterior. "Les modes venen per tenir una durada, però el negoci està basat a rebutjar unes idees que estaven vigents per acceptar-ne unes altres de noves, ja sigui per avorriment, per necessitat vital de canvi, perquè connecta artísticament amb altres sensibilitats...", explica l'estilista.

La presència del Viva Magenta als looks de Vidiella pot prendre dues direccions: o bé seguint els passos de Valentino i aplicar-se en un total color look, o bé optar per fer-lo servir en tocs de color, com es farà servir en la moda de carrer.

De la brotxa al món, i viceversa

"Com bé diu el nom de la meva escola, jo soc partidària de fer servir tots els colors", assegura Arantza Mulas, la directora de Colors-Up, una escola de maquillatge professional, que rebutja la imposició d'un color determinat per l'èxit momentani que hagi aconseguit gràcies a ser el Color of the Year 2023 de Pantone. No obstant això, a Mulas li agrada "tenir referències i tenir-les en compte en els projectes, a condició que vagin en concordança amb la meva filosofia de negoci".

Com hi ha tants estils de maquillatge, "és molt difícil crear una única tendència, estem en un moment inclusiu tan global que tot val". Mulas, doncs, critica les barreres de gènere que hi ha imposades sobre el món del maquillatge aprofitant que Pantone ha escollit el Viva Magenta i el missatge que carrega al darrere: "És molt fàcil que un home porti un color magenta, que el porti una dona i que el porti qualsevol persona sense cap connotació de res; és maquillatge, després cadascú li donarà una interpretació o una altra segons la seva manera de pensar".


"Els resultats del maquillatge no deixen de ser la unió i la fusió de diferents colors per aconseguir un objectiu", dictamina la maquilladora. Per tant, deixa clar que el color també és una entitat mutable i que no té límits. Es pot concebre el magenta en molts sentits dins d'un projecte: "Als llavis, als pòmuls o als ulls", i dependrà de les tècniques que s'emprin s'aconseguirà un acabat més elegant o més cridaner.

Geogràficament parlant, el color en el maquillatge té diferències. Per exemple, i segons Mulas, "a Catalunya, les dones se solen maquillar amb tons ocres-terres, i algun to rosa però molt tènue". En canvi, "els magentes es mouen més per la moda, són més radicals, es fan servir més per sessions de fotos, per editorials, per passarel·les". Tot i això, el magenta és un color que ja es feia servir d'abans i amb normalitat en el món del maquillatge, no és una novetat que sorprengués molt.

De dins cap a fora, i viceversa

"El Viva Magenta pot aconseguir que el teu projecte tingui més visibilitat, que estigui més en tendència que si esculls un altre color", sentencia José Manuel Fernández, d'estudioestudio. Fent-lo servir en accents com "teixits, peces d'estilisme", en petits tocs que aportin harmonia a l'espai, és la intenció de la proposta de Pantone pel que fa als dissenyadors d'interior, juntament amb l'aplicació de la seva gamma de colors.

Si bé és cert que les feines del món de la moda i del maquillatge han d'obeir a uns patrons d'immediatesa, l'interiorisme i la decoració tenen una duració més llarga. Comprometre's amb un únic color significaria que no tardaria a quedar obsolet, cosa a evitar. És per això que el Color of the Year "no canvia l'estil ni la manera d'actuar, però sí que serveix per fer accents que donin el toc especial". Segons Fernández, el toc de contemporaneïtat.

Aquests últims dos anys, els Colors of the Year han estat més "vibrants", comenta, i això té relació amb el moment en què estem vivint, de "postcrisi" de la pandèmia de la covid. El missatge que expliquen els colors i la vinculació amb les problemàtiques socials expliquen, en part, l'èxit de Pantone.

Tot i això, la tendència es mou "cap al minimalisme formal, cap a formes arrodonides, on el color i el monocolor generen un punt molt important, amb el vintage i l'estil industrial". Per això són rellevants els tocs de color que proposa Fernández.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by PANTONE (@pantone)


La creació d'una tendència

El Pantone Color Institute va crear el Color of the Year l'any 1999 "per ajuntar la comunitat del disseny amb la indústria del color", segons Pressman. "Volíem subratllar com allò que està present a la cultura global és expressada i reflectida mitjançant el llenguatge del color, i aquest procés és igual ara que el 1999", assegura Pressman.

Per fer una bona selecció cada any, l'equip global d'experts del Pantone Color Institute busquen les noves influències cromàtiques. Això pot incloure la indústria de l'entreteniment, col·leccions de nous artistes, la moda, totes les àrees del disseny, nous modes de vida... Les influències també poden provenir de noves tecnologies, materials, textures i impactes del color, les xarxes socials o esdeveniments esportius que capten l'atenció de tot el món. "Per exemple, fa 15 anys la tecnologia no tenia tanta importància com ara.", comenta Pressman.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by PANTONE (@pantone)


Es tracta d’una “llarga, continuada i fluida conversa entre un grup d’interessats en el color”, segons Pressman. És a dir, tots els membres de l’equip del Pantone Color Institute, que es dediquen a diverses disciplines i són de llocs geogràfics diferents, arriben a un consens. Com que la premissa és que reflecteixi allò que està passant a la cultura global, moltes de les observacions són similars. 

 

 

 

 

 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —