Fotografia del festival d'arts digitals MIRA Festival. (XARLENE)
Fotografia del festival d'arts digitals MIRA Festival. (XARLENE)
Publicat el 10 de novembre 2021

MIRA Festival ¤ SON Estrella Galicia, el festival d'arts digitals de Barcelona, celebra la seva 10a edició de l'11 al 13 de novembre. El festival ocuparà la nit inaugural l'11 de novembre al Centre d'Arts Digitals IDEAL, els dies 12 i 13 tindrà lloc a Fabra i Coats - Fàbrica de Creació, i la fi de la festa serà la nit del 13 de novembre a la Sala Razzmatazz. MIRA 2021 ha programat activitats al voltant de les arts digitals com xous audiovisuals, concerts en directe, sessions de DJ, projeccions immersives i l'exposició més gran d'art digital a l'aire lliure per tota la ciutat. 

Vídeo anunciant la programació del festival MIRA 2021

11 de novembre, a l'IDEAL

El MIRA 2021 s'inaugura el dijous 11 de novembre a la sala immersiva de l'IDEAL. El festival, en col·laboració amb el Festival Urbà d'Art Digital de Madrid (MMMAD), presentarà dues projeccions de 360 graus a les 21h. La primera és l'artista Natalia Stuyk, que presenta “I Believe You Into Being”, un poema escrit per intel·ligència artificial sobre l'origen de la consciència humana amb referències a la teoria del caos, autòmats cel·lulars i les xarxes –digitals i físiques– que ens uneixen.

La segona projecció és de l'artista visual Theo Triantafyllidis en col·laboració amb el músic experimental Sun Araw, que projectaran “VHW7”, una experiència immersiva inspirada en el planetoide VHW7 i que permet descobrir fenòmens planetaris estranys. 


 Theo Triantafyllidis i Sun Araw presenten "VHW7"

El MIRA 2021 porta, aquest any, una novetat. Durant la nit inaugural del festival també s'exhibiran les obres de l'exposició “10 segundos, 10 artistas” adaptades a l'espai immersiu d'IDEAL. Per a aquesta projecció, el MIRA Digital Arts Festival, l'empresa de publicitat exterior Clear Channel i el MMMAD col·laboren per transformar en dispositius culturals 64 pantalles exteriors situades a punts estratègics de Barcelona. Es tracta de l'exposició urbana més gran d'art digital a l'aire lliure.

L'exposició estarà formada per 10 obres de deu segons de durada cadascuna, d'una desena d'artistes digitals emergents vinculats a la ciutat de Barcelona. Les obres es podran veure per tota la ciutat, durant les 24 hores del dia, de l'11 al 21 de novembre del 2021. Les obres reflexionaran sobre la identitat, les relacions, l'existència, el cos, l'ecologia, les lleis físiques o la ciutat. Aquest esdeveniment no està inclòs a l'abonament del festival i té una entrada a part, a la venda a la web d'IDEAL

12 de novembre, a Fabra i Coats - Fàbrica de Creació

Per a la segona jornada del festival, el MIRA 2021 es trasllada a l'espai de Fabra i Coats. Tant el segon com el tercer dia, el festival s'inicia a les 17.30 i acaba a la 1 de la matinada. El 12 de novembre, la jornada compta amb 7 actuacions o projeccions diferents, d'una hora de durada cadascuna aproximadament. 

Comença la jove productora catalana Nara is Neus, creadora d'ambients foscos i d'atmosferes melòdiques. El 12 de novembre a les 17.30 estrenarà el nou disc –encara no publicat– i ho farà amb un nou xou audiovisual en col·laboració amb l'artista visual russa Sasha Smirnova.


A les 18.30 és el torn de Sound Earth Legacy, la primera ONG que treballa per preservar el llegat natural sonor de la terra. Ve al MIRA 2021 per presentar el nou xou de la productora Eva Geist amb els visuals de María Torres. El tema central del xou, que estrenaran exclusivament per al festival, és l'aigua, amb sons i visuals gravats especialment per a l'ocasió. 

A les 19.30, el protagonista passarà a ser el músic i compositor americà James Ferraro, que presentarà el xou “Requiem for Recycled Earth”, àlbum que forma part de la sèrie de quatre llançaments titulada “Four Pieces of Mirai” iniciada el 2018 i acabada durant aquest 2021. Consisteix en un xou al voltant de visuals i làsers en què el compositor farà servir un programari desenvolupat per ell mateix, anomenat Dream Seed.

A les 20.40 començarà el xou de DUMA. Aquest col·lectiu, format per Martin Khanja (àlies Lord Spike Heart) i Sam Karugu, neix de l'escena underground de Nairobi. El seu so únic fusiona el hardcore punk i el trash metal amb el breakcore, un soroll industrial cru i nihilista. Després d'editar amb el segell africà Nyege Nyege Tales, ara han tret un nou single amb Sub Pop


A les 21:45 serà el torn de la productora tunisiana Azu Tiwaline. Unint els llaços de la música berber, la cultura dub i la hipnosi techno, Tiwaline ens convida a tornar a centrar-nos en els nostres sentits i en la nostra naturalesa. L'artista presentarà el seu darrer treball inspirat en el so del desert, i ho farà acompanyat dels visuals de l'artista digital berlinès Defasten

La penúltima actuació serà a les 23.05 de la mà del productor canadenc AQUARIAN. La seva música és coneguda per combinar electro, jungle i crim, i al MIRA 2021 presentarà “The Snake that Eats Itself” (Bedouin Records, 2020). Es tracta d'un àlbum amb un equilibri entre l'experimentació i la música de ball, i avançarà material nou que editarà en els mesos vinents. A més a més, el directe anirà acompanyat de material visual de l'artista multidisciplinària Sougwen Chung


La jornada finalitzarà a les 00.15 amb l'última aparició, el xou CSFCMMCAB (sigles de “Correspondències Simbòliques entre Folklore Catòlic i Música Màkina al Casc Antic de Barcelona”), nou projecte de Marc O’Callaghan. Consisteix en un treball de recerca que relaciona la simbologia religiosa catòlica del nucli antic de Barcelona amb la música màquina. Per primera vegada es portarà al directe en un context estrictament club i sense història catòlica físicament present.

13 de novembre, a Fabra i Coats - Fàbrica de Creació

L'endemà, el MIRA 2021 reprèn l'activitat a les 17.30 a la mateixa ubicació. L'actuació inaugural de la jornada serà la de Ylia, figura clau de l'escena electrònica de Barcelona. L'artista oferirà un directe de baixes revolucions i ho farà amb els visuals de Sofía Crespo, artista que treballa amb intel·ligència artificial, reconeixement d'imatges computaritzades i xarxes neuronals. 

A les 18.30 el protagonisme passa a la compositora d'ambient novaiorquesa Ana Roxanne. Presentarà el seu segon àlbum, Because Of a Flower, un treball cuinat durant cinc anys que tracta temes com la identitat de gènere, la bellesa i la crueltat. El xou audiovisual comptarà amb visuals de l'artista i dissenyadora Ritu Ghiya.


A les 19.35 serà el torn del músic i productor Pole, mite de l'IDM i el Dub techno de finals dels 90. Exposarà el seu nou àlbum, Fading (Mute Records, 2020), i ho farà amb l'artista visual i cineasta independent Rainer Kohlberger. Les seves obres es basen principalment en composicions algorísmiques amb una estètica reduccionista influenciada per la planitut, els drons i la interferència.

A les 20.50 s'inicia el xou del músic i productor experimental Maxwell Sterling, que presentarà el seu darrer àlbum Turn Of Phrase (AD93, 2021), considerat com un dels millors discos d'IDM dels darrers anys. Ho farà juntament amb el treball visual de l'artista Stephen McLaughlin.


A les 21.50 el protagonista serà el trio madrileny neo-bakala VVV [Trippin’you]. Amb el seu estil personal que barreja post-punk amb trànsit, presentarà el seu darrer treball a base de sons maquinaris i lletres frenètiques, i ho farà amb un nou xou audiovisual. 

A les 22.50 seguirà l'artista i productor anglès Rian Treanor, que presentarà el seu recent EP anomenat Obstacle Scattering. L'EP està compost per 4 temes units per a la pista de ball. Aquesta vegada, el so rave britànic prendrà forma gràcies a la improvisació performativa d'una ballarina i dels visuals de l'artista Leila Ziu. Un xou audiovisual que dialoga entre el que és absurd i pervers. 

La tercera jornada tanca la presència del festival a Fabra i Coats amb la darrera actuació, a les 23.45. Actuarà la DJ i productora JASSS, la música de la qual es caracteritza per un enfocament visceral de la composició d'avantguarda. Ho farà acompanyada del contingut visual de Razorade, especialment creat per a l'ocasió. Razorade és un artista visual establert a Barcelona, el treball del qual es basa en l'impacte de la sobreestimulació en entorns digitals així com el concepte d'identitat en ells.


13 de novembre, a Sala Razzmatazz

Les actuacions conclouen a la 1 de la matinada a Fabra i Coats, però el festival no s'acaba aquí. A aquesta hora el MIRA 2021 es trasllada a la Sala Razzmatazz per fer la festa de tancament del festival. La festa es divideix en dues sales: a The Loft tindran lloc quatre actuacions de la 1 a les 6 de la matinada, i a Lolita actuaran tres artistes de la 1 a les 5.30. 

The Loft
S'inicia amb la performance d'Annie Hall, una de les productores i DJ d'electrònica de Barcelona amb més projecció internacional. Amb un gust eclèctic, la productora espanyola crea música a tot l'espectre electrònic, des de temes experimentals que porten l'oient a un viatge més complex, fins a temes que porten a la pista de ball. 

A les 2.30 la seguirà Overmono, el duo britànic format pels germans Tom Russell i Ed Russell, també coneguts al circuit electrònic internacional amb els seus àlies com a productors, Tessela i Truss. Presentaran un nou xou audiovisual, inspirat en els sons rave, breakbeat i el tràngol dels 90, acompanyats de visuals de Nilfernandez


A les 3.30 actuarà el productor de música electrònica i DJ ANFS, referent indiscutible de l'escena electrònica de Grècia. Ve al MIRA 2021 per presentar en primícia mundial el seu nou xou audiovisual

A les 4.45 serà el torn del productor barceloní Olaf Blanch. Amb el seu nou projecte, SELTAR, ve a presentar el seu EP Aizkora, entre el rave, el club i el jungle, que consta de quatre temes que demostren el procés evolutiu del productor. Beats ultraprocessats, baixos potents, textures trencades i melodies tallades. Ho farà acompanyat de GTXDEALER, dissenyador i creatiu digital que utilitza gràfics 3D i animació CGI com a mitjà per explorar la creació de noves realitats.

Lolita
A la 1.00, Iro Aka ocuparà la sala Lolita. Es tracta del jove duo català que ha publicat el seu primer disc a Hivern, el segell de John Talabot. La seva música és hipnòtica, experimental, passant per un espectre ampli de tempos, ritmes trencats i inesperats, fluctuant entre l'IDM, el techno, l'ambient i la psicodèlia.

A les 2.30 actuarà Upsammy, un dels grans valors de l'escena d'Amsterdam, resident al mític De School i que ha publicat el seu àlbum de debut amb el segell Dekmantel. Amb un agut sentit per a la melodia cristal·lina i el ritme intricat, la seva música s'inspira en l'electro i la IDM, respirant una certa perpetuïtat i espacialitat, alhora que conserva un toc orgànic com un suau brunzit de la naturalesa digitalitzada.


A les 4.00 tindrà lloc l'última actuació de la mà de la productora de música electrònica i DJ afro portuguesa Nídia. Com a part del segell discogràfic i del col·lectiu artístic Príncipe Discos, ha tingut un paper decisiu, tant com a artista individual com dins de la comunitat, en l'aportació d'una estètica i una ètica inspiradores i progressistes a la infraestructura de la dansa alternativa contemporània a tot el món, i a la cultura del kudur en particular.

Per descarregar el programa del MIRA Festival ¤ SON Estrella Galícia, accedir a: https://mirafestival.com/programa/

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —