Visita institucional a la nova Oficina Tècnica de Venus, oberta per reallotjar els veins de Sant Adrià de Besòs
Per ACN
Publicat el 22 de juny 2022

La diagnosi per reallotjar les quasi 300 famílies afectades per l'enderroc de l'edifici Venus ha començat aquest dimecres amb la posada en marxa de l'Oficina Tècnica que coordinarà tot el procés. Un equip format per arquitectes, advocats i treballadors socials es reunirà amb els veïns per conèixer cas per cas i saber si volen mudar-se a un altre pis, esperar la construcció d'un pis nou al mateix barri de la Mina o bé rebre una indemnització.

L'oficina treballarà amb els residents al bloc Venus i amb les 60 famílies que van ocupar els pisos que s'havien de destinar a un anterior procés de reallotjament. La consellera Violant Cervera i l'alcaldessa Filo Cañete han aplaudit l'estrena de l'oficina. Els veïns, en canvi, s'han mostrat escèptics amb la diagnosi. 

L'Oficina Tècnica de l'edifici Venus l'ha impulsat el Consorci del barri de la Mina, presidit per la consellera de Drets Socials Violant Cervera, que ha assegurat que "comença el final d'una situació que fa anys que hauria d'haver acabat". Cervera ha garantit que l'oficina vetllarà "perquè totes les famílies tinguin la millor sortida possible", tot recordant que es treballarà amb tres opcions bàsiques: reallotjament amb lloguer social a curt termini, disposar d'un pis nou o una indemnització.

La consellera no ha concretat, però, calendaris de tot el procediment. Ha insistit a demanar prudència i "dos o tres mesos" de marge per veure els resultats de la diagnosi que comença ara. Preguntada per la possibilitat de mantenir la data antigament anunciada del 2023 per començar el reallotjament i encarar l'enderroc, Cervera ha evitat confirmar o reconsiderar el calendari. "Desitgem que tot el procés sigui el més ràpid possible", ha recalcat.

En la mateixa línia, l'alcaldessa de Sant Adrià de Besòs, Filo Cañete, ha demanat "positivitzar" l'estrena de l'Oficina Tècnica, malgrat que el procés de reallotjament arriba amb 20 anys de retard. "Hem de veure-ho amb optimisme", ha defensat, si bé s'ha mostrat "perfectament comprensiva" amb l'escepticisme expressat pels veïns.

I és que la representant dels veïns de l'edifici Venus, Paqui Jiménez, ha recordat que els afectats han viscut "moltes caigudes" durant les dues últimes dècades. "Si veiem avançar el procés, potser ens il·lusionem", ha apuntat Jiménez, que ha assegurat que ara observen el treball de la nova oficina "amb precaució".

Pis per pis

La diagnosi que farà l'Oficina Tècnica avaluarà cada pis de forma singular per determinar el futur de cadascuna de les famílies. Segons el Consorci del barri de la Mina, a l'edifici Venus hi viuen unes 240 famílies que reuneixen un miler de persones. Al conjunt de les diferents escales, la casuística és múltiple. "Hi ha propietaris, altres són llogaters, i també hi ha pisos destinats al cultiu de marihuana o a la venda de drogues", ha relatat l'alcaldessa, que ha insistit que la feina se centrarà a parlar amb tots els propietaris.

La intenció és coordinar el treball des de l'Oficina Tècnica, però també amb inspeccions 'in situ', segons ha detallat la directora general de l'entitat Vincle, Marta Eugènia González, responsable de l'oficina. La previsió és concertar cites amb tots els afectats al llarg de tot l'estiu, inclòs l'agost. El contracte de l'Oficina és per a dos anys, prorrogables durant tres més.

A banda dels veïns de l'edifici Venus, els tècnics també avaluaran la situació de les prop de seixanta famílies que ocupen els pisos que antigament es van construir per començar el procés de reallotjament, el qual no va culminar. L'alcaldessa ha precisat que aquests ocupes seran atesos dins de tot el nou procediment "però amb la condició que no regularitzaran la situació als mateixos pisos on viuen ara".

De fet, aquests pisos formaran part de la borsa amb què treballarà l'oficina per oferir un lloguer social a aquelles famílies del Venus que així ho desitgin. Pel que fa a les que prefereixin un pis nou, el Consorci de la Mina només ha apuntat que es treballa amb la construcció de dos edificis, sense detallar quants habitatges es crearan. "Només podem garantir que no serà un bloc de la magnitud de l'edifici Venus, perquè no volem repetir la mateixa història", s'ha limitat a apuntar l'alcaldessa.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —