Quarta dosi
Per ACN
Publicat el 26 de setembre 2022

La quarta dosi contra la covid-19 s'ha començat a administrar aquest dilluns a les persones més vulnerables junt amb la vacuna contra la grip. Les persones que viuen a residències de gent gran i els sanitaris d'aquests centres són els primers a rebre els vaccins, i en breu s'administrarà a la població general major de 80 anys, la qual rebrà un avís a través del seu CAP. Salut estima que aquesta franja d'edat engloba 400.000 persones. Més endavant, la doble vacunació s'adreçarà a les persones d'entre 60 i 80 anys.

Coincidint amb l'administració de les primeres vacunes a la residència Feixa Llarga de l'Hospitalet, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha celebrat que la campanya s'emmarca en la "normalització" de la pandèmia, sense la "necessitat de rapidesa" de les primeres vacunes del 2020. A diferència de la primera campanya "en què calia córrer molt", ha dit, ara es pot desplegar una vacunació "lenta i tranquil·la" a través dels CAPs. El conseller de Salut ha celebrat l'efecte que han tingut les vacunes d'ençà que se'n va administrar la primera, el desembre del 2020. "Clarament la vacunació ha estat gran part de la solució" vers la covid, ha ressaltat Argimon.

També ha precisat que, si hi hagués una nova onada de casos que accelerés els contagis, Salut "té mecanismes i capacitat" per reactivar els grans centres de vacunació. "Però haurien de canviar les directrius europees de vacunació", ha insistit, tot apuntant que també haurien de canviar els criteris marc "i totes les condicions actuals" per ampliar la quarta dosi a la població menor de 60 anys.

Segons el Departament de Salut es preveu que aquesta doble campanya de vacunació acabarà a finals de desembre.

Propers pasos en la campanya de vacunació

El Departament de Salut ha detallat que disposa de 900.000 dosis de la vacuna contra la covid-19, amb previsió de rebre'n fins a 900.000 més aquesta setmana. Aquest dilluns, el Ministeri de Sanitat ha anunciat que n'ha entregat 489.600 a la Delegació del govern espanyol a Catalunya per a què les lliuri a la Generalitat.

Són vacunes bivalents, adaptades a les soques del coronavirus de Wuhan i òmicron. En el cas de les vacunes contra la grip, aquestes són tetravalents, preparades per combatre dues soques de grip A i dues soques de grip B. La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha ressaltat que les vacunes d'aquesta campanya són "d'alta càrrega" per garantir més capacitat de resposta a les persones que tenen més dificultats envers aquestes malalties.

Després de vacunar la població major de 80 anys, la següent i última franja cridada a vacunar-se seran els majors de 60 anys i persones immunodeprimides, amb càncers i patologies greus, problemes cardiovasculars, respiratoris, amb diabetis, obesitat, malalties renals o embarassades. Tots hauran de demanar cita al seu CAP quan s'anunciï l'inici d'aquests col·lectius. Argimon ha recalcat que aquesta quarta dosi de la covid i la vacuna contra la grip no s'adrecen a la població menor de 60 anys sense patologies de risc.

Sanitat distribueix més de 16.000 pastilles Paxlovid

En paral·lel al tractament preventiu, el Ministeri de Sanitat ha fet públic aquest dilluns que recentment ha enviat a Catalunya 16.384 tractaments anticovid Paxlovid, els quals tenen com a objectiu evitar l'empitjorament de la infecció per covid en pacients amb factors de risc. Les pastilles s'han distribuït a Barberà del Vallès, Palau Solità i Plegamans, Polinyà i Castellbisbal.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —