“Com us podem demanar que no tingueu 'burn-out' acadèmic quan el problema universitari és estructural?” - Diari de Barcelona

Parlem de salut mental, un tema molt candent avui dia, sobretot entre els joves. És per això que avui s’ha presentat la col·laboració entre la Fundació Joia i el Diari de Barcelona en el marc del programa Ocell de Foc a la Universitat Pompeu Fabra, on s’ha parlat de salut mental i malestar emocional entre els joves. El DdB forma part del programa al nucli de Sant Martí.
Ocell de Foc és un projecte que té l'objectiu d'oferir atenció a joves d'entre 16 i 30 anys amb problemes de salut mental, però també treballa en la prevenció. La iniciativa té un abast nacional, i es col·labora amb diferents organitzacions per millorar l’autonomia personal dels joves i facilitar la construcció d'una vida independent i de qualitat.
Hem parlat amb en Jordi Formiguera, coordinador del projecte, per a què pugui explicar-nos-ho directament. Fa 15 anys que treballa en l'àmbit de la salut mental a la Fundació Joia i actualment és Cap d'Àrea d'Inserció Laboral de Joves de l'entitat.
A la xerrada també s’ha pogut comptar amb la presència de dues psicòlogues, Maria de Juan-Creix i Irene Dacal, que han introduït algunes de les qüestions més problemàtiques a través de casos reals. Hem mantingut una conversa elles de la fundació Joia per acabar de concretar els punts que han mencionat a la presentació del programa Ocell de Foc.
El problema de l’esgotament mental entre els joves és estructural perquè vivim en una societat on “el problema universitari és estructural” i “molts cops venim esgotats d’estudis previs”. Com podem fer per intentar prevenir el burn-out i tirar endavant per sortir de l’estat de “viure en mode automàtic”? Les professionals han compartit la seva visió a través del nostre pòdcast.


