Kazakhstan
Per EFE
Publicat el 07 de gener 2022

El president del Kazakhstan, Kasim-Yomart Tokáyev, ha afirmat avui, durant un discurs a la nació, que ha donat l'ordre expressa de "disparar a matar", sense previ avís, contra els manifestants que estan ocasionant greus disturbis en els últims dies, als quals ha qualificat de "bandits", si ofereixen resistència a les autoritats.

"He donat l'ordre als òrgans de la policia i l'Exèrcit de disparar a matar sense previ avís", ha dit el president, en alertar que no dialogarà "amb bandits armats i preparats, tant locals com estrangers". El mandatari ha assenyalat que "els terroristes continuen danyant la propietat estatal i privada" i "utilitzen les seves armes en contra dels ciutadans".

"Des de l'estranger s'escolten crides a les parts per a dur a terme converses amb la finalitat d'una solució pacífica. Quina ximpleria! Com es pot dialogar amb criminals i assassins?", ha argumentart.

Segons Tokáyev, les accions dels manifestants "han mostrat l'existència d'un pla precís contra les instal·lacions militars, administratives i socials", a més d'"una coordinació precisa de les seves accions, una alta preparació militar i una crueltat animal". "A més dels combatents han actuat especialistes preparats per a dur a terme sabotatges ideològics", ha afegit.

Tokáyev ha aprofitat l'ocasió per a celebrar la ràpida resposta de l'Organització del Tractat de Seguretat Col·lectiva (OTSC), aliança militar que agrupa sis antigues repúbliques soviètiques, i que ha respost afirmativament a la petició de Nur-Sultà d'enviar tropes per a ajudar a solucionar la crisi política en la nació centreasiàtica.

En particular, ha agraït al primer ministre d'Armènia, actualment president pro tempore de l'OTSC, i als presidents de Bielorússia, Kirguizistan i Tadjikistan.

"Dirigeixo especials paraules d'agraïment al president de Rússia, Vladímir Putin. Ha reaccionat molt ràpidament, i sobretot, amb un càlid sentit de companyonia, a la meva sol·licitud", ha afegit.

A més, va expressar paraules d'agraïment als mandataris de la Xina, Uzbekistan i Turquia, així com a l'ONU i altres organitzacions internacionals.

Per contra, ha criticat el "paper instigador" de mitjans independents i polítics estrangers, als quals ha acusat de "sentir-se per sobre de les lleis i considerar que tenen el dret a reunir-se i parlar del que els vingui en ganes".

"Les accions irresponsables d'aquests lamentables activistes distreuen a la policia del compliment de les seves principals responsabilitats. A vegades són objecte de violència i ofenses", ha denunciat.

A més, els ha responsabilitzat de les restriccions imposades durant aquests dies a Internet, "a conseqüència de la qual cosa es veuen afectats els interessos de milions de ciutadans i l'empresariat nacional".

"Aquests demagogs irresponsables s'han tornat còmplices del desenvolupament de la tragèdia al Kazakhstan", ha afirmat, en assenyalar que el Govern reaccionarà amb mà dura davant el que va anomenar "actes de vandalisme legal".

La UE exigeix la fi de la violència

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, i el cap d'Estat de França, Emmanuel Macron, han fet aquest divendres una crida conjunta a la fi de la violència al Kazakhstan i han dit que estan disposats a mobilitzar-se per a aportar la seva ajuda.

"Els drets i la seguretat dels ciutadans són primordials i han de garantir-se. Crido al cessament de la violència i a la retenció", ha dit Von der Leyen en una conferència de premsa amb el mandatari gal, on ha subratllat que la UE està preparada per a "ajudar".

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —