Pressupostos
Per ACN
Publicat el 24 de novembre 2022

El Congrés dels Diputats aprovarà avui els tercers pressupostos generals de l'Estat de la legislatura. Ho farà amb una àmplia majoria per la suma dels vots dels dos partits del govern espanyol, PSOE i Podem, i els socis habituals de l'executiu: PNB, Bildu, PDeCAT, CC, Més País, i Compromís.

També ERC, que previsiblement anunciarà en les pròximes hores el seu 'sí' als comptes després que dimarts va fer públic un acord per a la transferència a la Generalitat de 900 milions d'euros que es destinaran a inversions pendents de l'Estat en infraestructures clau. Un cop aprovats, els comptes passaran al Senat, on si no hi ha canvis quedaran llestos abans de cap d'any per a la seva publicació al Butlletí Oficial de l'Estat.

El govern espanyol ha anat tancant en les últimes hores acords amb diversos grups que donaran suport a l'executiu i que garanteixen una àmplia majoria a favor dels comptes. Ja és segur que voten a favor dels pressupostos el PSOE (120 diputats), Podem (33), PNB (6), Bildu (5), el PDeCAT (4), CC (2), Més País (2), Compromís (1), l'exdiputada de Podem María Pita i el PRC (1). Són, sense ERC, 175 vots.

ERC encara no ha oficialitzat el seu vot. El 'sí' implicaria sumar 13 escons als comptes i arribar als 188 vots, molt per sobre la majoria absoluta a la cambra (174).  El bloc del 'no' suma de moment 158 diputats. Són el PP (88), Vox (52), Cs (9), els exdiputats de Navarra Suma (2), Junts (4), CUP (2) i Terol Existeix (1). El BNG (2) ha anunciat una abstenció als comptes. El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha donat les "gràcies" a tots els grups que han configurat aquesta "majoria amplíssima" per uns comptes que ajuden a "transformar el país". 

900 milions per a infraestructures

Les esmenes acordades entre ERC, el PSOE i Podem suposen la creació d'un mecanisme que ha de garantir que s'executen les inversions de l'Estat a Catalunya. Segons aquest acord, l'Estat transferirà a la Generalitat els fons per a realitzar obres en infraestructures claus a Catalunya en l'àmbit ferroviari i de carreteres, per un valor total de prop de 900 milions d'euros.

Entre els convenis signats es troben l'execució de les actuacions al Maresme derivades de la cessió de la N-II, amb una aportació plurianual de l'Estat de 384 milions d'euros. També un conveni per actuacions de millora de la connectivitat de l'AP2 i l'AP7, amb una aportació plurianual que arriba fins als 250M d'euros.

D'igual manera, segons ERC, es farà efectiu un conveni per a l'execució de l'Eix Pirinenc amb una partida plurianual de 260 milions d'euros. Finalment, s'ha signat també un acord per a l'execució d'intercanviadors entre la xarxa ferroviària de titularitat estatal i la de la Generalitat.

ERC també ha acordat amb el govern espanyol altres partides, com l'aportació estatal de 40 milions d'euros a l'Autoritat de Transport Metropolità per finançar el transport de viatgers, 60 milions d'euros per al Catalunya Media City, 7 milions d'euros per a la investigació científica, o 43 milions d'euros per actuacions de transició energètica en edificis dels Mossos d'Esquadra i la renovació de la flota de vehicles.

A més, l'Estat transferirà a la Generalitat el deute de 273.000 euros pel suplement català del BOE, i s'ha tancat un acord polític per al traspàs de la gestió del Delta de l'Ebre, on s'impulsarà una comissió bipartita i una taula de treball per a l'estudi de les inversions necessàries per a la conservació del Delta. També s'han afegit 24 milions d'euros per a les comunitats autònomes per garantir el finançament necessari a la Generalitat per desenvolupar el pla bucodental incorporat a la cartera del sistema nacional de salut.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —